‘Grenzen Wit-Rusland ondanks dreigement nog open’

Conflict Donderdag dreigde de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjanko de grenzen met Polen en Litouwen te sluiten.
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjanko dreigde met het sluiten van de grenzen in een toespraak voor de Vrouwenunie.
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjanko dreigde met het sluiten van de grenzen in een toespraak voor de Vrouwenunie. Foto Reuters

De grens tussen Wit-Rusland en Polen was vrijdagochtend gewoon nog open. Dat hebben Poolse grenswachten gezegd tegen persbureau Reuters. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde donderdag de grenzen met EU-lidstaten Litouwen en Polen te sluiten.

Ook riep Loekasjanko in een toespraak op de grensbewaking met Oekraïne aan te scherpen. Hij zei dat de protesten van de voorbije weken worden aangestuurd door het Westen en dat daarom de grenzen dicht moeten en er meer militaire bewaking bij moet komen. Sommige media melden dat de grensovergangen met Polen en Litouwen al dicht zouden zijn, maar dat is nog niet van officiële zijde bevestigd. Lokeasjenko zei niets over Letland, dat ook grenst aan Wit-Rusland en net als Polen en Litouwen lid is van de NAVO en Europese Unie.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius wijst erop dat Loekasjenko eerder grootse uitspraken deed, zonder dat er vervolgens iets gebeurde. „Ik denk dat we nu ook moeten kijken naar wat dit betekent, of het nu gaat om het sluiten van de grenzen voor goederen of mensen of iets anders”, zei de minister tegenover de nationale omroep LRT. Ook met Litouwen lijken de grenzen nog open te zijn.

Ultraorthodoxe Joden doorgelaten

Aan de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne wacht al twee dagen een groep van honderden ultraorthodoxe joden. De groep is op bedevaart naar het Oekraïense Oeman om Rosj Hasjana, het joods Nieuwjaar, te vieren. Ze worden tegengehouden vanwege de geldende coronamaatregelen. De Oekraïense grensbewaking zegt dat vrijdag een deel van de pelgrims pogingen om de grens over te steken gestaakt lijkt te hebben. „Donderdag waren er nog zo’n duizend mensen, vrijdagochtend om 10.00 uur [09.00 uur Nederlandse tijd, red.] waren er van hen zo’n zevenhonderd over”, zegt de dienst tegen persbureau AFP. De Wit-Russische autoriteiten bevestigen tegenover het persbureau dat de groep slinkt. Rosj Hasjana begint vrijdagavond en duurt twee dagen.

Sinds de verkiezingen van vorige maand ligt Loekasjenko zwaar onder vuur, zowel in eigen land als internationaal. Bij protesten werd grootschalig politiegeweld ingezet en bijna alle prominente leden van de oppositie zijn inmiddels opgepakt of gevlucht. Donderdag lieten zeventien OVSE-landen, waaronder Nederland, weten dat zij een onderzoek instellen naar mensenrechtenschendingen rondom de frauduleuze verkiezingen. Wit-Rusland is ook lid van de OVSE.

Correctie (18 september 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat een groep ultraorthodoxe joden vanuit Wit-Rusland de grens met Oekraïne is overgestoken. De pelgrims hebben het grensgebied verlaten, maar hebben Oekraïne voor zover bekend niet bereikt. Dat is hierboven aangepast.