Amerikaanse hoge rechter Ruth Bader Ginsburg overleden

Hooggerechtshof De Amerikaanse hoge rechter is overleden op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
De hoge rechter in oktober 2019.
De hoge rechter in oktober 2019. Foto Jacquelyn Martin/AP

Ruth Bader Ginsburg, rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, is vrijdag overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt persbureau Reuters. Ze is 87 jaar geworden.

Bader Ginsburg was sinds 1993 raadsheer bij het Hooggerechtshof en was geliefd onder progressieve Amerikanen. Het Hooggerechtshof telt acht raadsheren en een voorzitter. De leden worden aangewezen door de president van de Verenigde Staten, die daarmee invloed kan uitoefenen op de inhoudelijke richting van de oordelen die door het Hof worden gegeven.

President Donald Trump heeft tijdens zijn ambtsperiode al tweemaal een rechter voor het Hof kunnen benoemen: Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018. Daardoor was er voor het overlijden van Ginsburg al een conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof.

Grootste wens

In mei was de hoge rechter begonnen met chemotherapie als behandeling voor haar ziekte. In juli stelde ze dat ze nog op volle kracht kon werken. In het verleden was Bader Ginsburg eerder voor verschillende vormen van kanker onder behandeling geweest.

Volgens radiozender NPR zei ze daags voor haar dood tegen haar kleindochter: „Mijn grootste wens is dat ik niet zal worden vervangen totdat er een nieuwe president is aangetreden.”

Lees ook de necrologie van Bader Ginsburg Popidool voor de progressieven