Brieven

Bruggen over het IJHeerlijk (om)rijdenIk…

Bruggen over het IJ

Heerlijk (om)rijden

Ik wil graag reageren op de ingezonden brief van S. van Breda (Geen fietser doet dit, 12/09). Van Breda schrijft: „Geen fietser rijdt vrijwillig kilometers om over west of oost, een ring is leuk voor trams of auto’s”. Dit is echt onjuist. Ik fietste voor corona dagelijks over de fietsring. Vanuit Nieuw-West via Vondelpark, Max Euweplein naar de Weteringschans, waar nu een prachtige fietsstraat ligt. Een heerlijke fietsroute! De fietsring in het centrum is geweldig. Ik heb er graag de vele werkzaamheden en omleidingen voor over gehad om nu over breed rood asfalt met weinig auto’s te rijden. En velen met mij. Ik vond het dan ook een sterk punt in het advies dat men aansluit op de bestaande fietsring.

Het getuigt van een beperkte blik om te reppen van ‘omrijden’, alsof iedereen in het centrum woont. Voor velen is de fietsring juist heel centraal gelegen en een goede manier om het centrum te ontsluiten vanuit de omliggende stadsdelen. Ik ben het wel met de schrijver eens dat niet alleen voetgangers maar ook fietsers moeten kunnen oversteken bij CS. Zonde van de investering om daar alleen een voetgangerstunnel aan te leggen. Dat moet een extra brede fiets- en voetgangerstunnel worden, zodat het toekomstbestendig is.

Festivals in stadsnatuur

Krankjorum

Heerlijk zo’n stuk (Nu het ‘normale normaal’: rust, 12/09). Het is krankjorum dat gemeente, groenbeheer en natuurbehoud onduidelijke deals met groen- en rustvernietigende festivalorganisatoren sluiten om de kosten van het groenbeheer te verminderen. Of, zoals de gemeente telkens weer verkondigt, om de recreatieve mogelijkheden van mensen te vergroten. Er de ogen voor sluitend dat deze recreatiemogelijkheden op enkele dagen zorgen voor wekenlange afsluitingen van parken voor alle dagelijkse recreanten die natuur niet als grappige achtergrond van hun beschonken dansjes zien, maar hun natuurgenot halen uit slenteren, zitten, zonnebaden, zwemmen en babbelen met voorbijgangers.