1,6 miljoen euro voor de 18-jarige kroonprinses

Begroting Koning Prinses Amalia heeft vanaf december volgend jaar grondwettelijk recht op een ‘uitkering’ van het Rijk. Dat inkomen werd vorig jaar geraamd, maar is nu bekend.

Portret van prinses Amalia in paleis Noordeinde.
Portret van prinses Amalia in paleis Noordeinde. Foto Martijn Beekman/RVD

Achttien jaar en dan recht op 111.000 euro. Dat is wat prinses Amalia eind volgend jaar, als ze op 7 december meerderjarig wordt, zal krijgen over de resterende 24 dagen van 2021.

Dat valt te lezen in de begroting van de koning. Vorig jaar was al een raming voor het inkomen van „de vermoedelijke opvolger van de Koning” gegeven, nu blijkt wat Amalia daadwerkelijk zal ontvangen: een jaarlijks persoonlijk inkomen van 296.000 euro en 1.338.000 euro voor uitgaven aan personeel en materieel.

Dat Amalia een ‘uitkering’ (de officiële naam van het inkomen) van het Rijk krijgt, is grondwettelijk vastgelegd. Ook de koning, zijn echtgenote en voorganger prinses Beatrix ontvangen uitkeringen. Die stijgen volgend jaar opnieuw: Willem-Alexander ontvangt 998.000 euro, 49.000 euro meer dan dit jaar, Máxima krijgt een uitkering van 396.000 euro, en prinses Beatrix een van 564.000 euro. De uitkeringen worden jaarlijks geïndexeerd en volgen de salarisontwikkelingen van ambtenaren. De overige leden van het Koninklijk Huis, onder wie prins Constantijn, krijgen geen geld.

De totale uitgaven van het Rijk voor het Koninklijk Huis, waaronder naast de persoonlijke inkomens ook bijvoorbeeld de personeelskosten van 260 fte vallen en het beheer van de paleizen, stijgen volgend jaar van 44,4 miljoen euro naar 45,7 miljoen euro. Uit de begroting blijkt verder dat een tweede onderzoek naar de kosten voor de Groene Draeck „geen aanleiding” geeft het bedrag aan te passen. Toenmalig kroonprinses Beatrix kreeg het schip in 1957 op haar achttiende verjaardag van de Nederlandse bevolking en de onderhoudskosten van 87.000 euro per jaar leiden ieder jaar tot Kamervragen.

Wat Amalia volgend jaar gaat doen, als ze in mei haar gymnasiumdiploma haalt, is onbekend. Vermoedelijk houdt ze een tussenjaar voor ze gaat studeren. „Misschien gaat ze de wereld in”, zei haar vader tijdens een fotosessie aan het begin van de zomervakantie. Op haar achttiende wordt de kroonprinses in elk geval van rechtswege lid van de Raad van State. Als kroonprins woonde Willem-Alexander regelmatig de vergaderingen van de Raad bij, als voorzitter is zijn rol bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering nu louter symbolisch.