RIVM meldt ruim 1.500 positieve coronatests

Het RIVM heeft de voorbije dag 1.542 nieuwe meldingen binnengekregen van mensen die positief zijn getest op Covid-19. Uit data die het instituut woensdag heeft gepubliceerd, blijkt dat het aantal gevallen nog iets hoger is dan de afgelopen dagen. Sinds maandag ligt het aantal nieuwe gevallen hoger dan zeven per honderdduizend inwoners. Daarmee wordt de zogenoemde signaalwaarde (het aantal gevallen waarbij alarmbellen gaan rinkelen) nu voor de derde dag op rij overschreden.

Het aantal gemeenten met een zorgelijk hoog aantal nieuwe gevallen stijgt ook, blijkt uit een analyse van de cijfers. Maandag werden in 69 gemeenten meer dan zeven besmettingen per honderdduizend inwoners geteld. Dat lijkt erop te duiden dat het aantal besmettingen in steeds meer gebieden snel oploopt. De meeste gevallen bevinden zich in Amsterdam. Ook in Bergeijk, Den Haag, Delft, Rotterdam en Nijmegen werden meer dan vijftien positieve tests per honderdduizend inwoners gemeld.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames, dat een beter beeld geeft van de ernst van de infecties, is weer iets gedaald. Het gemiddelde over een periode van drie dagen zakte van 16,7 naar 15,7. De signaalwaarde van veertig is daar nog niet in beeld. Op 2 april lag het driedaagse gemiddelde van het aantal ziekenhuisopnames op het hoogste niveau: 597,3.

Ondanks het licht gedaalde aantal nieuwe ziekenhuisopnames moet volgens Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, voor het eerst in lange tijd weer aan patiëntenspreiding worden gedaan. Dat is omdat het totale aantal patiënten dat behandeld moet worden wel nog oploopt. „In een enkele regio” moeten patiënten verplaatst worden naar andere ziekenhuizen om de drukte te verminderen, laat hij weten aan ANP.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: RIVM meldt ruim 1.500 positieve coronatests