Duitser Kämna wint eerste Alpenrit, Roglic behoudt het geel

Ronde van Frankrijk Lennard Kämna heeft dinsdag de zestiende Touretappe gewonnen. Na een vroege vlucht was de Duitser de sterkste in de eerste van drie Alpenritten.
Kämna op weg naar de eerste Duitse etappezege in de Ronde van Frankrijk van 2020.
Kämna op weg naar de eerste Duitse etappezege in de Ronde van Frankrijk van 2020. Foto Stephane Mahe / Reuters

Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) heeft dinsdag de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 24-jarige Duitser bleef over van een groep vroege vluchters die de ruimte kreeg van het peloton. Na een solo van zo’n twintig kilometer kwam hij alleen over de eindstreep, ruim een minuut voor achtervolger Richard Carapaz van Ineos-Grenadiers. De Zwitser Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ) werd derde.

De zestiende rit voerde de renners voor het eerst door de Alpen. Ze vertrokken uit de plaats La Tour-du-Pin voor een etappe van 164 kilometer met vijf beklimmingen en met de finish in Villard-de-Lans. Ook de komende twee dagen staan Alpenritten op het programma.

Lees ook: Marianne Vos wint tweede etappe in Giro Rosa

De Sloveense geletruidrager Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en zijn belangrijkste uitdager en landgenoot Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) finishten met het peloton op een kleine zeventien minuten van de dagwinnaar. Kämna vormt geen gevaar voor de leiders van het algemeen klassement. Daarin steeg Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) een plek ten koste van Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) en staat hij nu als best geklasseerde Nederlander op de negende plaats.

Titelverdediger Egan Bernal (Ineos-Grenadiers), ook dit jaar een van de grote favorieten voor de eindzege, liet zich al vroeg afzakken uit het peloton en verloor zo net als afgelopen zondag meerdere minuten. Zo is de Colombiaan niet langer een bedreiging voor de leiders in het algemeen klassement. Later deze week kan hij nog wel meestrijden om een etappezege.