Je doet onderzoek naar spinnenangst onder insectenonderzoekers, en je wint de Ig Nobelprijs

Wetenschapsprijzen Wat doet een worm op een trillende plaat? Hoe klinkt de brul van een alligator die helium heeft ingeademd? Een selectie van de vannacht uitgereikte Ig Nobelprijzen.

Foto’s Getty Images en onderzoekers

Eerst lach je erom, dan ga je er over nadenken: de Ig Nobelprijzen zijn weer uitgereikt. De dertigste uitreiking van de vrolijke wetenschapsprijzen, gericht op wetenschappelijke artikelen met een humoristisch of onverwacht aspect, voltrok zich vannacht noodgedwongen digitaal. „Na 29 jaar theaterproducties met levendig publiek was dat wel even wennen”, zegt Kees Moeliker, directeur van het Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en medeorganisator. „Toch is er een mooie digitale show uit voortgekomen.”

Een belangrijke aanpassing betrof bijvoorbeeld de prijs zelf: dit jaar bestond die een uit pdf-document dat de laureaten zelf moesten printen en tot kubus moesten vouwen. Het geldbedrag dat bij de Ig Nobelprijs hoort, een biljet van tien biljoen Zimbabwaanse dollar (afgeschaft in 2015), werd als scan gestuurd.

Een digitale uitzending zelf was voor de organisatie in ieder geval geen probleem. Al sinds de prille geboorte van streaming op het internet in 1995, wordt de ceremonie online uitgezonden.