Dijkhoff pleit voor ‘sterkere overheid’

Klaas Dijkhoff vertelt over zijn onbezorgde jeugd, hoe hij zelf computers in elkaar knutselde en een mobieltje deelde met zijn vader, en hoe aan dat gevoel een eind aan kwam met de aanslag op de Twin Towers. Voor de jongeren van nu is het coronavirus zo’n kantelpunt, betoogt hij.

Twitter avatar Markla94 Mark Lievisse Adriaanse Mediacratie: Dijkhoff richt zijn bijdrage tijdens de APB vrijwel volledig op „de mensen thuis”, hij aanspreekt met „jullie”.

De VVD-leider geeft zijn kijk op de wereld, aan de hand van drie speerpunten: er moet een ,,sterkere overheid” komen - wat niet hetzelfde is als een ,,grotere overheid”, zo benadrukt hij. Dijkhoff pleit daarnaast voor ,,eerlijke handel” en voor ,,minder afhankelijkheid”.

Bedrijven moeten belasting betalen op de plek waar ze het geld verdienen, legt hij uit, en als ze dat niet doen moeten ze worden geweerd. Europa moet meer investeren in defensie en ,,eigen energie” - dat mag wat Dijkhoff betreft ook kernenergie zijn. EU-lidstaten moeten bovendien de regie terug zien te krijgen over de productie van strategisch belangrijke zaken. Het kan volgens Dijkhoff niet zo zijn dat ,,technologie alleen wordt ontworpen in landen die anders tegen privacy aankijken dan wij”.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Interessant: Dijkhoff accentueert met drie principes (eerlijke handel, sterke overheid, minder afhankelijkheid) het verschil met nationalistisch rechts en herdefinieert gelijktijdig het VVD-liberalisme #apb2020

SGP-leider Kees van der Staaij spreekt Dijkhoff aan op financiële degelijkheid. Het kabinet trekt momenteel miljarden uit om de gevolgen van de coronacrisis te dempen, waardoor de staatsschuld snel oploopt. De SGP is traditioneel voor een streng beleid om de overheidsfinanciën op orde te houden en had de VVD daarin lang als bondgenoot. “Is er nog een verschil tussen VVD en PvdA als het gaat om degelijke overheidsfinanciën?”, vraagt Van der Staaij aan Dijkhoff.

Dijkhoff zegt dat de huidige extra uitgaven bedoeld zijn om de klap van de coronacrisis op te vangen en zo banen en bedrijven te redden. “We steken ons niet in de schulden om structureel nieuw sociaal beleid aan te gaan”, zegt hij over Van der Staaijs vergelijking met de PvdA. Dijkhoff belooft de SGP dat de VVD het begrotingstekort en de staatsschuld op lange termijn weer wil terugdringen.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Van der Staaij aan Dijkhoff over uitgaven: ,,Is er eigenlijk nog wel verschil tussen de PvdA en de VVD?”
Rutte, vanuit Vak K aan Asscher: ,,Grijp in!”

Foto David van Dam.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat bij Algemene Politieke Beschouwingen