Gedeeltelijke overname TikTok krijgt Trumps fiat

technologie Donald Trump geeft zijn ‘zegen’ aan een gedeeltelijke overname van de Chinese app TikTok. Het is niet de deal die hij voor ogen had.

Videoapp TikTok
Videoapp TikTok Foto Koen van Weel/ANP

Het getouwtrek om de populaire videoapp TikTok – van Chinese origine – lijkt tot een deal te leiden. President Donald Trump liet afgelopen weekeinde weten dat hij zijn ‘zegen’ geeft aan een gedeeltelijke overname van de Amerikaanse onderdelen van TikTok. IT-bedrijf Oracle en supermarktketen Walmart nemen respectievelijk voor 12,5 en 7,5 procent deel in een afgesplitst onderdeel dat TikTok Global moet gaan heten. De Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, behoudt voor een groot deel zeggenschap.

Dat is niet de deal die Trump in gedachten had. Vorige maand zei hij TikTok als een bedreiging voor de nationale veiligheid te beschouwen. De reden: persoonlijke data van de 100 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers zouden gedeeld kunnen worden met de Chinese staat. Trump wilde de app verbieden, tenzij alle Amerikaanse onderdelen en data van het bedrijf in Amerikaanse handen kwamen.

Door te dreigen met een verbod op de app in de downloadwinkels van Apple en Google, wist het Witte Huis een eerdere, minder ingrijpende deal om te buigen in deze gedeeltelijke overname en een beursgang van de Amerikaanse TikTok-divisie. Trumps ‘zegen’, zoals hij die zaterdagavond tegenover journalisten uitsprak, is pragmatisch: als hij het onderste uit de kan zou eisen, krijgt de overname nooit de vereiste Chinese goedkeuring.

The Clean Network

Lees ook: Wie krijgt de macht over het algoritme van TikTok?

Het is niet de eerste keer dat Trump zich persoonlijk met grote overnames bemoeit. Hij wilde ook dat de fusie tussen AT&T en Time Warner werd geblokkeerd (2017) en stak een stokje voor de overname van Qualcomm door Broadcom (2018).

De TikTok-kwestie is niet los te zien van Trumps goede relatie met Larry Ellison, oprichter van Oracle en een van de weinige techleiders die de regering-Trump steunt. Oracle, groot geworden met software voor databeheer, kan met TikTok zijn wat stoffige imago oppoetsen. Ook Microsoft had belangstelling voor TikTok, maar greep mis. Het overnamebedrag dat vorige maand rouleerde, was 30 miljard dollar. Nu gaat ByteDance voor een waardering van 60 miljard dollar. Ter vergelijking: de marktwaarde van socialmediaapp Snap bedraagt 35 miljard dollar.

Lees ook: Help, het internet breekt in tweeën

Trump zet het verbod op Chinese technologie in als wapen in de handelsoorlog met China en als middel om aandacht te trekken in de verkiezingsstrijd. Het Witte Huis begon een zuiveringsactie om het Amerikaanse internet los te knippen van Chinese invloeden. The Clean Network, zoals het initiatief heet, streeft naar een netwerk zonder Huawei, telefoons zonder Chinese apps en cloudtoepassingen zonder Chinese inmenging.

In dat kader past ook het verbod op WeChat, de chatapplicatie van het Chinese bedrijf Tencent. Die app moest afgelopen zondag uit de downloadwinkels van Apple en Google verdwijnen, maar een rechter in Californië beoordeelde dat als strijdig met de vrijheid van meningsuiting. Het verbod op WeChat is uitgesteld, maar nog niet helemaal van de baan.

Lees ook: Een tiktokkende tijdbom