Laatste nieuws Covid-19

VWS erkent ook fout bij PostNL en ANWB bij verzoek downloaden corona-app

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Aboutaleb waarschuwt Feyenoord na niet naleven coronaregels

Voetbalclub Feyenoord moet meer gaan doen om te zorgen dat supporters tijdens wedstrijden de coronaregels naleven. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft volgens RTV Rijnmond dat de club vijfentwintig beveiligers moet gaan inzetten die moeten controleren of de afstandsmaatregelen worden nageleefd.

Tijdens de wedstrijd tegen FC Twente werd er gezongen en gejuicht en stonden supporters te dicht op elkaar. Premier Mark Rutte zei daarover op maandag tegenover RTL Nieuws „gewoon je bek houden als je er zit en naar die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen”. De premier nam die woorden later terug, al gaf hij aan dat de boodschap hetzelfde blijft.

Feyenoord heeft tijdens thuiswedstrijden de beschikking over een team van vierhonderd stewards en beveiligers. Aboutaleb eist dat daar nu 25 ‘coronastewards’ aan worden toegevoegd. Als de coronamaatregelen overtreden blijven worden door Feyenoordsupporters, dreigt de Rotterdamse burgemeester helemaal geen publiek meer toe te laten.

Rutte over ‘bek houden’: andere woorden moeten gebruiken

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat hij beter op zijn taalgebruik had moeten letten toen hij zich uitliet over zingende voetbalsupporters in de Eredivisie. Voor de camera van de NOS zei de premier dat hij andere woorden had moeten gebruiken. „Ik had beter moeten zeggen ‘je mond dicht houden’, maar de boodschap is onveranderd. Het kan echt niet wat er gisteren gebeurde”, zei Rutte, die het cruciaal noemde dat mensen zich aan de regels houden.

Eerder op maandag zei Rutte tegen een verslaggever van RTL Nieuws dat voetbalsupporters in stadions zich beter aan de regels moeten houden. Een van de voorwaarden voor supporters om wedstrijden bij te mogen wonen, is dat er niet gezongen en gejuicht wordt. Afgelopen weekend ging dat onder andere tijdens de eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente mis. „Gewoon je bek houden als je er zit en naar die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen”, zei Rutte daarover.

Tsjechische volksgezondheidsminister treedt af na kritiek, een epidemioloog vervangt hem

De Tsjechische minister van Volksgezondheid Adam Vojtech is maandag afgetreden vanwege kritiek op de aanpak van het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters. In Tsjechië is het aantal coronabesmettingen in september bijna verdubbeld.

Vojtech werd zwaar bekritiseerd omdat de regering deze zomer veel coronamaatregelen introk. Het aantal nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking groeit in Tsjechië het snelst in Europa na Spanje. Volgens oppositiepartijen is Vojtech als zondebok gebruikt en is premier Andrej Babis verantwoordelijk voor het beleid.

De epidemioloog Roman Prymula is benoemd als opvolger. Prymula was in maart betrokken bij de aanpak tijdens de eerste uitbraak van het virus. Premier Babis bedankte Vojtech voor zijn taken als minister.

Een coronateststraat in de Tsjechische hoofdstad Praag. Foto Martin Divisek/EPA

VWS erkent ook fout bij PostNL en ANWB bij verzoek downloaden corona-app

Ook bij PostNL en de ANWB heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een fout gemaakt door tegen beloftes in een beroep te doen op de organisaties om medewerkers te vragen de corona-app te installeren. Dat blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag naar de Kamer heeft gestuurd. Twee weken geleden was dit ook het geval bij maaltijdbezorgers, bleek uit berichtgeving van NRC. Eerder had De Jonge nog benadrukt dat werkgevers nooit een dergelijk verzoek mogen doen.

In de brief geeft De Jonge toe dat het verzoek „anders gemoeten” had. De „suggestie om ‘medewerkers te vragen de app te downloaden’ had niet gedaan mogen worden omdat hier sprake is van een gezagsrelatie”, schrijft hij. Het ministerie had beter moeten benadrukken dat het gebruik van de app vrijwillig is, aldus de minister.

De CoronaMelder kan naar verwachting binnen enkele weken worden ingevoerd. De app geeft gebruikers die in de buurt zijn gekomen van iemand die besmet is met het coronavirus een waarschuwing.

Lees ook: VWS zet maaltijdbezorgers onder druk om corona-app

Problemen met coronawebsite, online testafspraak maken kan niet

De coronawebsite werkt momenteel niet naar behoren. Hierdoor is het niet mogelijk om via coronatest.nl een testafspraak te maken of de uitslag van een test te bekijken. Dat meldt de GGD via Twitter.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland We ervaren op dit moment problemen met de coronatest website https://t.co/EIFbFTa6LV. De testuitslag bekijken of een testafspraak maken lukt helaas niet. We werken er hard aan! Wil je nu een testafspraak maken? Bel dan met 0800 - 1202, onze medewerkers helpen je graag verder.

De GGD adviseert iedereen die een coronatest wil laten afnemen, te bellen voor een afspraak. De organisatie schrijft hard te werken aan een oplossing.

Lyon scherpt coronamaatregelen aan, geen alcohol buiten na achten

In de Franse stad Lyon gelden vanaf dinsdag strengere coronamaatregelen. Dat meldt persbureau Reuters. Zo is de verkoop en consumptie van alcohol buiten verboden na 20.00 uur.

In restaurants en cafés moeten alle gasten zitten en evenementen buiten zijn gelimiteerd tot duizend personen. Ook mogen bezoekers van verpleeghuizen maximaal twee keer per week langskomen. Marseille en Bordeaux hebben ook al extra maatregelen genomen om het oplopende aantal besmettingen terug te dringen.

Het aantal besmettingen stijgt snel in Lyon. De kritieke waarde per departement in Frankrijk is vijftig nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners per week. Momenteel zijn dat er in Lyon 213. Een kwart van de ic-bedden in het Rhône departement waar Lyon ligt, is nu bezet met coronapatiënten. In Frankrijk zijn de afgelopen week gemiddeld meer dan tienduizend besmettingen per dag vastgesteld.

Lees ook: In Frankrijk treft corona nu juist het zuiden

Voor het eerst meer dan tweeduizend nieuwe positieve tests gemeld

Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 2.217 nieuwe meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Dat is het hoogste aantal in één dag tot nu toe. Tijdens de coronapiek in maart en april werden dagelijks ruim 1.300 nieuwe gevallen ontdekt. Toen werd wel veel minder getest. Het aantal zieke mensen lag toen waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan nu.

Verder heeft het RIVM twee meldingen ontvangen over sterfgevallen door toedoen van het coronavirus. Niet al deze mensen werden ook daadwerkelijk de afgelopen dag positief getest of overleden: soms wordt met vertraging gemeld aan het RIVM.

In totaal liggen maandagmiddag 410 coronapatiënten in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding: 57 meer dan een dag eerder. 85 mensen met Covid-19 liggen op de intensive care, acht meer dan zondag. Tijdens de piek van de coronacrisis afgelopen voorjaar lagen circa zeventien keer zoveel coronapatiënten op de IC.

„Het aantal opgenomen patiënten, zowel in de kliniek als op de IC, is weer gestegen”, aldus voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers. „De komende week zal dat niet anders zijn. Om de druk gelijkmatig te verdelen worden de patiënten in de drukke regio’s verspreid.”

Het aantal positieve tests loopt sinds begin deze maand op. Eind augustus waren het er nog gemiddeld circa vijfhonderd per dag. Afgelopen week waren dat er gemiddeld al meer dan 1.600. Sinds vrijdag kwamen er telkens ruim 1.800 meldingen binnen bij het RIVM.

Rutte tegen voetbalsupporters: gewoon je bek houden

Premier Mark Rutte (VVD) hekelt voetbalsupporters die zich niet aan de coronaregels houden in stadions. „Gewoon je bek houden als je er zit en naar die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen.” Dat zei een zichtbaar geïrriteerde Rutte maandag tegen een verslaggever van RTL Nieuws.

Afgelopen weekend werden eredivisiewedstrijden, waaronder de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen FC Twente, bijgewoond door fans die zich niet aan de regels hielden en hun ploeg toejuichten. Dat moeten fans niet doen, volgens Rutte: „Hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op.”

Toeschouwers mogen sportevenementen bezoeken, mits ze anderhalve meter afstand houden en niet zingen of schreeuwen. Clubs dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de maatregelen. Burgemeesters kunnen de stadions sluiten als de coronaregels niet worden nageleefd.

Lodewijk Asscher (PvdA) hekelt op Twitter het taalgebruik van Rutte en vindt dat Rutte geen verantwoordelijkheid moet afschuiven. Zo twittert hij: „Regel het testen, het bron- en contactonderzoek, neem regionaal effectieve maatregelen, breng je crisiscommunicatie op orde en je hoeft mensen niet uit te schelden.”

Klaas Dijkhoff, partijgenoot van Rutte, is begripvoller voor de voetbalfans tegenover ANP. „Als voetbalsupporter weet ik dat het heel lastig is in het stadion om je te beheersen. Maar als dit doorgaat, is de consequentie dat we straks niet meer naar het voetbal kunnen.”

Bekijk hier het fragment:

Twitter avatar mvdz_ Marieke v/d Zilver Premier Rutte heeft geen enkel geduld voor juichende voetbalsupporters: ‘je moet gewoon je bek houden.’ https://t.co/cT7U4A90vQ

Politie wil ook voorrang bij coronatesten

Naast het zorg- en onderwijspersoneel wil ook de politie voorrang krijgen wat testen op het coronavirus betreft teneinde capaciteitsproblemen te voorkomen. Dat stelden de woordvoerder van de Korpsleiding Landelijke Politie Mireille Beentjes en voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs maandag op Radio 1. „We krijgen nauwelijks de roosters rond”, zei Struijs.

Politieagenten voeren bovendien net als zorg- en onderwijspersoneel een vitaal beroep uit, aldus Beentjes en Struijs. „We kunnen mensen niet missen”, zei Beentjes. „Politiemensen doen hun werk op straat, dus thuiswerken is niet een optie. Iedere dag dat ze thuis wachten op een test en daarna op een uitslag, is er een te veel.”

Maandagochtend is een speciale telefoonlijn geopend om onderwijs- en zorgpersoneel met voorrang te laten testen op het coronavirus. De Tweede Kamer wilde medewerkers in de kinderopvang ook voorrang verlenen op een test, omdat dit evenzeer een vitale sector betreft. Die voorrang werd niet verleend. Zorg- en onderwijspersoneel krijgt deze wel vanwege „de maatschappelijke gevolgen die uitval” van die sectoren geeft, aldus het kabinet. Bovendien moeten kinderen wel verplicht naar school, maar niet naar de kinderopvang.

De spoedlijn was overigens direct zeer druk: tussen 07.30 en 08.00 uur werd zeker 1.400 keer gebeld. De GGD’s waren eerder sceptisch over de voorrangsregeling. Volgens de voorzitter van de koepelorganisatie GGD GHOR, André Rouvoet, zou het verlenen van voorrang aan bepaalde doelgroepen niet haalbaar zijn.

Testlijn zorg- en onderwijspersoneel maandagochtend erg druk

Het zogeheten prioriteitsnummer dat de GGD’s maandag voor onderwijs- en zorgpersoneel hebben geopend, is tussen 07.30 en 08.00 uur zeker 1.400 keer gebeld. Dat zegt koepelorganisatie GGD GHOR. Door de toeloop ontstaan wachttijden bij het speciale telefoonnummer (0800-8101) en worden gegadigden voor een coronatest mogelijk gevraagd op een later moment terug te bellen. Rond 12.00 uur verwacht GGD GHOR een totaalbeeld te kunnen geven van hoe de eerste ochtend is verlopen.

Begin deze maand kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een wijziging aan van het testbeleid: zorg- en onderwijspersoneel kon tijdelijk voorrang krijgen op een test op het coronavirus. Dat is volgens De Jonge nodig om die belangrijke groepen aan het werk te houden, terwijl de druk op de testcapaciteit toeneemt. Die is te laag om iedereen die dat wil tijdig te testen op het coronavirus.

Vorige week hebben alle GGD’s in Nederland 192.255 mensen getest op het coronavirus. Dat waren er enkele duizenden minder dan de week ervoor, maar volgens de koepelorganisatie is dat nog altijd het maximale dat de GGD’s met de huidige capaciteit aankunnen.

Verkouden leraren zitten thuis, hele schoolklassen worden naar huis gestuurd en de winter moet nog beginnen. „Ik ben bang dat we straks weer met dichte scholen zitten.”

Taj Mahal opent na zes maanden weer de deuren

Hoewel het dagelijks aantal nieuwe positieve coronatests in India nog rond de honderdduizend schommelt, gaat de Taj Mahal maandag voor het eerst in een half jaar open. Bezoekers van het mausoleum moeten een mondmasker dragen en afstand tot elkaar bewaren. Bij de toegangspoorten van het grafmonument wordt de temperatuur van bezoekers gemeten.

De Indiase autoriteiten hebben sinds zondag bijna 87.000 mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee is het totaal aantal gevallen de 5,4 miljoen gepasseerd. Volgens persbureau AP ligt India op koers om deze week de Verenigde Staten als zwaarst getroffen land door het coronavirus te passeren. Sinds zondagochtend zijn nog eens 1.300 mensen in India overleden aan Covid-19.

Niettemin schaalt de regering van premier Narendra Modi de geldende coronamaatregelen stapsgewijs terug. Eerder werd het openbaar vervoer weer opgestart en zijn markten en horeca al heropend. Als gevolg van de coronarestricties is de Indiase economie in het tweede kwartaal van dit jaar met bijna een kwart in omvang gekrompen.

Uitzicht over de Taj Mahal, maandagochtend. Foto Alasdair Pal/Reuters

Nieuw-Zeeland heft bijna alle coronamaatregelen op

In bijna heel Nieuw-Zeeland worden alle vorige maand ingevoerde coronamaatregelen vanaf maandagnacht weer opgeheven. Dat heeft premier Jacinda Ardern maandag bekendgemaakt, melden Nieuw-Zeelandse media. Een nieuwe uitbraak van het virus, die begin vorige maand werd vastgesteld toen het eiland juist vierde coronavrij te zijn, lijkt nu weer onder controle, aldus Ardern.

Enkel in Auckland, de grootste stad van het land en de plaats waar vorige maand een nieuwe cluster van besmettingen werd geregistreerd, blijven nog zeker zestien dagen enkele maatregelen van kracht. Zo mogen aldaar maximaal honderd personen in een groep bij elkaar komen. Ook blijven mondkapjes in het openbaar vervoer van Auckland verplicht. „Auckland heeft meer tijd nodig”, aldus Ardern.

Nieuw-Zeeland vierde begin augustus met het opheffen van vrijwel alle beperkende maatregelen dat het ‘honderd dagen coronavrij’ was. Enkele dagen later werd het eiland opgeschrikt door het cluster nieuwe besmettingen, waarop Ardern landelijk en regionaal nieuwe maatregelen invoerde. De afgelopen zeven dagen zouden geen nieuwe besmettingen zijn geregistreerd die terug te voeren zijn naar het cluster. De Nieuw-Zeelandse grenzen blijven, zoals sinds het begin van de pandemie, wel gesloten voor internationale reizigers.

Bonaire vrijwillig op oranje na stijging coronagevallen

Op Bonaire geldt met ingang van maandag een „zachte lockdown” van tien dagen, waarmee de verspreiding van het coronavirus moet worden ingedamd. Bewoners moeten zoveel mogelijk thuisblijven en kunnen tijdelijk niet naar de kapper, het casino of een sportschool. Gezaghebber Edison Rijna heeft de Nederlandse regering gevraagd Bonaire aan te merken als oranje bestemming. Als dat verzoek wordt ingewilligd, moet iedere reiziger die vanaf Schiphol op het eiland aankomt tien dagen in quarantaine. Voor reizigers in tegengestelde richting geldt dan hetzelfde. Maandagochtend was het reisadvies voor Bonaire nog ongewijzigd.

Vooralsnog volstaat een negatieve test op het coronavirus, die niet langer dan 72 uur voor vertrek naar de hoofdstad Kralendijk is afgenomen, om het eiland te kunnen betreden. Op Bonaire was het coronavirus tot en met eind augustus nog niet voorgekomen. Dit weekend passeerde het totaal aantal positieve tests op het eiland de 37. Vorige week overleed voor het eerst iemand aan de complicaties van Covid-19. Om die reden is zondagnacht alle horeca gesloten, hoewel tot acht uur ‘s avonds wel eten mag worden afgehaald.

Begrafenissen mogen voorlopig niet meer dan tien bezoekers hebben, het is niet langer toegestaan om gasten uit te nodigen voor bruiloften. Het vliegverkeer tussen Bonaire en andere eilanden van de voormalige Antillen is de komende tien dagen alleen bestemd voor repatrianten of mensen met een vitaal beroep.

Het laatste nieuws

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de uitbraak van het coronavirus. Het nieuws van zondag 20 september was:

  • Britten die zich niet houden aan de verplichte thuisquarantaine nadat ze contact hebben gehad met iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus, kunnen een boete van maximaal 10.000 pond (ruim 10.900 euro) krijgen. Dat heeft premier Boris Johnson gezegd.
  • Het coronadashboard meldt op basis van het RIVM dat 1.849 positieve coronatesten werden geregistreerd. Het aantal patiënten met Covid-19 op de Nederlandse IC’s is met tien toegenomen naar 77.
  • De politie in Voorhout heeft op zaterdagnacht een illegaal feest met ruim zestig mensen beëindigd. Ook in Beverwijk werd een illegaal feest opgebroken.
Lees hier: het blog van zondag terug