‘Oracle bereikt overeenkomst met Chinees TikTok-bedrijf ByteDance’

TikTok Eerder waren Microsoft en het Chinese ByteDance in onderhandeling over de activiteiten van de video-app TikTok in de Verenigde Staten. Microsoft bevestigt dat een deal van de baan is.
Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het moederbedrijf van TikTok de gegevens van gebruikers doorsluist naar de Chinese overheid.
Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het moederbedrijf van TikTok de gegevens van gebruikers doorsluist naar de Chinese overheid. Foto Hayoung Jeon / EPA

Oracle, een bedrijf in Silicon Valley dat vooral databases levert, wordt de Amerikaanse ‘technologiepartner’ van het moederbedrijf van TikTok. Dat schrijven internationale persbureaus en Amerikaanse media op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak. Microsoft heeft maandag laten weten dat het Chinese ByteDance niet is ingegaan op een aanbod.

Oracle koopt de video-app niet van ByteDance: de twee bedrijven gaan samenwerken, zodat het Amerikaanse bedrijf de Amerikaanse gebruikersgegevens van TikTok kan beheren. Het krijgt het algoritme van de app niet in handen. Deze opzet zou Washington en Beijing tevredenstellen met de deal. Amerikaanse autoriteiten maken zich zorgen over de veiligheid van het sociale platform, dat mogelijk de gegevens van gebruikers doorsluist naar de Chinese overheid. President Donald Trump besloot dat de app helemaal verboden moet worden in de Verenigde Staten, tenzij moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse activiteiten afstoot en verkoopt aan een Amerikaans bedrijf.

In eerste instantie onderhandelden softwaregigant Microsoft en ByteDance over een deal. Zo’n samenwerking zou van Microsoft, dat veel in zakelijke software zit, direct óók een groot socialemediabedrijf maken. Microsoft schrijft in een verklaring zeker te weten „dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd nationale belangen zou beschermen”.

Zowel ByteDance als Oracle heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de berichtgeving over de deal. De Chinese staatszender CGTN meldt maandag dat ByteDance de broncode voor TikTok aan geen enkele Amerikaanse koper zal verstrekken.