Laatste nieuws Covid-19

De nieuwste maatregelen per regio

Laatste nieuws Covid-19 In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog gaat sluiten

We sluiten dit coronablog af. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Nederland zit gezien het aantal nieuwe besmettingen in de tweede golf van het coronavirus, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdagavond tijdens een somber toongezette persconferentie. Maar kijkend naar de ziekenhuizen is het volgens hem nog niet zover. Het RIVM meldde vrijdag 1.977 nieuwe positieve coronatesten in een etmaal en er liggen momenteel 58 Covid-patiënten op ic-afdelingen.
 • De Jonge kondigde samen met premier Rutte zoals verwacht aan dat zes veiligheidsregio’s vanaf zondagavond de maatregelen voor de horeca gaan intensiveren. In het grootste deel van de Randstad mogen restaurants, kroegen en cafés na middernacht niemand meer binnen laten en moeten ze om 01.00 uur helemaal sluiten. Sommige regio’s nemen ook aanvullende maatregelen zoals het ‘s nachts sluiten van parken en andere openbare plekken en strengere handhaving op markten en plekken waar veel jongeren komen.
 • Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie heeft de bewindsman daar deze week van op de hoogte gebracht. Grapperhaus moet 390 euro betalen en krijgt een aantekening op zijn strafblad.
 • Ook in veel andere Europese landen heersen grote zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Zo zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn nieuwe lockdownmaatregelen afgekondigd voor zo’n 850.000 inwoners, in Denemarken moeten horecazaken voorlopig al om 22 uur dicht en universiteiten in de Tsjechische hoofdstad Praag hebben besloten weer terug te schakelen naar virtuele lessen.

 

Lees hier verder in het coronablog van zaterdag

Nieuwe lockdownmaatregelen in Madrid

De regio Madrid gaat inwoners van de grootste coronabrandhaarden verbieden om zich naar een ander stadsdeel te verplaatsen. Er gelden uitzonderingen voor volwassenen die op pad moeten voor hun werk en voor kinderen die naar een school gaan buiten hun wijk. Dat kondigde regioleider Isabel Díaz Ayuso aan. Volgens haar geldt de reisbeperking voor ruim 850.000 mensen.

Bijeenkomsten van meer dan zes mensen zijn voorlopig in de hele Spaanse hoofdstad verboden en ook wordt de toegang tot parken en andere openbare plekken aan banden gelegd.

Ayuso zei volgens de krant El País vrijdag op een persconferentie dat ze ten koste van alles een totale lockdown wil voorkomen en daarmee een economische ramp: „We moeten op alle mogelijke manieren de alarmfase zien te voorkomen. Er komen moeilijke weken en ingewikkelde momenten aan. Als we allemaal dezelfde richting inslaan wordt het makkelijker.”

Spanje werd dit voorjaar zwaar getroffen door het coronavirus, waarna wekenlang een vrijwel geheel uitgaangsverbod gold in Madrid en andere grote steden.

Zeker dertig leerlingen middelbare school Amsterdam besmet

Sinds het begin van het schooljaar zijn zeker dertig leerlingen en vijf docenten van het Spinoza Lyceum in Amsterdam positief getest op het coronavirus, meldt het Parool vrijdag.

Kinderen met lichte klachten zijn tegen de adviezen in toch door hun ouders naar school gestuurd, schrijft rector Jan Paul Beekman volgens de krant in een brief aan alle ouders en leerlingen. „Hoewel ik heel goed begrijp dat het niet altijd even goed uitkomt het kind thuis te houden, wil ik met klem nogmaals benadrukken dat u dit echt niet moet doen.”

De afgelopen week zijn volgens de rector twaalf leerlingen besmet, een deel daarvan hoogstwaarschijnlijk op een feestje. Beekman roept dan ook op geen feestjes meer te houden buiten schooltijd. „We doen op school ons best om de maatregelen te handhaven, maar je moet het samen doen.”

De school blijft ondanks de geconstateerde besmettingen wel gewoon open. De positief gesteste leerlingen en docenten zitten in thuisquarantaine en mogen weer naar school als ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Nieuwste maatregelen per regio

De ingelaste persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is afgelopen. In de zes veiligheidsregio’s waar het aantal besmettingen het snelst oploopt, Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden (Leiden), Haaglanden (Den Haag), Kennemerland (Haarlem), Rotterdam-Rijnmond en Utrecht mogen vanaf zondagavond restaurants, kroegen en cafés niet later dan 0.00 uur gasten ontvangen, om 01.00 ‘s nachts moeten zij de deuren sluiten.

Bij bijeenkomsten, zowel binnen als buiten, mogen maximaal vijftig mensen aanwezig zijn. Uitgezonderd zijn uitvaarten, demonstraties, theatervoorstellingen en religieuze bijeenkomsten. Wel moet vooraf toestemming worden aangevraagd voor zo’n bijeenkomst met meer dan vijftig mensen. In huis mogen maximaal zes mensen op bezoek komen. Daarnaast gelden er aparte maatregelen per regio:

- De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zet in op scherpere handhaving op markten en op plekken waar veel jongeren komen. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb roept supermarkten op om meer werk te maken van naleving van de coronamaatregelen. De mondkapjesplicht komt voorlopig niet terug „maar ik sluit niet uit dat wij die weer gaan instellen”, zegt burgemeester Aboutaleb tegen RTV Rijnmond.

- Veiligheidsregio Haaglanden (Den Haag): Op overheidslocaties zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren worden tijdsblokken ingedeeld waarin alleen kwetsbare groepen welkom zijn. Verder wordt de handhaving geïntensiveerd. Bij overtredingen in een horeca-etablissement kan sluiting tot twee weken volgen.

- De Veiligheidsregio Amsterdam sluit ‘s nachts parken en andere plekken om illegale feesten tegen te gaan. Het is nog niet duidelijk om welke locaties het gaat en vanaf wanneer de sluiting ingaat. Verder komen er speciale tijdstippen op de dag waarop publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden alleen open zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

- De Veiligheidsregio Kennemerland (Haarlem) wil illegale feesten tegengaan door gebieden aan te wijzen waar ‘s nachts geen mensen aanwezig mogen zijn. Verder wordt er extra voorlichting gegeven voor specifieke groepen die een verhoogd risico lopen op besmettingen. Dit zijn jongeren tussen 20 en 29 jaar, studenten en migranten.

- De Veiligheidsregio Hollands Midden (Leiden): Ook in deze regio komen er tijdvakken waarin alleen leden van kwetsbare groepen welkom zijn in overheidslocaties. De regio vraagt supermarkten en musea dit ook te gaan doen. Verder gaan er „lokale boegbeelden” worden ingezet om het draagvlak voor de basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand, binnen de lokale gemeenschap te vergroten.

- De Veiligheidsregio Utrecht wil dat studentenverenigingen en sportclubs volgende week zelf met een actieplan komen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Ook wordt ingezet op extra communicatie over de basisregels. In de gehele veiligheidsregio loopt de campagne ‘Hou vol’ en in de stad Utrecht wordt geadverteerd met een bewustheidscampagne met quotes gericht op jongeren, zoals „Binnen there, done that”. Verder zegt de veiligheidsregio de mogelijkheden te gaan onderzoeken voor het instellen van aparte openingstijden in winkels, en overheidsinstellingen als bibliotheken en buurtcentra voor kwetsbare groepen.

Horeca op de Nieuwmarkt. Burgemeester Femke Halsema scherpt vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen toezicht op horeca en zalencentra aan. Bij excessen worden de overtreders voor maximaal vier weken gesloten. Foto Ramon van Flymen/ANP

De Jonge: algehele lockdown is nu niet waarschijnlijk

Op een vraag van een journalist antwoordt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dat we nog „heel ver” van een gehele lockdown af zitten. Het is volgens hem niet waarschijnlijk dat we weer teruggaan naar de maatregelen die golden in maart. Een veel „denkbaarder scenario is als wanneer besmettingen en ziekenhuisopnames sterk toenemen in bepaalde regio’s, dat we daar een algehele lockdown instellen.”

Volgens de minister draait het bij de nu ingestelde maatregelen om zo snel mogelijk het virus terug te dringen en daarbij zo min mogelijk schade toebrengen aan de economie en samenleving. Premier Rutte voegt er aan toe dat de hoofdboodschap van vanavond niet draait om de maatregelen. „Het gaat om ons gedrag die het virus moet verslaan.”

Kinderen tot en met twaalf jaar hoeven niet meer getest

Kinderen tot en met twaalf jaar met milde klachten hoeven niet meer getest te worden op het coronavirus. Dat heeft het kabinet besloten na advies van het Outbreak Management Team (OMT), aldus minister Hugo de Jonge.

Ook met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen kinderen vanaf nu gewoon naar school worden gestuurd. Het verspreidingsrisico hiervan is volgens de minister „heel gering”. Het scheelt ook in de drukte bij de teststraten als kinderen niet meer getest worden. Ouders die hun kinderen echt willen laten testen, mogen dat wel gewoon doen, zei minister De Jonge.

De Jonge: ja, dit is de tweede golf

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zit Nederland wanneer je kijkt naar het groeiend aantal coronabesmettingen in de tweede golf van het virus. Maar: „Als we kijken naar de situatie in ziekenhuizen is het nog niet zover”, aldus De Jonge.

Tijdens de persconferentie kondigt hij aan dat in zes veiligheidsregio’s de maatregelen worden geïntensiveerd. De belangrijkste nieuwe regel is dat restaurants, kroegen en cafés in het westen van Nederland om twaalf uur niemand meer mogen binnenlaten en dat om 01.00 uur de deuren dichtgaan. Deze maatregel was eerder vandaag al bekend geworden. Verder geeft De Jonge aan dat er ingezet wordt op intensievere handhaving om besmettingen bij studentenhuizen terug te dringen.

Rutte: corona ver-van-mijn-bed-show geworden

Het coronacrisis is met een comeback bezig, zegt premier Rutte op de ingelaste persconferentie. Maar voor veel mensen is het coronavirus sinds de zomer „een ver-van-mijn-bed-show” geworden. Rutte noemt het „echt niet verstandig” om de regels los te laten. Er moet volgens hem juist nog een tandje bij.

„Het was ons gedrag dat het verschil maakte. Het was de intrinstieke en diep gevoelde motivatie van zeventien miljoen mensen om aan de coronamaatregelen te houden. Dat gevoel van urgentie en noodzaak moet weer terug”, aldus Rutte.

Nu kunnen we nog bijsturen, stelt Rutte. De feiten zijn volgens hem zorgwekkend. Het reproductiegetal staat op 1,4. Wat betekent dat één besmet persoon gemiddeld 1,4 andere mensen aansteekt met het virus. Dat getal lag van de zomer onder de 1, wat erop duidt dat de epidemie aan het uitdoven was.

Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland Foto Remko de Waal/ANP

19.00 persconferentie met nieuwe maatregelen

Om 19.00 uur vrijdag houden premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een persconferentie over het aantal oplopende coronabesmettingen en zullen zij nieuwe maatregelen aankondigen. De volgende maatregelen zijn al bekend:

Donderdagavond werd bekend dat restaurants, kroegen en cafés in het westen van Nederland om 01.00 uur ‘s nachts de deuren moeten sluiten en vanaf middernacht de lichten moeten aanzetten en niemand meer binnen mogen laten. Die maatregel gaat zondagavond in vanaf 18.00 uur en geldt voor de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden (Leiden), Haaglanden (Den Haag), Kennemerland (Haarlem), Rotterdam-Rijnmond en Utrecht. Samenkomsten in zalen zijn alleen toegestaan met vijftig mensen. Sommige regio’s komen nog met aanvullende maatregelen, meldt persbureau ANP.

Tijdens de Algemene Beschouwingen donderdag zei Rutte dat de besmettingen „te snel” oplopen en hij vond het „zeer zorgelijk” dat opnieuw meer ouderen besmet raken. Rutte wil een lockdown voorkomen en alleen maatregelen nemen die „minimale gevolgen” hebben voor de economie.

NRC volgt de persconferentie en doet daarover bericht in dit liveblog.

Lees ook: Het virus rukt op, het kabinet aarzelt

Grote coronazorgen in Denemarken, Tsjechië en Iran

 • Denemarken scherpt de maatregelen voor de horeca aan. Premier Mette Frederiksen kondigde aan dat cafés en restaurants vanaf zaterdag om 22 uur de deuren moeten sluiten. Verder gaat net als in Nederland de maximale groepsgrootte omlaag van honderd naar vijftig. Er zijn het afgelopen etmaal 454 nieuwe besmettingen vastgesteld in Denemarken. Dat is bijna net zoveel als het dagrecord van 473 uit april.
 • Ook in Tsjechië loopt het aantal nieuwe gevallen hard op. Er zijn volgens het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid in de afgelopen 24 uur meer dan drieduizend nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Universiteiten in de hoofdstad Praag hebben besloten om weer terug te schakelen naar virtuele lessen, horecazaken moeten om middernacht de deuren sluiten en er geldt een mondkapjesplicht voor scholieren. Premier Andrej Babiš sluit niet uit dat opnieuw de noodtoestand moet worden uitgeroepen.
 • Iran kampt met een derde coronagolf. Na China was Iran aan het begin van het jaar een van de eerste landen die te maken kreeg met een serieuze uitbraak van het coronavirus. Na een tweede golf in juni en juli loopt het aantal besmettingen ook nu weer hard op tot meer dan drieduizend per dag. Het kleurensysteem dat aangeeft hoe de verschillende provincies ervoor staan kan daarom overboord, zegt directeur Iraj Harirchi van het nationale coronacentrum tegen The Guardian. „Er is geen sprake meer van oranje en geel, het hele land is nu rood.”
 • President Alejandro Giammattei van Guatemala is besmet met het coronavrius. Hij maakte via de radio zelf bekend dat hij positief getest is, meldt de Guatemalteekse krant República. De 64-jarige Giammatei zei niet of hij ook klachten heeft, maar blijft wel gewoon zijn taken uitvoeren.

Ziekenhuisopnamen stegen 67 procent in één week

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is in het afgelopen etmaal met 9 gestegen naar 58. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vrijdag.

Buiten de IC’s zijn er achttien coronapatiënten bijgekomen in de Nederlandse ziekenhuizen. In totaal liggen er 230 Covid-patiënten buiten de intensive cares in het ziekenuhuis.

„Het aantal ziekenhuisopnames voor Covid-19 stijgt verder door. In de afgelopen 7 dagen is het met 67 procent toegenomen”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „De grootste drukte wordt gezien in de ziekenhuizen in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. De verwachting is dat de stijging ook in de komende dagen verder doorzet. Gepaste maatregelen zijn in deze regio’s op zijn plaats om de stijging van het aantal nieuwe besmettingen in te dammen.”

Songfestival gaat volgend jaar hoe dan ook door, met of zonder publiek

Het dit jaar afgelaste Eurovisie Songfestival gaat volgend jaar mei hoe dan ook door. Hoe het muziekfestijn in de Rotterdamse evenementenhal Ahoy er precies uit zal zien, hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. „Het blijft de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn”, laat de organisatie vrijdag weten aan de NOS.

De organisatie heeft vier scenario’s in voorbereiding. In het meest optimistische scenario wordt het een normaal Songfestival met een uitverkochte zaal, complete landendelegaties en allerlei extra evenementen in en rondom Rotterdam. Dat is alleen mogelijk als er een coronavaccin is of als er betrouwbare en breed beschikbare sneltests op de markt zijn.

Andere scenario’s gaan uit van minder of helemaal geen publiek, of, in het ergste geval: geen optredens in Ahoy, maar via een liveverbinding vanuit eigen land. De al eerder aangewezen Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit presenteren de show.

De finale van het Eurovisie Songfestival staat gepland op 22 mei 2021. In de week daarvoor zijn er twee halve finales, die ook in heel Europa worden uitgezonden. Zanger Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen.

RIVM: bijna tweeduizend positieve coronatesten

In de laatste 24 uur zijn bij het RIVM 1.977 mensen gemeld die positief getest zijn op het coronavirus. Dat zijn er meer dan donderdag en woensdag toen er respectievelijk 1.753 en 1.542 positieve tests binnenkwamen.

Amsterdam had net zoals donderdag de meeste besmettingen met 361. Rotterdam telde 187 positieve tests en Den Haag 122. Deze week zijn er iedere dag meer besmettingen vastgesteld en vanwege het oplopende aantal besmettingen houdt het kabinet vrijdag om 19.00 uur een persconferentie om nieuwe maatregelen aan te kondigen.

Twaalf coronapatiënten zijn in de afgelopen 24 uur opgenomen in het ziekenhuis en zeven mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is nog steeds relatief laag voor het aantal positieve tests. Donderdag werden veertien coronapatiënten opgenomen.

OM beboet Grapperhaus alsnog voor schenden coronaregels bruiloft

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) krijgt alsnog een boete voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft. Het Openbaar Ministerie heeft de bewindsman daar deze week van op de hoogte gebracht, meldt het OM vrijdag. Grapperhaus moet 390 euro betalen en krijgt een aantekening op zijn strafblad.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Een minJenV met aantekening in strafblad, kan dat? Is aan de Kamer om daarover te beslissen, zegt Grapperhaus.

Volgens premier Rutte is de aantekening op het strafblad „niet strijdig met het zijn van een minister”, zo zei hij tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het college van procureurs-generaal besloot de boete op te leggen omdat er „overduidelijk sprake was van een overtreding”, laat een woordvoerder van het OM weten. In de media verschenen meermaals foto’s van de bruiloft van Grapperhaus op 22 augustus waarbij hij en andere gasten in overtreding waren. Zij hielden zich niet aan de anderhalve meter afstand. De CDA-minister gaf dit ook toe. Als teken van spijt doneerde hij en zijn vrouw beiden 390 euro aan het Rode Kruis.

Daarnaast noemt het OM het opleggen van een boete aan Grapperhaus als „boegbeeld van de aanpak van corona” belangrijk voor de handhaving van de coronaregels. Door de publieke verontwaardiging over het gedrag van Grapperhaus werd het voor buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) lastiger om nog coronaboetes uit te delen. Zij werden terughoudender in het handhaven van de regels, liet de vakbond BOA ACP weten.

Minister Ferd Grapperhaus (CDA) krijgt een boete van 390 euro omdat er op zijn bruiloft te weinig onderlinge afstand is gehouden. Foto Remko de Waal/ANP

Mondkapjes ouderenzorg eerst afgeraden door schaarste

Het RIVM heeft het gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg in eerste instantie afgeraden omdat er sprake was van schaarste. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag en bevestigt het RIVM aan ANP. De richtlijn is gewijzigd zonder dat de zorginstellingen daarover zijn geïnformeerd, bevestigt de koepel van zorgorganisaties ActiZ.

Medewerkers in de ouderenzorg hoefden in de eerste maanden van de coronacrisis geen mondmasker te dragen als zij niet langer dan vijf minuten contact hadden met een (mogelijke) coronapatiënt. Er zou een laag risico op besmetting zijn bij dergelijk contact.

Half augustus trok het RIVM dat advies in. Mondmaskers zijn sindsdien „noodzakelijk”, ook bij vluchtig contact. Het RIVM bevestigt tegenover persbureau ANP dat schaarste een rol speelde in het gebruik van mondkapjes en dat de richtlijn is herzien omdat er nu geen schaarste meer is. De richtlijn is dus niet gewijzigd op basis van nieuw wetenschappelijk inzicht. Het ministerie van Volksgezondheid stelde dat de richtlijnen van het RIVM louter gebaseerd waren op medisch advies en veiligheid.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageerden boos op het nieuws. Zo twitterde Lilian Marijnissen (SP): „Zó vaak hebben we gevraagd waarom niet al onze zorgverleners voldoende bescherming kregen. Nu komt uit: deze fout was natuurlijk toch gebaseerd op een tekort aan materialen.” Dinsdag is er een debat in de Kamer met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) over de corona-aanpak.

Nieuwe maatregelen voor regio’s Randstad gaan zondagavond in

De nieuwe maatregelen voor zes veiligheidsregio’s in de Randstad waar het aantal besmettingen oploopt, gaan zondagavond om 18.00 uur in. Dat bevestigen Haagse bronnen vrijdag. Het gaat om de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden (Leiden), Haaglanden (Den Haag), Kennemerland (Haarlem), Rotterdam-Rijnmond en Utrecht.

Het kabinet maakt vanavond in een persconferentie nieuwe maatregelen bekend. Donderdagavond lekte al uit dat nachtelijk horecabezoek wordt ontmoedigd. Restaurants, kroegen en cafés moeten om middernacht hun lampen aanzetten en moeten een uur later de deuren sluiten. Ook mogen er na aanscherping van de maatregelen niet meer vijftig mensen samenkomen in een zalencentrum of feestlocatie, in tegenstelling tot de eerdere honderd.

Het aantal nieuwe positieve testuitslagen is de afgelopen dagen opgelopen. Donderdag testten 1.756 mensen positief. Daarmee kregen op de 100.000 personen 10,1 mensen een positieve uitslag terug. Dat getal overschrijdt de signaalwaarde van 7 die het RIVM hanteert voor het aantal nieuwe besmettingen. Ook de signaalwaarde van 1 voor het reproductiegetal werd al eerder overschreden, dat ligt nu op 1,38, zo is te zien op het coronadashboard.

Met name in de Randstad verspreidt het virus zich snel, vandaar dat het kabinet vandaag regionale maatregelen aankondigt. Het verschil in maatregelen per regio zal later vandaag ook zichtbaar worden in het coronadashboard. De drie ‘waarschuwingsniveaus’ - waakzaam, zorgelijk en ernstig - moeten het epidemiologische verschil en een onderscheid in de getroffen maatregelen per regio aangeven.

Premier Mark Rutte (VVD) gaf donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer toe dat het aantal besmettingen „te snel” blijft stijgen. Daarnaast lopen de ziekenhuisopnames op en testen naast jongeren ook steeds meer ouderen positief op het virus. Dat noemde de premier „zeer zorgelijk”.

Politiebond: nieuwe horecamaatregelen onveilig en niet te handhaven

De politievakbond ACP is ontevreden over de maatregelen voor de horeca die het kabinet vrijdagavond vermoedelijk bekendmaakt. Volgens de kabinetsplannen die donderdagavond uitlekten, moeten horecagelegenheden in een groot deel van de Randstad vanaf middernacht hun lampen aandoen en een uur later dicht zijn. De bond denkt dat de maatregel niet zal werken, aldus ANP.

Politievakbond ACP zegt dat het beleid niet de handhaven zal zijn omdat de capaciteit dat niet toestaat. Bovendien zou het probleem door de verkorte openingstijden van binnen naar buiten verplaatst worden. Dat maakt de situatie volgens de bond nog onoverzichtelijker. „Er is gedronken en in combinatie met onbegrip kan dat al snel uit de hand lopen. Het is gewoon niet te doen”, aldus de vakbond.

Donderdag reageerde ook directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) negatief op de uitgelekte plannen. Ook hij dat het eerder sluiten van de horeca juist tot verstoring van de openbare orde op straat leidt. „Het is naïef om te denken dat mensen om twaalf uur naar huis gaan en een boek gaan lezen. De besmettingskans houdt niet op als je de horeca sluit”, aldus Beljaarts. Verder wijst de lobbyorganisatie erop dat de horeca bij nieuwe besmettingen een relatief kleine rol speelt.

Vanaf maandag voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel bij testen

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandag met voorrang laten testen op het coronavirus. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid vrijdagochtend weten. De regeling geldt zolang er een tekort aan coronatesten is.

Voor de voorrang moet zorg- en onderwijspersoneel bellen naar een speciaal nummer om een afspraak te maken. De testen worden voornamelijk in de ochtend gepland zodat de uitslag ‘s avonds al beschikbaar is. Het ministerie benadrukt dat er niet onnodig gebruikgemaakt moet worden van de regeling om te voorkomen dat ook de voorrangsregeling volloopt. Het plan was om deze week al voorrang te verlenen aan zorg- en onderwijspersoneel, maar het opzetten van de regeling heeft tot maandag nodig volgens het ministerie.

Vorige week vrijdag kwam minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) met de aanpassing van het testbeleid omdat de testcapaciteit onder druk staat en de wachttijd voor een test is opgelopen. Zorgpersoneel krijgt voorrang omdat het „onmisbaar” is in de bestrijding van het coronavirus en omdat zij werken met kwetsbaren. Docenten krijgen voorrang om te voorkomen dat klassen naar huis gestuurd moeten worden, wat „grote gevolgen heeft voor de ontwikkeling van leerlingen” volgens het ministerie.

De voorzitter van de landelijke GGD-koepel, André Rouvoet, vindt het geen goed idee om voorrang te verlenen aan de zorg en het onderwijs, meldde Trouw donderdag. De focus zou moeten liggen op het aanpakken van clusters van virusuitbraken, stelt Rouvoet. Het „schuurt” daarom om voorrang te geven aan twee sectoren.

Donderdagavond nam de Tweede Kamer een motie aan dat medewerkers in de kinderopvang ook voorrang moeten krijgen voor een coronatest, omdat de kinderopvang ook een vitale sector is. Het is nog niet bekend of de kinderopvang vanaf maandag ook voorrang kan krijgen op een coronatest.

Basisschoolleerlingen komen aan op school in Den Haag. Foto Sem van der Wal/ANP

TNO: niet meer burn-outklachten ondanks veranderingen werk

Hoewel het werk van veel werknemers is veranderd vanwege de coronacrisis, ervoeren zij drie maanden na het begin van de crisis niet meer burn-outklachten dan ervoor. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van TNO. In juni en juli dit jaar ondervroeg het onderzoeksinstituut ruim tienduizend werknemers, die vorig jaar ook de de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) hadden ingevuld. TNO baseert zich op een vergelijking van de twee enquêtes. De resultaten zouden duiden op „goede veerkracht bij werknemers”.

Zes op de tien werknemers stelden in juni of juli dat de pandemie hun werk had veranderd. Bijna de helft werkte op het moment van enquêteren thuis, van wie twee derde volledig. Hoewel tijdens de coronacrisis minder werknemers zeiden overuren te maken dan in de periode voor de pandemie (61 versus 75 procent), stelden de overwerkers bij elkaar wel meer uur kwijt te zijn aan overwerk. De overwerkers stelden dit jaar gemiddeld elf uur per week meer te werken dan zou moeten volgens hun contract. Vorig jaar was lag dat gemiddelde nog op vier uur per week.

Ondanks deze veranderingen op de werkvloer ziet TNO geen verandering in de gezondheid van werknemers. Acht op de tien werknemers noemen de eigen gezondheid goed tot zeer goed. Dat is volgens het onderzoeksinstituut iets meer dan voor de coronacrisis. Ongeveer evenveel mensen als vorig jaar zeggen dat hun werk-privébalans op orde is. Het percentage werknemers met burn-outklachten is ook ongeveer gelijk (17 procent), wat volgens het TNO wel „onverminderd hoog” is.

Lees ook: Bescherm je brein, mijd die prikkels – juist in deze tijden

Recordafname van mensen met werk

Bijna 340.000 mensen die in het eerste kwartaal van dit jaar nog werk hadden, waren in het tweede kwartaal niet meer aan het werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat spreekt van een recordafname van werkenden.

Het gaat om mensen die werkloos raakten en mensen die de arbeidsmarkt verlieten. Daar staat tegenover dat 208.000 mensen werk vonden in die periode. Normaalgesproken neemt het aantal werkenden toe van het eerste tot het tweede kwartaal van een jaar. Nu nam het in totaal met 132.000 mensen af.
De afname was vooral merkbaar in administratieve beroepen - bijvoorbeeld receptionisten, telefonisten en boekhoudkundig medewerkers. Daarnaar was er veel werkverlies in de dienstverlening (zoals horeca) en in de transport en logistiek (waaronder taxichauffeurs.)

Laatste nieuws

Welkom in dit nieuwe blog. Hier houdt NRC dagelijks het nieuws bij over de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Het kabinet en de Veiligheidsregio’s kondigen vrijdag aan dat in zes regio’s met een hoge infectiedruk er gerichte maatregelen voor de horeca komen.
 • Een groep welvarende landen heeft al ruim de helft van de productie van veelbelovende coronavaccins opgekocht, terwijl slechts 13 procent van de wereldbevolking in deze landen woont. Dat maakte mensenrechtenorganisatie Oxfam bekend.
 • Het kabinet voert de verschillende ‘waarschuwingsniveaus’ die regionale verschillen over het coronavirus duidelijk moeten maken vrijdag al in, vanwege het oplopende aantal positieve coronatests.
 • Volgens de inspectie is het testsysteem van de GGD’s nog niet voldoende voorbereid op een eventuele tweede golf.
 • Volgens de WHO ligt het wekelijkse aantal nieuw vastgestelde besmettingen in Europa momenteel hoger dan in maart, toen de pandemie haar piek beleefde op het continent.
 • De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 1.753 nieuwe positieve coronatests teruggekomen. Dat zijn er meer dan woensdag, toen 1.542 mensen positief testten op het virus.

Lees hier: het blog van donderdag 17 september terug