Familie van doodgeschoten Breonna Taylor schikt met stad Louisville

Black Lives Matter Taylor (26) werd in maart doodgeschoten toen agenten haar appartement binnenvielen. Haar dood leidde eerst tot weinig ophef, maar werd later veel aangehaald tijdens Black Lives Matter-protesten.
Demonstranten tegen politiegeweld en racisme in de VS houden een bord omhoog met de beeltenis van Breonna Taylor.
Demonstranten tegen politiegeweld en racisme in de VS houden een bord omhoog met de beeltenis van Breonna Taylor. Foto Timothy D. Easly / AP

De familie van de doodgeschoten zwarte Amerikaanse vrouw Breonna Taylor heeft een schikking getroffen met het stadsbestuur van Louisville. Volgens The New York Times gaat het om een bedrag van 12 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro). Ook heeft de stad, in de oostelijke staat Kentucky, hervormingen aangekondigd van de lokale politie.

Taylor (26) werd afgelopen maart neergeschoten in haar appartement in Louisville nadat politieagenten het binnenvielen. De operatie was onderdeel van een onderzoek naar de ex-vriend van Taylor, een drugsdealer. Ze was binnen met haar nieuwe vriend die gewapend was en een schot loste op de plotseling binnenvallende agenten. Die schoten terug en daarbij raakte Taylor dodelijk gewond. De familie van de vrouw, die een medisch technicus was, spande een rechtszaak aan tegen Louisville.

Een van de dinsdag aangekondigde hervormingen voor de lokale politie is dat zij een huiszoekingsbevel voortaan eerst moeten voorleggen aan een overste, waarna die pas naar een rechter gaat. De dood van Taylor leidde aanvankelijk tot weinig ophef in de VS. Nadat in juni grootschalige protesten uitbraken na de dodelijke arrestatie van George Floyd in Minneapolis, werd ook haar naam veelvuldig gescandeerd door demonstranten die protesteerden tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten.