Laatste nieuws Covid-19

1.887 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

GGD’s vragen positief geteste mensen zelf contacten te informeren

Verscheidene GGD’s vragen mensen die positief zijn getest op het coronavirus om hun contacten hier zelf van op de hoogte te brengen. De bedoeling is dat de GGD’s zo ontlast worden. Koepelorganisatie GGD GHOR meldt zaterdag dat het bron- en contactonderzoek op „risicogestuurde wijze” uitgevoerd gaat worden „wanneer de situatie daar (tijdelijk) om vraagt”. Hiermee wordt volgens GGD GHOR tijd en capaciteit vrijgemaakt om meer besmette personen te kunnen testen.

De gewijzigde aanpak gaat gelden voor de regio’s Amsterdam-Amstelland, Kennemerland en Twente. GGD Haaglanden, waar onder meer Den Haag, Delft en Rijswijk onder vallen, stapte eerder al over naar het risicogestuurde onderzoek. „Deze werkwijze is een efficiëntere vorm waarbij we meer verantwoordelijkheid vragen van besmette mensen om hun eigen omgeving te informeren”, aldus GGD GHOR.

De GGD’s blijven nog steeds bij alle besmette mensen een bron- en contactonderzoek doen, maar vragen de mensen bij wie ze inschatten dat dit kan, om zelf hun contacten te informeren. Als de inschatting is dat de werkwijze een risico oplevert, dan benadert de bron- en contactonderzoeker zelf deze contacten.

Volgens de koepelorganisatie was het plan om eind september 1.500 bron- en contactonderzoeken te doen, maar afgelopen week werden al tweeduizend besmettingen geteld, waarbij allemaal bron- en contactonderzoek moet worden uitgevoerd. „Dus blijven de GGD’s werken aan nieuwe en efficiëntere manieren om de doelen van bron- en contactonderzoek te blijven behalen.”

1.887 nieuwe positieve tests gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 1.887 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er minder dan vrijdag, toen het instituut bijna tweeduizend meldingen kreeg, maar wel meer dan donderdag en woensdag. Het aantal nieuwe positieve tests is ook hoger dan tijdens de piek afgelopen voorjaar. Toen werd er echter veel minder getest en was het aantal mensen met Covid-19 aanzienlijk groter dan nu.

In het voorbije etmaal werden daarnaast voor zover bekend 33 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Vrijdag waren dat er nog twaalf. Tot slot kwamen er bij het RIVM twee meldingen binnen van mensen die zijn overleden door het coronavirus, tegenover zeven een dag eerder.

De aantallen positieve tests lopen de voorbije weken op. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zei vrijdagavond dat de tweede coronagolf in Nederland begonnen lijkt. Als er niets wordt gedaan, kan er volgens premier Mark Rutte over drie weken sprake zijn van tienduizend nieuwe virusgevallen per dag.

Het kabinet kondigde aan dat de veiligheidsregio’s waar nu de meeste besmettingen worden aangetroffen, maatregelen gaan nemen. In onder meer Amsterdam, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht moet de horeca om 01.00 uur dicht. Ook wordt de maximale groepsgrootte teruggezet naar vijftig.

De Jonge verwacht inzet sneltests in november

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) verwacht dat de teststraten van de GGD’s vanaf november ook kunnen gaan werken met sneltests. Die tests moeten helpen bij het oplossen van de huidige capaciteitsproblemen, schrijft de bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer. Het RIVM onderzoekt momenteel of de sneltests betrouwbaar genoeg zijn. De Jonge is „optimistisch” over de uitkomst van dat onderzoek.

Momenteel werken de GGD’s met zogeheten PCR-testen. Die zijn relatief tijdrovend, omdat er tientallen cycli van chemische reacties moeten plaatsvinden bij verschillende temperaturen. Dat kan alleen in een laboratorium. Alles bij elkaar duurt het bij een PCR-test 24 tot 48 uur voor er een uitslag is. In het ideale geval weet de PCR-test 85 procent van de coronabesmettingen te ontdekken.

Lees ook: De onzekerheden na een bezoek aan de coronateststraat

De zogenoemde antigeentesten werken anders: daarbij vindt de chemische reactie plaats bij één temperatuur dus hoeft die niet in het lab te worden gedaan. Daarnaast vergen ze minder testmaterialen, waardoor ze goedkoper zijn, en geven ze al binnen een paar uur een uitslag. Sneltesten stellen de GGD’s in staat „niet alleen meer mensen te gaan testen, maar ze vooral ook vaker te gaan testen”, schrijft De Jonge. „Dit kan veel maatschappelijke winst opleveren.” Het nadeel is wel dat de sneltests minder gevoelig zijn voor corona-infecties.

De Jonge ziet de sneltests als „een goede aanvulling” op het testbeleid. Hij denkt eraan ze getrapt in te voeren: eerst ondergaan mensen dan een antigeentest, en als die positief uitvalt krijgen ze ter controle ook een PCR-test. De minister zegt dat hij zich door het Outbreak Management Team laat adviseren over de inzet van de sneltests. Ook oriënteert hij zich al op de sneltestenmarkt. „Ik wil voorkomen dat Nederland een onvoldoende claim kan doen op de beschikbare sneltesten of er op een te laat moment kan worden geleverd.”

Onder andere TNO is momenteel bezig met de ontwikkeling van een sneltest. Het onderzoeksinstituut gaat binnenkort onderzoeksmonsters die in Amsterdam zijn afgenomen onderwerpen aan zowel een sneltest als een PCR-test. Dan zal blijken of de uitkomsten van de tests voldoende overeen komen.

Een man ondergaat een coronatest in Rotterdam. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Het laatste nieuws

Welkom in dit nieuwe blog. Hier houdt NRC dagelijks het nieuws bij over de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Nederland zit gezien het aantal nieuwe besmettingen in de tweede golf van het coronavirus, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens een somber toongezette persconferentie. Maar kijkend naar de ziekenhuizen is het volgens hem nog niet zover. Het RIVM meldde vrijdag 1.977 nieuwe positieve coronatesten in een etmaal en er liggen momenteel 58 Covid-patiënten op ic-afdelingen.
  • De Jonge kondigde samen met premier Rutte zoals verwacht aan dat zes veiligheidsregio’s vanaf zondagavond de maatregelen voor de horeca gaan intensiveren. In het grootste deel van de Randstad mogen restaurants, kroegen en cafés na middernacht niemand meer binnen laten en moeten ze om 01.00 uur helemaal sluiten. Sommige regio’s nemen ook aanvullende maatregelen zoals het ‘s nachts sluiten van parken en andere openbare plekken en strengere handhaving op markten en plekken waar veel jongeren komen.
  • Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie heeft de bewindsman daar deze week van op de hoogte gebracht. Grapperhaus moet 390 euro betalen en krijgt een aantekening op zijn strafblad.
  • Ook in veel andere Europese landen heersen grote zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Zo zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn nieuwe lockdownmaatregelen afgekondigd voor zo’n 850.000 inwoners, in Denemarken moeten horecazaken voorlopig al om 22 uur dicht en universiteiten in de Tsjechische hoofdstad Praag hebben besloten weer terug te schakelen naar virtuele lessen.

 

Lees hier het hele coronablog van vrijdag 18 september terug