Claudia keek verder

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Universitair Docent Claudia Emck (60, links) zat maart 1982 met mede-studenten Jos de Haan (60, senior onderzoeker) en Naomi Woestenenk (60, ICT-manager) op de stoep voor hun studentenwoning aan de Schoolstraat in Nijmegen.

„Naomi en ik deden op zaterdag vaak boodschappen. Zij studeerde psychologie, ik zat op de Academie voor Lichamelijke Oefening, de ALO. Met een volle boodschappentas tussen ons in, sprong er ineens een jongen tussen ons door. Dat was Jos, bezig aan een trainingsrondje. Op de ALO vroeg ik hem als derde huurder. Jos was een goede vangst. Hij kreeg de grootste kamer. Naomi en ik waren een duo. Stappen in The Move en het Swing Café, waar de Bhagwan zat. We luisterden naar The Cure en lazen Simone de Beauvoir, De tweede sekse.

Naomi was zelfverzekerd, droeg een leren broek en wist het allemaal wel. Tenminste, die indruk maakte ze op mij. Ik dacht er vaak nog eens over na. Gedurende de dag waren Jos en ik op de ALO. Sporten maakte hongerig. Naomi kookte vaak, dat was ons geluk: andijvie stampot en betonvla. Dat was heel stijve griesmeel. Zij herinnert zich sjouwen met zakken aardappelen. Zij was toen gestopt met studeren. Mede door de hoge jeugdwerkeloosheid voelden het alsof we alle tijd hadden. Er was toch geen werk. Ik had behoefte aan verdieping, snuffelde al in de psychologieboeken van Naomi, keek vaak verder. Na de ALO ging ik daar inderdaad mee verder: humanisme in Utrecht, daarna psychologie. Jos, die zelf sociologie was gaan studeren, was bij mijn uiteindelijke promotie paranimf. Na de ALO had ik een baantje als badjuf. Van mijn eerste salaris destijds kocht ik heel bewust een leren broek. Ik rekende af, liep de winkel uit en dacht: nu heb ik er ook een.”

Zelf een foto insturen? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.