Navalny toont foto vanuit ziekenhuis, kan weer op eigen kracht ademen

Rusland De Russische oppositieleider Aleksej Navalny plaatste een foto op Instagram met vrouw en kinderen aan zijn zijde. Hij zou een hele dag op eigen kracht hebben geademd.
Het Charité Ziekenhuis in Berlijn, waar Navalny met vergiftigingsverschijnselen is opgenomen.
Het Charité Ziekenhuis in Berlijn, waar Navalny met vergiftigingsverschijnselen is opgenomen. Foto Hayoung Jeon/EPA

Het gaat iets beter met de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat stelt hij althans op Instagram, waar dinsdag op zijn account een foto werd geplaatst van Navalny, zittend in een ziekenhuisbed. Aan zijn zijde staan zijn vrouw Joelia Navalnaja en hun twee kinderen. De oppositieleider werd vorige maand in een ziekenhuis in Berlijn opgenomen met vergiftigingsverschijnselen.

„Ik mis jullie. Ik kan nog steeds nauwelijks iets doen, maar gisteren kon ik de hele dag op eigen kracht ademen”, staat in het onderschrift bij de foto. „Een verbazingwekkend, door velen ondergewaardeerd proces.” Wanneer Navalny het ziekenhuis mag verlaten, is nog niet bekend.

Navalny’s woordvoerder Kira Jarmysj heeft dinsdag na vragen van journalisten laten weten dat de oppositieleider van plan is terug te keren naar Rusland. „Ik begrijp de reden voor de vraag, maar ik vind het desalniettemin raar dat iemand anders zou kunnen denken”, schrijft Jarmysj op sociale media. „Nogmaals bevestig ik aan iedereen: andere opties zijn nooit overwogen.”

Navalny werd vorige maand onwel aan boord van een vliegtuig boven het Russische Siberië. Na een noodlanding in Omsk werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar Navalny in coma lag en kunstmatig werd beademd. Volgens zijn medestanders zou hij op het vliegveld zijn vergiftigd, maar artsen in Omsk stelden dat zijn precaire gezondheidssituatie werd veroorzaakt door een stofwisselingsprobleem. Na enkele dagen werd de oppositieleider overgebracht naar een ziekenhuis in Berlijn. Daar vonden artsen sporen van vergiftiging van de gifstof novitsjok, een krachtig zenuwgif.

Lees ook: Een aanval met gifstof novitsjok is te overleven

De betreffende post op Navalny’s Instagram-account: