‘ING in Polen faciliteerde miljardentransacties uit Russisch witwasnetwerk’

Witwasschandaal Uit onderzoek van ICIJ, Investico en Trouw blijkt dat twee Nederlandse bedrijven via de Poolse afdeling van ING betrokken waren bij het witwassen van crimineel geld uit Rusland.
De vlag van ING.
De vlag van ING. Foto Hollandse Hoogte / ANP

De Poolse tak van ING heeft jarenlang transacties ter waarde van honderden miljoenen euro’s uitgevoerd voor twee Nederlandse bedrijven die crimineel geld wegsluisden uit Rusland. Dat schrijven Investico, Trouw en FD op basis van geheime documenten van de Amerikaanse financiële inlichtingendienst FinCEN, die via het internationale journalistencollectief ICIJ werden doorgespeeld. Er zou vooral geld zijn overgemaakt in 2014, maar de bedrijven bleken volgens die media tot 2018 of zelfs nog daarna klant bij de bank.

Uit het onderzoek van die drie partijen is gebleken dat de betrokken bedrijven, Schildershoven Finance BV en Tristane Capital BV, volgens de documenten deel uitmaken van het Moscow Mirror Network, een zogeheten ‘spiegelnetwerk’. In 2017 waarschuwde FinCEN al dat via dit netwerk honderden miljoenen dollars zwart geld uit Rusland zouden zijn witgewassen. Dit gebeurde via spiegeltransacties, waarbij een netwerk van aangesloten bedrijven zorgt dat mogelijk illegaal verkregen geld wordt omgezet in een andere valuta, door aandelen in de ene valuta te kopen en die via anonieme bedrijven te verkopen in andere valuta, waarna de herkomst niet meer valt te achterhalen.

Op deze manier zou het Nederlandse Schildershoven zeker 600 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) via ING Bank Slaski - zoals de bank daar heet - hebben overgemaakt aan twee anonieme bedrijven in Cyprus, die in handen zouden zijn van een tussenpersoon, die werkte voor Oekraïense oligarchen zoals Ihor Kolomojsky, wiens privéleger vocht in Oost-Oekraïne tegen de pro-Russische separatisten.

Een deel van het geld uit het witwasnetwerk waar de twee Nederlandse bedrijven toebehoorden, zou mogelijk zijn gebruikt om criminele groeperingen te financieren. Uit de documenten blijkt dat er 50 miljoen dollar (42 miljoen euro) naar een netwerk ging dat geld witwaste voor onder meer Hezbollah en Mexicaanse en Colombiaanse bendes.

Tristane nog steeds klant bij ING

Eerder werd al bekend dat de Deutsche Bank en Danske Bank betrokken waren bij het Russische witwasnetwerk. De Deutsche Bank kreeg hier in 2017 een boete van ruim 500 miljoen euro voor. Beide banken waren in de jaren daarvoor al gestopt met werken met bedrijven die betrokken waren bij dat spiegelnetwerk.

Bij de ING, waarvan tot deze zondag niet bekend was dat de bank betrokken was bij het witwasschandaal, konden de bedrijven echter nog jarenlang terecht. Zo zou Schildershoven tot 2018 bij ING Bank Slaski hebben gezeten. Tristane zou zelfs nog steeds klant van de Nederlandse bank zijn, hoewel ING nu stappen zou nemen om afscheid te nemen van Tristane, laten bronnen bij de bank aan Het Financieele Dagblad weten.

In 2018 sloot ING een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie nadat was gebleken dat de bank jarenlang had gefaald in hun aanpak van witwassen. De bank beloofde daarop beterschap. De transacties die door FinCEN aan het licht zijn gekomen, zouden volgens de bank hebben plaatsgevonden in de jaren voor die schikking.