Israël vanaf vrijdag drie weken in lockdown

In Israël gaat vrijdag zoals verwacht een nieuwe landelijke lockdown in, om de toename van het aantal besmettingen in het land te stoppen. De maatregelen zullen drie weken van kracht zijn, heeft premier Benjamin Netanyahu vandaag bekendgemaakt. Inwoners moeten volgens persbureau Reuters binnen 500 meter van hun huizen blijven, maar mogen wel reizen naar hun werk, al gelden ook daar beperkingen.

Overheidsinstellingen zullen met minder personeel bemand worden. Andere kantoren en bedrijven hoeven niet dicht, maar mogen geen klanten ontvangen. Scholen en winkelcentra zullen drie weken dicht gaan, supermarkten en apotheken blijven wel open. Verder mogen maximaal tien mensen bijeen zijn bij bijeenkomsten binnenshuis en maximaal twintig mensen in de open lucht.

Vrijdag begint een periode met veel belangrijke joodse feestdagen. Eerder op de dag maakte minister Yaakov Litzman voor Volkshuisvesting daarom bekend dat hij opstapt uit protest tegen de plannen.

Netanyahu zei in een televisietoespraak zich ervan bewust te zijn dat de maatregelen van iedereen een zware tol zullen eisen. „Dit is niet het soort feest dat we gewend zijn. En we zullen het zeker niet kunnen vieren met onze uitgebreide families.” Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Aantal positieve coronatests weer onder alarmerende signaalwaarde