In beeld

In Beeld: Ruth Bader Ginsburg (1933-2020)

InBeeld Ruth Bader Ginsburg was het progressieve boegbeeld van een in meerderheid conservatief Hooggerechtshof. De laatste jaren groeide ze uit tot idool voor progressieven en kreeg ze de bijnaam Notorious RBG. Ze overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Mensen verzamelden zich op de trappen van het Hooggerechtshof in Washington nadat het nieuws bekend werd dat hoge rechter Ruth Bader Ginsburg was overleden. Met bloemen, kaarsen en afbeeldingen herdenken ze de overleden voorvechter voor gelijke rechten.
Foto Al Drago/ Reuters
Op 3 augustus 1993 werd Ruth Bader Ginsburg met een overweldigende meerderheid (96 -3) in de senaat gekozen tot lid van het Hooggerechtshof. Ze is hiermee de tweede vrouw die is gekozen tot hoge rechter.
Foto Doug Mills/ AP
Ruth Bader Ginsburg is door president Bill Clinton in 1993 voorgedragen voor het Hooggerechtshof. Na haar overlijden prees Clinton Bader Ginsburg. Hij noemde haar ,,een briljante advocaat met een zorgzaam hart en , gezond verstand, met felle toewijding aan eerlijkheid en gelijkheid, en grenzeloze moed in het licht van haar eigen tegenspoed''.
Foto David Ake/ AFP
Op deze foto, van 15 juni 1993, staat Bader Ginsburg tussen voormalig senator Daniel Patrick Moynihan (links) en Joe Biden, nu presidentskandidaat voor de Democraten. De nominatie van Bader Ginsburg was destijds de eerste in 26 jaar gedaan door een Democratische president.
Foto Marcy Nighswander/ AP
Op 20 januari 1997 wordt Al Gore beëdigd voor zijn tweede termijn als vicepresident van Bill Clinton door Bader Ginsburg.
Foto Luke Frazza/ AFP
Joe Biden, toen in 1993 senator, zegt iets tegen Ruth Bader Ginsburg vlak voor de hoorzitting begint over de kandidatuur van haar als hoge rechter.
Foto John Duricka/ AP
Ruth Bader Ginsburg toont in juni 2016 de verschillende kragen ('jabots') die ze draagt over haar toga. Aan de kleur van de kraagjes was te zien of ze bij een uitspraak van het Hooggerechtshof tot de meerderheid (goudgeel) of de minderheid (zwart-goud) behoorde.
Foto Jonathan Ernst/ Reuters
Bader Ginsburg groeide de laatste jaren uit tot een idool voor progressieven. Haar afbeelding prijkte op t-shirts. En ze kreeg de bijnaam Notorious RBG (naar rapper Notorious BIG).
Foto Lucy Nicholson/ Reuters
Op 25 januari 2011 geeft president Barack Obama Ruth Bader Ginsburg een knuffel voor hij de State of the Union geeft.
Foto Martinez Monsivais/ AP
Een muurschildering van Ruth Bader Ginsburg in Washington. Ze overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Foto Pablo Martinez/ AP
Op 8 oktober 2018 woont Ruth Bader Ginsburg, samen met de hoge rechters, de beëindiging bij van Brett Kavanaugh als nieuwste lid van het Hooggerechtshof. De samenstelling van het Hof is conservatiever geworden nadat president Donald Trump tot twee keer toe conservatieve rechters benoemde. De aanstelling bij het Hof is voor het leven.
Foto Brendan Smialowski/ AFP
Op de trappen van het Hooggerechtshof branden kaarsjes ter nagedachtenis aan 'Notorious RBG'.
Foto Joshua Roberts/ Reuters
Niet iedereen rouwt om het heengaan van Bader Ginsburg. Jacob Wohl, die via zijn website The Washington Examiner anti-democratische complottheorieën verspreidt, juicht het overlijden van Bader Ginsburg toe.
Foto Jim Lo Scalzo/ EPA
De vlag bij het Hooggerechtshof wordt halfstok gehesen na het overlijden van Bader Ginsburg.
Foto Al Drago/ Reuters