Duitse buitenlandminister zinspeelt op sancties tegen Loekasjenko

Wit-Rusland Minister Heiko Maas zegt dat het „onacceptabele” regeringsgeweld tegen demonstranten in Wit-Rusland misschien maatregelen tegen president Loekasjenko rechtvaardigt.
Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja laat maandag in Brussel een foto zien van een slachtoffer van politiegeweld in Wit-Rusland. Links de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja laat maandag in Brussel een foto zien van een slachtoffer van politiegeweld in Wit-Rusland. Links de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Foto Stephanie Lecocq / AFP

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft maandag openlijk gezinspeeld op sancties tegen de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko. Dat deed hij volgens persbureau DPA in Brussel, waar Maas en de 26 andere EU-buitenlandministers tezamen praten over maatregelen tegen de Wit-Russische regering.

„We moeten ons realiseren dat er de afgelopen weken geen verbetering is geweest. Het geweld dat Loekasjenko gebruikt tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel”, zei Maas. „We moeten onszelf dus afvragen of Loekasjenko, de hoofdverantwoordelijke, niet ook zelf op de sanctielijst moet komen.”

Lees ook: Al twintig jaar op zoek naar de slachtoffers van Loekasjenko

De EU heeft volgens persbureau AP een lijst opgesteld met veertig Wit-Russen tegen wie ze maatregelen kan nemen, zoals het instellen van inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. Loekasjenko staat niet op die lijst. Sommige EU-landen vrezen sancties instellen tegen Loekasjenko persoonlijk de mogelijkheid blokkeert van een dialoog tussen de president en de EU. Ook zou de Unie daarmee direct al haar pressiemiddelen inzetten.

Sancties onmisbaar

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die vorige maand de omstreden presidentsverkiezingen verloor en daarna het land ontvluchtte, riep de EU-ministers maandag op „dapperder” te zijn. Tichanovskaja is ook in Brussel en had een onderhoud met enkele ministers. Volgens haar zijn sancties tegen het regime in Minsk onmisbaar voor de opstand tegen het bewind. „Ze dwingen de zogenoemde autoriteiten met ons om tafel te gaan. We hebben dit besluit van de EU echt nodig.”

Het is onrustig in Wit-Rusland sinds de verkiezingen begin augustus. Volgens de officiële cijfers won Loekasjenko ruimschoots, maar onafhankelijke waarnemers en westerse landen gaan ervan uit dat de regering op grote schaal heeft gefraudeerd met de stembusgang. De laatste weken werden de straten van de grote steden het toneel van massale demonstraties, waarbij duizenden mensen werden opgepakt.