Coronamaatregelen op Prinsjesdag, dit is er anders

Zoals we schreven is publiek op straat niet welkom vandaag en komt er geen rijtoer met de Glazen Koets. Deze andere maatregelen zijn genomen:

1: Troonrede verplaatst
De Troonrede komt niet vanuit de Ridderzaal, maar vanuit de Grote Kerk in Den Haag. Daar is meer ruimte om afstand te houden. De tronen voor de koning en koningin zijn meeverhuisd.

2: Geen hoedenparade, wel een mondkapjesparade?
Geen hoedjesparade. Er is wel een ‘Verenigde Vergadering’ van de Eerste en Tweede Kamer, maar de parlementariërs mogen hun partner niet meenemen. Ze worden in groepjes van vijftien met bussen naar de Grote Kerk vervoerd, om te voorkomen dat er toch een oploopje ontstaat. De SGP-fractie wilde toch te voet komen (want dat is „makkelijk en gezond”) maar pakt na een oproep van de burgemeester toch ook de bus.

3: Minder politici aanwezig
Sommige fracties komen wel met minder mensen, omdat het dan gemakkelijker is voldoende afstand te houden. Er komen bijvoorbeeld maar 20 van de 32 Tweede Kamerleden van de VVD naar de vergadering. Namens het kabinet zitten alleen de ministers in de kerk, de staatssecretarissen kijken naar de troonrede op een scherm in een museum in Rijswijk. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zit de Verenigde Vergadering zoals altijd voor, maar hij zal in zijn eentje „Leve de koning, hoera, hoera, hoera” roepen. Normaal roept de gehele Verenigde Vergadering met hem mee.

Op werkdagen verstuurt NRC ‘s ochtends de nieuwsbrief De Haagse Stemming, met daarin het belangrijkste nieuws van het Binnenhof en een inkijkje in de politieke dag die komen gaat. Abonneer hier je op deze nieuwsbrief. Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Geen rijtoer en nauwelijks publiek op Prinsjesdag 2020