Canadese comedyserie ‘Schitt’s Creek’ grote winnaar bij virtuele Emmy Awards

Televisieprijzen De populaire sitcom Schitt’s Creek heeft alle zeven Emmy’s gewonnen in de categorie comedy. De prestigieuze Emmy voor beste dramaserie ging naar Succession.
Jimmy Kimmel presenteert de 72ste editie van de Emmy Awards vanuit een lege zaal in Los Angeles met liveverbindingen met alle genomineerden.
Jimmy Kimmel presenteert de 72ste editie van de Emmy Awards vanuit een lege zaal in Los Angeles met liveverbindingen met alle genomineerden. Foto Emmy Awards / EPA

De Canadese sitcom Schitt’s Creek is de grote winnaar geworden van de Emmy Awards die virtueel werden gehouden vanwege de coronapandemie: alle zeven prijzen in de categorie comedy werden in de wacht gesleept. Verder won Succession de Emmy voor beste dramaserie.

De 72ste uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen speelden zich af zonder rode loper en zonder een met televisiesterren gevulde zaal. Jimmy Kimmel presenteerde de show vanuit het lege Staples Center in Los Angeles en had liveverbindingen met alle genomineerden. Die waren van hoge kwaliteit, waardoor de uitreiking ondanks alle noodgedwongen aanpassingen soepel verliep. „Niemand gaat naar huis als loser, want iedereen is al thuis”, grapte Kimmel aan het begin van de show.

Het door vader en zoon Eugene en Daniel Levy geschreven Schitt’s Creek won onder meer de Emmy’s voor beste comedyserie, beste comedyactrice (Catharine O’Hara) en beste comedyacteur (Eugene Levy). De serie beleefde afgelopen jaar zijn zesde en laatste seizoen en draait om een rijke familie die na het verliezen van haar vermogen noodgedwongen in een motel moet wonen.

Twitter avatar TelevisionAcad Television Academy Can’t get enough of this tender father/son moment between @danjlevy and @Realeugenelevy! @SchittsCreek made official #Emmys history tonight by sweeping all 7 Comedy categories! https://t.co/dJLVuPEgxm

„Onze show draait in de kern om de rol van liefde en acceptatie bij grote veranderingen en dat is iets wat we nu meer dan ooit nodig hebben”, zei acteur en medeschrijver van de serie Daniel Levy via een groot videoscherm tegen presentator Jimmy Kimmel bij het in ontvangst nemen van de prijs voor beste comedyserie.

Dramaserie

De Emmy in de prestigieuze categorie beste dramaserie ging naar Succession, een serie die draait om een familie die eigenaar is van een wereldwijd mediaconglomeraat. Hoofdrolspeler Jeremy Strong, schrijver Jesse Armstrong en regisseur Andrij Parekh vielen persoonlijk in de prijzen voor hun bijdrage aan Succession.

Lees ook: In superheldenserie Watchmen is extreem-rechts het monster

De HBO-serie Watchmen sleepte vier Emmy’s in de wacht, waaronder de prijs voor beste miniserie. De op een graphic novel gebaseerde serie keert zich tegen racisme en speelt zich af in een alternatieve hedendaagse realiteit waarin gemaskerde superhelden en burgerwachten proberen een revolutie te veroorzaken. Regina King won de prijs voor beste actrice in een miniserie voor haar rol in Watchmen en bracht een eerbetoon aan de dit weekend overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Daarnaast riep King Amerikanen op zich te registreren zodat ze kunnen stemmen in de aankomende presidentsverkiezingen.

Verder won de komische dramaserie The Marvelous Mrs. Maisel vier minder belangrijke Emmy’s, pakte de 24-jarige Zendaya Coleman als jongste ooit de prijs voor beste actrice in een dramaserie voor haar rol in Euphoria en werd Mark Ruffalo beloond met de prijs voor beste acteur in een miniserie voor zijn acteerwerk in I Know This Much Is True.

De liefst negen keer genomineerde Netflix-serie Ozark greep naast de belangrijkste prijzen, maar Ozark-actrice Julia Garner kreeg nog wel voor het tweede jaar op rij de Emmy voor beste bijrol in een dramaserie.

Naast het uitreiken van de prijzen viel ook een verrassingsoptreden van de drie Friends-sterren Jennifer Aniston, Courteney Cox en Lisa Kudrow zeer in de smaak bij de volgers van de Emmy Awards op sociale media.

Twitter avatar TelevisionAcad Television Academy Betcha didn’t see a #Friends reunion coming at the 2020 #Emmys! https://t.co/ZQV4p7IJQM