Politie richt anticorruptieteam op

26Lemont Een onderzoek naar communicatie tussen criminelen toonde ambtelijke corruptie aan binnen de politie.
Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Robin Utrecht/ANP

De Nationale Politie heeft een speciaal anticorruptieteam in het leven geroepen om agenten en rechercheurs te onderzoeken. Dat werd besloten nadat een groot onderzoek naar de communicatie tussen criminelen aantoonde dat meerdere politie- en opsporingsmedewerkers de georganiseerde criminaliteit bleken te faciliteren. Dat maakt de politie woensdag bekend.

Tijdens het 26Lemont-onderzoek naar de encryptiedienst Encrochat werden versleutelde berichten die criminelen onderling verstuurden onder de loep genomen. De politie kon de communicatie maandenlang volgen, terwijl misdadigers ervan uitgingen dat de berichten niet te kraken waren. Hierbij werd „ambtelijke corruptie” ontdekt die zo omvangrijk en ernstig was dat er „grote zorgen” werden geuit en een speciaal team werd opgericht.

Lees ook: Hoe een telefoon-hack narcostaat Nederland feilloos blootlegt

Lekken

Een rechercheur uit Veenendaal werd opgepakt nadat hij gevoelige informatie naar criminelen had gelekt, zo bericht de Telegraaf. Ook een motoragent uit Utrecht speelde mogelijk gegevens door aan de onderwereld. De korpschef van de Nationale Politie, Henk van Essen, spreekt van een ernstige situatie:

„Dit onderzoek heeft klip-en-klaar duidelijk gemaakt dat de corruptie onmiskenbaar aanwezig is en eerder toeneemt dan afneemt. Laat duidelijk zijn: corruptie is de betonrot van onze organisatie. Het bewust lekken van informatie aan criminelen is een van de ernstigste misdrijven die er is. Vandaar dat de aanpak ervan de hoogste prioriteit heeft.”

Door het kunnen lezen van de Encrochat-berichten zijn volgens de politie al honderd arrestaties verricht, meerdere liquidaties verijdeld en duizenden kilo’s aan harddrugs in beslag genomen.