Recensie

Recensie Film

Familieoorlog met oubollige grappen

Familiefilm ‘The War with Grandpa’ doet denken aan ‘Home Alone’. Deze keer wil een jongetje zijn grootvader het huis uit pesten, maar opa geeft uiteraard tegengas.

Kleinzoon versus grootvader (Oakes Fegley en Robert De Niro) in ‘The War with Grandpa’.
Kleinzoon versus grootvader (Oakes Fegley en Robert De Niro) in ‘The War with Grandpa’. Foto Ben Rothstein

Waar familiefilm The War with Grandpa inspiratie heeft opgedaan, is duidelijk: Home Alone (1990). Daar werd kinderlijke creativiteit ingezet om dieven uit huis te jagen, nu om een grootvader uit een slaapkamer te krijgen. Ed (Robert De Niro) is bij zijn dochter (Uma Thurman) en haar gezin ingetrokken nadat hij een scène heeft geschopt in een supermarkt. De weduwnaar is zijn geduld verloren bij een zelfscankassa en de joviale medewerker die deze techniek de hemel inprijst.

Kleinzoon Peter, die eveneens beschikt over een pittig karakter, moet door de komst van opa zijn kamer afstaan. Zijn vriendjes jutten Peter op de oorlog te verklaren, maar ook Ed heeft een vriendengroepje dat zegt dat hij het er niet bij kan laten.

Het script voelt gekunsteld. Schijnbaar snedige zinnetjes en valpartijen worden afgewisseld met het plichtmatig benadrukken dat oorlog alleen verliezers kent. Zelfs de topcast (naast De Niro en Thurman duiken acteurs op als Christopher Walken) kan niet verhinderen dat het allemaal wat flauw en voorspelbaar voelt. De verschillen tussen bejaarden die klungelen met techniek en pubers zijn vet aangezet, maar ondanks dat er computergames en drones opduiken, voelen sommige grappen wat oubollig. Er wordt zelfs uitgegleden over wegrollende knikkers.