Een groen dak: goed voor de beestjes en ook nog een koeler huis

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Getty Images

Een groen dak stond al een tijdje op mijn duurzaamheidslijstje. Ik had de tegels in de tuin vervangen door planten en zag met veel plezier de bijen en vlinders terugkeren. Ik wilde de beestjes graag nog meer helpen en dacht daarom aan een groen dak.

Maar actie ondernam ik niet. Tot deze zomer, toen mijn vriend en ik ’s nachts ons bed uitdreven, snakkend naar een briesje wind, een spatje regen, iets waardoor de temperatuur in onze slaapkamer zou dalen. Ik googelde rond drie uur ’s nachts: hoe verlaag je de temperatuur in je slaapkamer? En ik las opnieuw: een groen dak.

Groene daken heb je in twee varianten: extensief, met vetplanten (sedum), mossen en grassen, en intensief, met grassen, kruiden en bloemen. Volgens Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar klimaatontwerp en duurzaamheid aan de TU Delft, zijn beide constructies goed voor de biodiversiteit, maar vooral de laatste. „Ik heb zo’n dak in Amsterdam gezien. Daar komen echt veel bijen en vogels op af.”

Het grootste voordeel van een groen dak is de verlaging van de temperatuur in huis. „Een normaal bitumendak kan in de zon wel tachtig graden worden, een dak met grind zestig graden, een groen dak dertig graden. De temperatuur in huis kan zo een paar graden kan dalen.”

Lees ook: Het zonnepaneel is volwassen, leve de zonnefolie!

Wij hebben zonnepanelen, is dat een probleem? „Zeker niet, groene daken en zonnepanelen gaan juist goed samen. Als zonnepanelen warmer worden dan een graad of veertig produceren ze minder elektriciteit. Dat kan wel zo’n tien tot twintig procent schelen. Het groen onder zonnepanelen houdt ze koeler.”

Groen houdt water vast

Natuurlijk is niet elk dak geschikt voor plantjes. Een dak moet plat zijn of een kleine helling hebben en moet daarnaast voldoende gewicht aankunnen, als het regent houdt het groen immers behoorlijk wat water vast.

Op ons dak ligt grind. „Dat kan je sowieso laten vervangen door sedum.” Heb je een plat leeg dak, dan moet je uitrekenen wat de balken kunnen dragen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de consument, zegt Grad van Heck van de Vereniging Bouwwerk Begroeners. „Al rekenen de goede bedrijven het maximale gewicht met jou uit.”

De aanlegkosten variëren volgens Milieu Centraal van 30 euro per vierkante meter voor een sedumdak tot 120 euro per vierkante meter voor een intensief begroeide daktuin. Verschillende gemeentes geven subsidie voor de aanleg. Die van ons niet. Maar we zijn wel om. Want nog een zomer wekenlang ’s nachts puffen en zweten zien we echt niet zitten.