Eis

Levenslang geëist tegen verdachten ‘kwartetmoord’

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag levenslang geëist tegen drie verdachten voor de moord op vier mannen in een growshop in Enschede in het najaar van 2018.

De vraag die vrijdag centraal stond bij de behandeling van de zaak: kun je drie verdachten samen verantwoordelijk houden voor vier moorden waarvoor slechts twee wapens gebruikt zijn? Terwijl je niet zeker weet wie van de verdachten de schutters waren?

In november 2018 werden in de growshop de levenloze lichamen aangetroffen van de growshophouder, de vorige eigenaar van de zaak en twee andere mannen die op dat moment in de zaak waren.

Officier van Justitie Ayden van Veen betoogde dat het OM ervan overtuigd is dat op deze plek een ‘moordtrio’ aan het werk geweest is. Volgens de aanklager hebben vader Camil A. en zijn zoons Dejan en Denis zo nauw samengewerkt dat de moorden hen samen kunnen worden aangerekend.

De ernst van de feiten en de proceshouding van de verdachten, die vrijwel de hele zitting zwegen, maakt volgens het OM dat alleen de zwaarste straf van toepassing kan zijn. De behandeling van de zaak gaat volgende week verder met een reactie van het OM op het pleidooi van de verdediging. Uitspraak wordt verwacht op 6 november. (NRC)