Rondje vliegen, nergens heen

Duizenden mensen in Brunei, Japan, Taiwan en Australië hebben al geboekt: een vlucht zonder bestemming. Omdat dit jaar als gevolg van de coronapandemie een groot aantal vliegreizen is geannuleerd, bieden verschillende luchtvaartmaatschappijen rondvluchten aan, vaak met lunch of diner, een thema en entertainment. Dat meldt The New York Times dit weekend.

Een voorbeeld is de zeven uur durende „panoramische vlucht over het zuiden” die afgelopen donderdag in Australië in de verkoop ging en onmiddellijk uitverkocht raakte. Passagiers van de Boeing 787 Dreamliner krijgen onder andere een lunch, een goodiebag en een show van een bekende Australiër. Kaarten kostten tussen de 787 en 1.787 Australische dollar (Omgerekend zo’n 484 tot 1.100 euro).

De Taiwanese luchtvaartmaatschappij Starlux biedt ook een hotelovernachting aan bij de vlucht, en vertier bij het boarden. EVA Air, een andere Taiwanese maatschappij, organiseerde voor Vaderdag in augustus een Hello Kitty-vlucht.

De vluchten zijn volgens de luchtvaartmaatschappijen een uitkomst voor reizigers die normaal gesproken vaak vliegen en dat nu missen, zeggen de organisatoren tegen The New York Times. Ook zorgen de vluchten weer voor werk voor het boordpersoneel. Inmiddels is er veel kritiek op dit soort vluchten, zowel van milieu-organisaties als van burgers die op sociale media hun ongenoegen uiten over dit soort milieuvervuilende, in hun optiek onnodige reizen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: 1.849 positieve coronatesten sinds zaterdag, 77 patiënten op de IC