Kan ‘Vlaamse Netflix’ de verwachtingen waarmaken?

Streamingdienst Maandag ging Streamz live, het nieuwe Vlaamse streamingplatform van Telenet en DPG Media. Commerciële en publieke omroepen werken mee.

De fictiereeks De bende van Jan De Lichte is speciaal bewaard voor Streamz.
De fictiereeks De bende van Jan De Lichte is speciaal bewaard voor Streamz. Foto Sofie Silbermann

Uniek. Een revolutie. De redding van de Vlaamse fictie, en een vervanging voor de internationale giganten. Aan superlatieven en hoge verwachtingen was in aanloop naar de lancering van de Vlaamse streamingdienst Streamz geen gebrek. Maandag ging het initiatief van het Belgische telecombedrijf Telenet en mediagroep DPG Media live.

Het idee voor één digitaal platform waarop de Vlaamse kijker lokale series kan bekijken, om een tegenwicht te bieden aan internationale streamingplatforms, werd al in 2018 geopperd door DPG, eigenaar van onder meer commerciële zender VTM. De samenwerking van meerdere grote partijen, noodzakelijk om het project te laten slagen, bleek een uitdaging. Pas begin dit jaar besloot Telenet met DPG samen te werken. Niet vanzelfsprekend, want als eigenaar van Vlaamse commerciële zenders en van een eigen streamingplatform is het ook een concurrent van DPG. Amper een maand geleden maakte publieke omroep VRT na lang twijfelen bekend ook series te leveren – onder druk van de Vlaamse regering en met tegenzin, want ook de omroep heeft haar eigen streamingplatform, en ze begeeft zich zo met belastinggeld op de commerciële markt.

Dat de lancering van Streamz een belangrijk moment voor het Vlaamse medialandschap is, is een understatement. De ruim 400.000 abonnees van Telenet’s platform Play worden overgeheveld naar Streamz, waardoor het platform start met een stevige basis. Dankzij de samenwerking van de belangrijkste commerciële én publieke omroepen, kan Streamz bovendien aanspraak maken op een volwaardig archief aan Vlaamse series. Zeker de toevoeging van de VRT, als grootste Vlaamse fictieproducent, levert een niet te onderschatten bijdrage.

Voor 12 euro per maand kunnen abonnees ook nieuwe series op Streamz vinden, zoals de historische fictiereeks De bende van Jan De Lichte, die speciaal voor Streamz drie jaar op de plank lag terwijl hij in het buitenland al op Netflix te zien was.

De troef die Streamz verder onderscheidt van bijvoorbeeld de niet zo succesvolle Nederlandse tegenhanger NLZiet, is de deal met HBO, dat zijn eigen platform HBO Go nog niet in België heeft gelanceerd. Series als Game of Thrones en The Wire zijn op Streamz beschikbaar. Het platform wist ook films van Universal, CBS, Warner en Sony bij het aanbod te voegen. De nieuwe films zijn met een plus-abonnement van 8 euro meer te bekijken.

Hoeveel geld de bedrijven in Streamz hebben gestoken is niet bekend. DPG en Telenet hebben hun hoop voor het „overleven van de Vlaamse fictie” gevestigd op Streamz, zo verklaarde de topman van DPG in zakenkrant De Tijd. Streamz wil zijn abonnee-aantal laten groeien naar zeker een miljoen, op de ongeveer elf miljoen Belgen die het land telt.

Gezien de concurrentie zal dat niet gemakkelijk worden. Deze week lanceerde ook Disney zijn streamingplatform in België, voor vijf euro per maand minder. Mocht HBO toch besluiten zijn streamingdienst in België uit te rollen, dan verliest Streamz een belangrijke reden om een abonnement af te sluiten. En elke maand een nieuwe titel publiceren, zoals Streamz zich voorneemt, lijkt aanzienlijk, maar is minimaal in vergelijking tot een speler als Netflix, die al sinds 2014 in België beschikbaar is. Wat dat betreft is het de vraag of Streamz nog net op tijd komt, of toch te laat.