ACM verdenkt woninginrichtingsector van verboden prijsafspraken

Mededingingswet Deze week heeft toezichthouder ACM invallen gedaan bij leveranciers vanwege mogelijke kartelvorming in de woninginrichtingsector.
Foto Koen van Weel/ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar mogelijke kartelvorming bij leveranciers in de woninginrichtingsector. Dat meldt de mededingingsautoriteit vrijdag. Eerder deze week heeft de ACM invallen gedaan bij verschillende bedrijven. Het zijn de eerste invallen van de dienst sinds het uitbreken van de coronacrisis.

De ACM vermoedt dat leveranciers consumentenprijzen aan winkeliers opgelegd hebben en dat zij onderling afspraken maakten over verkoopprijzen aan winkeliers. Om welke bedrijven het gaat en hoeveel invallen er gedaan zijn, doet de toezichthouder geen uitspraken. Binnen de sector heerst nog veel onduidelijkheid. Zowel branchevereniging INretail als CBM, de vereniging van fabrikanten in interieurbouw en de meubelindustrie, hebben geen signalen ontvangen over invallen of over een kartelonderzoek.

Het is volgens de mededingingswet verboden om prijsafspraken te maken en om prijzen aan winkeliers op te leggen. Zulke afspraken leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Als uit het onderzoek blijkt dat de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden, kan de ACM een boete opleggen.