Asscher over corona: het gaat echt niet goed

PvdA-leider Lodewijk Asscher focust het begin van zijn inbreng op het coronavirus. “We zijn nog lang niet terug bij normaal”, zegt Asscher, die erg verontrust is door de snelle stijging van het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames van de laatste dagen. Intussen schiet de testcapaciteit tekort en kan niet iedereen zich meer snel laten testen. “Het gaat echt niet goed”, constateert Asscher, die zegt dat we “een gigantisch probleem hebben als we het nu niet onder controle krijgen”. De PvdA-fractievoorzitter verwijt het kabinet te weinig actie te ondernemen en de verantwoordelijkheid af te schuiven op gemeenten. Hij wil donderdag duidelijkheid van premier Rutte over welke maatregelen hij nu gaat nemen.

De coronacrisis werkt ook als “een vergrootglas” voor problemen die Nederland al had volgens Asscher. Hij noemt de kansenongelijkheid in het onderwijs en de positie van flexwerkers. De PvdA-leider ziet in de economie “een aantal ingesleten patronen die niet goed zijn” en hij wil veranderen. Het economische systeem van het neoliberalisme, dat volgens Asscher te lang dominant is geweest in de politiek, is “technisch en moreel failliet”, zegt hij. Asscher wil de “bestaanszekerheid” van mensen weer centraal stellen. De PvdA-leider ziet ook bij andere partijen een verschuiving in opvattingen. “Ik heb vandaag de VVD horen praten over een sterke overheid. D66 horen zeggen ‘we zijn liberaal, maar niet zulke erge’. Er is iets aan het veranderen.”

Foto David van Dam.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Tweede Kamer in debat bij Algemene Politieke Beschouwingen