Vier acteurs samen genomineerd voor de Louis d’Or

Theaterprijs De VSCD Toneelprijzen worden pas volgend jaar uitgereikt. Op het Theater Festival werden de eerste nominaties bekendgemaakt.

Drie van de vier acteurs die samen zijn genomineerd voor de Louis d’Or: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, in ‘Weg met Eddy Bellegueule’ bij Toneelschuur Producties. De vierde, Romijn Scholten, staat niet op de foto.
Drie van de vier acteurs die samen zijn genomineerd voor de Louis d’Or: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, in ‘Weg met Eddy Bellegueule’ bij Toneelschuur Producties. De vierde, Romijn Scholten, staat niet op de foto. Foto Sanne Peper

Met een versoberd Toneelgala is zondagavond het Nederlands Theaterfestival afgesloten met de uitgestelde nominaties van de VSCD Toneelprijzen voor acteurs. De nominaties bevatten een bijzonderheid: voor het eerst werden vier acteurs samen genomineerd voor de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol van het seizoen.

De eer valt te beurt aan Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten, die samen werden genomineerd voor hun rol in Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties. Alle vier de acteurs spelen in die voorstelling personage Eddy, naast andere rollen. In het juryrapport schrijft de jury dat „de grote kracht” van hun spel „uitdrukkelijk niet ligt in de individuele acteerprestatie, maar juist in de onvoorwaardelijke onderlinge overgave.”

Eline Arbo, die de voorstelling met deze vier acteurs regisseerde, werd onderscheiden met de Regieprijs, voor ‘de meest indrukwekkende regie’.

Het is voorgekomen dat acteurs de acteerprijs deelden. In 1971 ging de Louis d’Or naar Hans Dagelet en Wim van der Grijn, die beiden Kees speelden in de voorstelling Kees de Jongen. En in 1975 werd Peter Faber de prijs toegekend als ‘vertegenwoordiger’ van een grote groep acteurs, het collectief Het Werkteater. Een prijs die hij overigens weigerde. In 2011 deelden Geert Lageveen en Frank Lammers de Arlecchino.

De NRC-critici bedachten voor de vier acteurs uit ‘Eddy’ al een ‘NRC Ensembleprijs’

Vanwege de coronacrisis besloot de VSCD dit jaar geen Toneelprijzen uit te reiken. De nominaties over het voortijdig afgebroken seizoen 2019/2020 zijn pas voor een prijs over een jaar, waarbij ook de acteerprestaties van dit seizoen, 2020/2021, worden meegenomen. De Nederlandse Toneeljury deed bij deze eerste schifting zes nominaties.

Theo d’Or en Louis d’Or

Voor de Theo d’Or (beste vrouwelijke hoofdrol) is genomineerd Lotte Dunselman voor haar rol in De Poolse bruid bij het Noord Nederlands Toneel en tgECHO. De jury zag haar transformeren tot „een integer en sensitief personage dat een zeer breed scala aan emoties beleeft”.

Voor de Louis d’Or (beste mannelijke hoofdrol) is René van ’t Hof genomineerd voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdam. De jury looft zijn „vervreemdende, fysieke theatertaal” en zijn „beheerste vertolking”. Over Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten zegt de jury dat ze „van de toneelvloer knalden” en dat ze elkaar en de zaal „onontkoombaar meenemen in alle pijn, verdriet en voorzichtige glimpjes van hoop”.

Genomineerd voor de Colombina (vrouwelijke bijrol) is Sanne Samina Hanssen, voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en Toneelhuis. De jury zegt dat ze de waanzin van haar personage „volkomen inzichtelijk” maakt. „Door haar trefzekere en krachtige vertolking sluit je Harper meteen in je hart.”

Genomineerd voor de Arlecchino (prijs voor meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol): Lukas Smolders voor zijn rol in ‘Angels in America’.

Foto Kurt van der Elst

Genomineerd voor de Arlecchino (mannelijke bijrol) is Louis van der Waal voor zijn rol in Rijgen bij NT Gent. Volgens de jury toont hij zich „een uiterst kwetsbare speler” en „fascinerend om naar te kijken”.

Ook genomineerd voor de Arlecchino is Lukas Smolders, voor zijn rol in Angels in America. Volgens de jury is hij „een acteur die het publiek verrast en meeneemt naar de meest uiteenlopende kanten van zijn personage.”

De ACT Award ging zondag naar Ernestine Comvalius, de directeur van het Bijlmerpark Theater. ACT, de belangenvereniging voor acteurs, reikt de prijs uit aan een persoon of instelling die bijdraagt aan de verbetering van het werkveld van acteurs.

Toneelschrijfprijs 2020 voor Vincent van der Valk en Casper Vandeputte

Eerder op het Nederlands Theater Festival kregen drie jonge makers de BNG Bank Theaterprijs 2020 uitgereikt, een prijs voor de meest veelbelovende theatermakers tot 35 jaar. Marte Boneschansker, het duo Sonja van Ojen & Hendrik Kegels en Nastaran Razawi Khorasani kregen elk 15.000 euro om hun concept voor een voorstelling uit te werken.