Roglic verliest gele trui, Pogacar gaat Tour de France winnen

Tour de France Tadej Pogacar maakte zaterdag in de individuele tijdrit zijn achterstand van 57 seconden goed. Primoz Roglic verliest de gele trui.
Tadej Pogacar pakt op de laatste dag de gele trui.
Tadej Pogacar pakt op de laatste dag de gele trui. Foto Christophe Ena/AP

De strijd om de gele trui in de Tour de France heeft op de voorlaatste dag een dramatische wending gekregen. Niet de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma maar zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar gaat de Ronde van Frankrijk winnen. De kopman van UAE Team Emirates maakte in de individuele tijdrit zijn achterstand van 57 seconden in het algemeen klassement ruimschoots goed.

Pogacar won de 20e etappe over 36 kilometer, waarvan de laatste 6 kilometer bergop richting La Planche des Belles Filles, in een tijd van 55.55. Roglic gaf bijna 2 minuten toe. De tweede plaats was voor Roglic’ ploeggenoot Tom Dumoulin, die 1.21 minder snel was dan Pogacar.

Zondag volgt nog de laatste etappe naar de Champs-Élysées van Parijs. Daarin wordt normaal gesproken niet meer gestreden om het geel, maar gaat het slechts om de dagzege.(ANP)