België neemt 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers op uit Griekenland

Moria Om de druk op Griekenland te verlichten neemt België nog een groep op uit het door brand verwoeste kamp Moria. Dinsdag was België bereid twaalf mensen op te vangen.
Asielzoeker op her eiland Lesbos hebben geen onderdak meer nadat het kamp Moria verwoest is door brand.
Asielzoeker op her eiland Lesbos hebben geen onderdak meer nadat het kamp Moria verwoest is door brand. Foto Alkis Konstantinidis/Reuters

België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers opnemen die nu in Griekenland zitten. Dat heeft de minister van Asiel en Migratie, Maggie De Block, woensdag bekendgemaakt. Zij heeft daarover afspraken gemaakt met de Griekse autoriteiten.

De groep bestaat uit gezinnen en alleenstaande moeders en vrouwen uit het door brand verwoeste opvangkamp op het eiland Lesbos. Griekenland zal bepalen hoe hun overtocht vanuit Moria wordt geregeld. Volgens De Block heeft België het besluit genomen „met het oog op de huidige situatie op Lesbos”. Dinsdag beloofde België dat het twaalf niet-begeleide minderjarigen zal herhuisvesten. De nieuwe afspraak komt daarbij.

België wil zich met het overnemen van de kwetsbare asielzoekers „nog meer solidair tonen” met Griekenland, zo stelt De Block. Vorige maand was België al ingegaan op een hulpverzoek van Griekenland, door alleenstaande minderjarigen op te nemen uit Moria. Die kinderen en jongeren zijn enkele weken geleden in België aangekomen.

Luister ook naar de aflevering van NRC Vandaag: op Lesbos groeit de wanhoop

Lidstaten nemen verschillende aantallen op

De Block en de Griekse plaatsvervangend minister van Immigratie en Asiel, Giorgos Koumoutsakos, spraken elkaar ook over het brede Europese asiel- en migratiebeleid. De twee landen stellen dat zij structurele oplossingen willen op Europees niveau. „Als elke lidstaat zijn eerlijke aandeel zou vervullen zoals België, dan zou Griekenland, maar ook andere landen zoals Malta en Cyprus, niet met zo’n hoge druk worden geconfronteerd”, schrijft de Belgische minister in haar persverklaring.

Meerdere Europese lidstaten hebben al opvang toegezegd. Dinsdag werd bekend dat Duitsland 1.500 extra vluchtelingen uit Griekenland opneemt - ook uit andere opvangkampen dan Moria. Eerder al waren Duitsland en Frankrijk overeen gekomen een aantal kinderen op te nemen uit dat kamp. Na de brand op het eiland Lesbos besloot Nederland honderd kwetsbare migranten uit dat kamp te halen, een besluit dat werd genomen binnen de coalitie. Die groep gaat af van het totaal van vijfhonderd vluchtelingen, een afgesproken jaarlijks aantal dat Nederland opneemt via een VN-programma.