Laatste nieuws Covid-19

1.849 positieve coronatesten sinds zaterdag, 77 patiënten op de IC

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Kabinet bespreekt heropening met horeca, wil mogelijk proef

Het kabinet is met brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in overleg over de mogelijkheden voor heropening van de horeca. Dat bevestigt het ministerie van Economische Zaken woensdag naar aanleiding van berichtgeving van NOS en RTL. De zenders schrijven dat op tafel een proef ligt met 25 restaurants. Daaruit moeten blijken of ze onder bepaalde voorwaarden weer open kunnen.

Die voorwaarden houden volgens NOS onder meer in dat maximaal vier gasten per tafel zijn toegestaan. Verder moet goed worden geventileerd. Ook wordt gekeken naar kuchschermen en het dragen van mondkapjes bij verplaatsingen. De proef is een voorstel van de KHN. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze doorgang vindt, laat een woordvoerder van het betrokken ministerie weten.

Op 14 oktober moest de gehele horeca vanwege het landelijk toegenomen aantal coronabesmettingen de deuren sluiten. Twee weken later werd duidelijk dat het pakket maatregelen waar de sluiting onder viel, tot zeker in december zou gaan gelden. Het Outbreak Management Team had het kabinet wel geadviseerd om manieren te verkennen waarop restaurants mogelijk toch weer open konden.

De KHN, ondernemersorganisatie MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW overlegden afgelopen tijd met verschillende ministeries over het gefaseerd heropenen van de horeca. Dat maakte de KHN gisteren bekend. De brancheorganisatie noemt de huidige maatregelen „buitenproportioneel en niet effectief”. De KHN pleit voor een systeem waarin de horeca buiten open blijft, terwijl binnen met specifieke maatregelen wordt gewerkt, zoals het handhaven van beperkte groepsgroottes. Ongeveer 5 procent van de herleidbare besmettingen vindt plaats in de horeca.

Rondje vliegen, nergens heen

Duizenden mensen in Brunei, Japan, Taiwan en Australië hebben al geboekt: een vlucht zonder bestemming. Omdat dit jaar als gevolg van de coronapandemie een groot aantal vliegreizen is geannuleerd, bieden verschillende luchtvaartmaatschappijen rondvluchten aan, vaak met lunch of diner, een thema en entertainment. Dat meldt The New York Times dit weekend.

Een voorbeeld is de zeven uur durende „panoramische vlucht over het zuiden” die afgelopen donderdag in Australië in de verkoop ging en onmiddellijk uitverkocht raakte. Passagiers van de Boeing 787 Dreamliner krijgen onder andere een lunch, een goodiebag en een show van een bekende Australiër. Kaarten kostten tussen de 787 en 1.787 Australische dollar (Omgerekend zo’n 484 tot 1.100 euro).

De Taiwanese luchtvaartmaatschappij Starlux biedt ook een hotelovernachting aan bij de vlucht, en vertier bij het boarden. EVA Air, een andere Taiwanese maatschappij, organiseerde voor Vaderdag in augustus een Hello Kitty-vlucht.

De vluchten zijn volgens de luchtvaartmaatschappijen een uitkomst voor reizigers die normaal gesproken vaak vliegen en dat nu missen, zeggen de organisatoren tegen The New York Times. Ook zorgen de vluchten weer voor werk voor het boordpersoneel. Inmiddels is er veel kritiek op dit soort vluchten, zowel van milieu-organisaties als van burgers die op sociale media hun ongenoegen uiten over dit soort milieuvervuilende, in hun optiek onnodige reizen.

1.849 positieve coronatesten sinds zaterdag, 77 patiënten op de IC

Er zijn sinds zaterdag 1.849 positieve coronatesten geregistreerd bij het RIVM. Zo is te zien op het coronadashboard van de overheid. Het aantal meldingen ligt iets lager dan op vrijdag en zaterdag, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het aantal besmettingen daalt. Vaak zit er enige vertraging in het doorgeven van de cijfers en het verschijnen daarvan op de website, vooral in het weekend. Ook wordt niet iedereen die besmet is met het coronavirus getest.

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt blijft verder stijgen. Zondag lagen er 77 patiënten met Covid-19 op de Nederlandse IC’s. Dat zijn er tien meer dan op zaterdag. Buiten de intensive cares liggen ook nog 276 patiënten in de ziekenhuizen, 16 meer dan een etmaal geleden. In totaal liggen er 353 coronapatiënten in het ziekenhuis.

„Het aantal opgenomen patiënten blijft stijgen”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „We verwachten in de komende week een verdere groei, volgend op de nadrukkelijke toename in de afgelopen week van het aantal nieuwe besmettingen.”

Correctie 20 september: In een eerdere versie van dit bericht stonden per abuis het aantal positieve testen dat zaterdag is gemeld. In de bovenstaande versie is dat aangepast.

Politie beëindigt feest met 60 mensen in Voorhout

Afgelopen nacht heeft de politie een feest in Voorhout beëindigd waar zeker zestig mensen aanwezig waren. Ook in Beverwijk werd een illegaal feest door de politie opgebroken.

De meldkamer ontving vanuit Voorhout en Noordwijk tientallen klachten van geluidsoverlast. Omdat de belletjes van verschillende locaties kwamen, konden agenten aanvankelijk moeilijk thuisbrengen waar het lawaai vandaan kwam. Uiteindelijk werd de feestende groep aangetroffen langs de N444. Bij de fuif waren een draaitafel en grote luidsprekers aanwezig.

De politie heeft het feest beëindigd en alle apparatuur in beslag genomen. Om dat laatste mogelijk te maken, moest een vrachtwagen uit Den Haag worden opgeroepen.

Twitter avatar PolNoordwijk Politie Noordwijk Politie Noordwijk beëindigd illegaal feest nav tientallen meldingen geluidsoverlast #Voorhout #Noordwijk https://t.co/jNXdekif6G

Nachtrust Noordwijk en deel Voorhout ruw verstoord.“Goedennacht, politiemeldkamer waar kunnen wij u mee van dienst…

Geplaatst door Politie Noordwijk op Zondag 20 september 2020

Ook in Beverwijk werd een illegaal feest door de politie beëindigd. Daar waren tussen de zestig en tachtig mensen aanwezig. De dj probeerde te vluchten met zijn apparatuur, die agenten in beslag zouden nemen. Omdat de uitgang van het terrein waarop de rave plaatsvond geblokkeerd was door politieauto’s, kon de man eenvoudig worden ingerekend. De andere feestgangers vertrokken zonder problemen huiswaarts.

Boete voor negeren thuisquarantaine kan oplopen tot 10.000 pond voor Britten

Inwoners van Engeland die niet in thuisquarantaine gaan als blijkt dat zij contact hebben gehad met iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus, kunnen een boete van maximaal 10.000 pond (ruim 10.900 euro) opgelegd krijgen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag gezegd, meldt de BBC.

De nieuwe maatregelen gaan in op 28 september en gelden voor iedereen in Engeland die positief test op het virus of van de gezondheidsautoriteiten te horen krijgt dat hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon. Voor een eerste overtreding geldt een boete van ongeveer duizend pond, mensen die vaker in de fout gaan krijgen een zwaardere straf. Britten met coronasymptomen moeten minimaal tien dagen in thuisisolatie. Andere leden in het huishouden moeten bij een besmetting ook twee weken binnen blijven.

De invoering van de boetes is volgens Johnson een poging om het oplopende aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan. In de afgelopen 24 uur werden 4.422 nieuwe positief tests gemeld. Het totaal aantal bekende besmettingen in het land gaat nu richting de 400.000. Meer dan 41.000 mensen zijn aan het coronavirus overleden.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock waarschuwde zondagochtend nog dat eventuele verdere beperkingen niet ondenkbaar zijn. Volgens hem staat Groot-Brittannië „voor een omslagpunt” en heeft het land een keuze. „Of iedereen volgt de regels, of we zullen meer maatregelen moeten nemen”, aldus Hancock. De minister sloot zelfs een landelijke lockdown niet uit als mensen zich niet aan de maatregelen houden.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het nieuws van zaterdag 19 september was:

  • Verscheidene GGD’s vragen mensen die positief zijn getest op het coronavirus om hun contacten hier zelf van op de hoogte te brengen, om zo de GGD’s te ontlasten.
  • Zaterdag kwamen bij het RIVM 1.887 meldingen binnen van positieve coronatests. Ook werden 33 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Vrijdag waren dat er nog twaalf.
  • Minister Hugo de Jonge verwacht vanaf november dat de GGD’s ook kunnen gaan werken met sneltests.
Lees hier: het blog van zaterdag terug