Wit-Russische oppositieactivist Kolesnikova aangeklaagd

Protesten Maria Kolesnikova is officieel aangeklaagd voor pogingen tot ondermijning van de nationale veiligheid van Wit-Rusland. Ze zit sinds vorige week in hechtenis.
Een demonstrant betuigt steun aan Maria Kolesnikova.
Een demonstrant betuigt steun aan Maria Kolesnikova. Foto EPA

De Wit-Russische activist Maria Kolesnikova is officieel aangeklaagd voor het ondernemen van pogingen tot ondermijning van de nationale veiligheid. Dat heeft de Wit-Russische Onderzoeksraad woensdag laten weten. De 38-jarige protestleider zit sinds vorige week in de cel.

Volgens de aanklacht zou de oppositieactivist de nationale veiligheid met media- en internetactiviteiten hebben ondermijnd. Haar advocaat liet eerder weten dat Kolesnikova van hoogverraad werd verdacht en daarom zou zijn gearresteerd. Kolesnikova was een naaste campagnemedewerker van presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja, die vorige maand naar Litouwen vluchtte.

Lees ook: Waar zijn de Wit-Russen die op klaarlichte dag verdwijnen?

Land uit geprobeerd te zetten

De arrestatie van Kolesnikova verliep niet volgens het boekje. Vorige week werd de vrouw van straat geplukt door gemaskerde mannen en in een busje geduwd. Daarna werd ze naar de grens met Oekraïne gereden, waar de mannen haar met geweld over de grens probeerden te krijgen. Om dat te voorkomen verscheurde Kolesnikova haar paspoort, waarna ze in Minsk werd vastgezet.

Sinds de Wit-Russische presidentsverkiezingen 9 augustus worden wekelijks meerdere protesten georganiseerd tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko, die sinds 1994 aan de macht is. De oppositie heeft een Coördinatieraad ingesteld, die moet voorzien in de overdracht van de macht. Met uitzondering van schrijfster en Nobelprijswinnares Svetlana Aleksijevitsj zijn alle prominente leden van de raad inmiddels aangehouden.