‘Achterstand van duizenden tests bij Britse laboratoria’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Oud-premier Berlusconi verlaat ziekenhuis

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft maandag het ziekenhuis verlaten na opgenomen te zijn geweest met het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters. Berlusconi noemde het virus „de grootste uitdaging” uit zijn leven.

Berlusconi riep bij het verlaten van het ziekenhuis mensen op om het virus serieus te nemen. „Iedereen kan anderen besmetten, dus iedereen moet verantwoordelijkheid nemen.” Hij bedankte ook voor alle ontvangen steunbetuigingen.

Begin september werd Berlusconi positief getest op het virus, waarna hij elf dagen geleden met een dubbele longontsteking werd opgenomen in een ziekenhuis in Milaan. Met zijn 83 jaar en eerdere hartproblemen behoort Berlusconi tot de risicogroep. De vriendin en twee kinderen van Berlusconi testten ook positief.

Silvio Berlusconi bij het verlaten van het ziekenhuis maandag. Foto Andrea Fasani/EPA

RIVM: signaalwaarde met 1.300 positieve tests weer gepasseerd

Het RIVM kreeg het afgelopen etmaal 1.300 positieve uitslagen van coronatests binnen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het instituut. Per 100.000 inwoners testten 7,5 personen positief, waarmee de signaalwaarde van 7 opnieuw wordt gepasseerd.

Die waarde duidt volgens het RIVM op een zorgelijke toename van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Afgelopen vrijdag en zaterdag lag de signaalwaarde ook boven de 7, zondag lag deze er weer onder.

De meeste positieve tests in vergelijking met het inwoneraantal werden vastgesteld in Delft (24,67 per 100.000 inwoners) en Bergeijk (19,93). Het grootste aantal positieve tests in absolute zin werd vastgesteld in Amsterdam (199 in totaal) en Den Haag (132). Uit de regionale cijfers blijkt dat de signaalwaarde in ruim zestig gemeenten wordt overschreden.

Scholen weer begonnen in Italië en Portugal

Scholen in Italië en Portugal gaan maandag voor het eerst sinds maart weer naar school. Toen sloten de scholen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In Portugese scholen zijn mondkapjes verplicht voor docenten en voor scholieren vanaf twaalf jaar oud, meldt persbureau AP.

Zo’n miljoen Portugese leerlingen gaan weer terug naar school waar ramen en deuren moeten openblijven vanwege de luchtventilatie. Daarnaast worden lokalen na iedere les gedesinfecteerd en heeft iedere klas een eigen plek buiten het schoolgebouw waar ze tussen de lessen moeten blijven.

In Italië gaan 5,6 miljoen scholieren uit 13 van de 20 Italiaanse regio’s weer terug naar school, meldt persbureau Reuters. Scholieren moeten een meter afstand houden van elkaar en docenten. Buiten de lokalen zijn mondkapjes verplicht. Omdat Italiaanse kinderen vaak met zijn tweeën in een bank zaten, heeft de regering 2 miljoen nieuwe éénpersoonsschoolbankjes laten maken. Ook zijn de klassen kleiner, omdat er minder leerlingen in een lokaal passen.

Scholieren in Rome met mondkapjes op krijgen les in een gymzaal. Foto Massimo Percossi/EPA

Zes EU-landen testen samenwerking corona-waarschuwingsapp

Duitsland, Italië, Denemarken, Tsjechië, Ierland en Letland gaan kijken of hun nationale corona-apps kunnen ‘samenwerken’. De Europese Commissie laat weten dat de EU-lidstaten een speciaal ontwikkeld platform gaan testen dat verschillende apps met elkaar in verbinding moet brengen. De hoop is dat burgers uit de genoemde landen die in een van de andere vijf landen verblijven, daardoor toch in de eigen app kunnen melden dat ze besmet zijn of een waarschuwing ontvangen als ze kans lopen geïnfecteerd te worden. Dan hoeven zij geen lokale apps te downloaden.

Meerdere EU-landen bouwden een eigen app voor conttactracering, maar de meeste systemen lijken op elkaar. Om het nieuwe platform te laten werken moet een ‘roaming’ functie worden toegevoegd aan de bestaande nationale apps, die veelal op bluetooth werken. Ook de Nederlandse CoronaMelder maakt daarvan gebruik.

Eén munt, één reiszone, dus ook één corona-app? Brussel probeerde de ontwikkeling van de traceersystemen te coördineren, maar de praktijk blijkt weerbarstig

Topsporters kunnen weer naar Nederland reizen

Topsporters uit zogeheten ‘derde landen’ kunnen vanaf vandaag weer naar Nederland reizen. Vanaf volgende week wordt ook het inreisverbod voor mensen uit het bedrijfsleven versoepeld. Er geldt wel nog een aantal strikte voorwaarden. Zo kunnen reizigers alleen het land in komen als ze „een belangrijke bijdrage leveren” aan het bedrijfsleven en de Nederlandse topsport. De leefregels voor thuisquarantaine blijven gelden voor deze groepen, aldus de ministerraad.

Het inreisverbod, dat sinds 18 maart geldt voor mensen van buiten de Europese Unie, de Schengenzone of het Verenigd Koninkrijk, heeft volgens de ministerraad op den duur een „grote negatieve impact”. Daarom worden de uitzonderingen toegestaan. Voor professionals uit de culturele en creatieve sector, journalisten en onderzoekers, wordt binnenkort ook een versoepelde regeling opgesteld.

En volgens persbureau Reuters wordt het makkelijker voor Nederlanders om naar de Verenigde Staten te reizen. Het verscherpte testbeleid op de vliegvelden wordt versoepeld, en bezoekers kunnen nu naar méér dan vijftien locaties vliegen. De gezondheidscheck gold voor reizigers uit bepaalde landen, waaronder Nederland. Volgens de Amerikaanse evenknie van het RIVM, de CDC, is de screening (meestal aan de hand van temperatuurcontrole) „beperkt effectief” omdat sommige geïnfecteerde mensen geen symptomen vertonen.

GGD: bel wegens drukte niet op maandagochtend voor een testafspraak

Wie een coronatest wil laten doen, kan de afspraak daarvoor beter niet op maandagochtend maken wegens drukte bij de afsprakenlijn van de GGD-GHOR. Daarvoor waarschuwt de koepelorganisatie van de Nederlandse GGD’s maandag naar aanleiding van berichtgeving over drukte bij het callcenter.

„Het is de hele week druk bij zowel de teststraten als de afsprakenlijn”, laat de GGD GHOR weten. „Maar op maandagochtend zien we een piek van inkomende telefoontjes. Veel mensen wachten het weekend af voordat ze een afspraak maken, zo lijkt het.” Wie een afspraak wil maken, kan iedere dag van de week bellen tussen 08.00 uur en 20.00 uur of online een tijdslot boeken.

Vorige week werd bekend dat voornamelijk een gebrek aan laboratoriumcapaciteit bewerkstelligde dat mensen meermaals moesten terugbellen om een afspraak te kunnen maken bij een testlocatie. GGD’s kunnen afspraken voor de komende 72 uur inboeken, maar de tijdslots die vrijkomen, worden ook weer snel volgeboekt volgens de koepelorganisatie. Mensen met klachten moeten soms meerdere keren een aanvraag doen, waardoor de telefoonlijn en website verder belast raken, aldus de GGD GHOR.

Lees ook: GGD’s doen veel minder dan ze hebben beloofd

‘Achterstand van duizenden tests bij Britse laboratoria’

Laboratoria in het Verenigd Koninkrijk hebben zo’n grote achterstand opgelopen met het verwerken van coronavirustests dat 185.000 kits naar Italië en Duitsland worden gestuurd om daar te worden gecontroleerd. Dat schrijven Britse media na berichtgeving van de krant The Sunday Times, die in het weekend publiceerde uit gelekte overheidsdocumenten.

Al ruim een week wordt in het VK gemord over vertraagde testverwerking en over de gebrekkige voorraad tests. Het ministerie voor Gezondheid en Sociale Zorg stelde zondag dat dat deels komt doordat mensen een test aanvragen „die geen symptomen hebben en anderszins niet in aanmerking komen”. Vorige week gingen de Britse scholen open, waarna veel ouders zich zorgen maakten over de mogelijkheid om hun kind snel te kunnen laten testen.

Het ministerie liet weten dat het voornemens is de testcapaciteit snel te vergroten. Begin deze maand stond de teller op 437.000 tests in één week tijd - 62.000 per dag, zo schetst The Sunday Times, terwijl volgens de Britse overheid een capaciteit is voor 375.000 test per dag. Vanaf maandag gelden in Engeland (niet het gehele VK) weer wat strengere omgangsregels. Zo mogen mensen maximaal met z’n zessen bijeenkomen.

In Bolton, in het noordwesten van Engeland, worden mensen met klachten opgeroepen zich te laten testen.
Foto Oli Scarff/AFP
Mensen nemen een coronatest af bij een teststraat in Bolton.
Foto Phil Noble/Reuters

Sanquin: verzamelen bloedplasma met antistoffen valt tegen

Sanquin kost het meer moeite dan verwacht om bloedplasma te verzamelen met antistoffen tegen het coronavirus. Dat zegt professor Hans Zaaijer van de bloedbank maandag in het AD. Donoren komen minder vaak plasma geven en de antistoffen blijken sneller uit het bloed te verdwijnen dan voorzien. De hoop is dat van het plasma een middel kan worden gemaakt dat mensen tijdelijk beter in staat stelt het virus uit te schakelen.

Sanquin wilde dertigduizend kilo plasma ophalen met vijftigduizend donaties van 16.000 donoren. Tot nu toe is twintigduizend keer gedoneerd, genoeg voor maximaal negenduizend kilo plasma, zegt Zaaijer in de krant. Het is volgens hem belangrijk voor de productie van een geneesmiddel dat die donaties veel antistoffen bevatten. Die gehaltes vallen dus lager uit dan verwacht. Dat bemoeilijkt het onderzoek.

Zaaijer benadrukt in het AD dat sowieso nog meer onderzoek moet worden gedaan naar geneesmiddelen uit antistoffen. Over de veiligheid maakt hij zich weinig zorgen, maar de effectiviteit is nog niet bewezen. Nu is gebleken dat het plasma minder antistoffen bevat, kiezen de onderzoekers voor een andere aanpak. Er wordt onderzocht of specifieke groepen meer baat hebben bij een dergelijk middel dan andere. Toediening aan risicogroepen (bijvoorbeeld inwoners en medewerkers van verpleeghuizen met een uitbraak) zou wellicht een toename in ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.

Dat de antistoffen sneller uit het bloed verdwijnen, betekent volgens Zaaijer overigens niet direct dat mensen minder immuun zijn voor het virus dan gedacht.

Suriname versoepelt strenge coronamaatregelen

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft in een tv-toespraak versoepeling van de beperkende coronamaatregelen aangekondigd. Hoewel het virus nog steeds actief is in Suriname en het aantal besmettingen langzaam daalt, mag een groot aantal sectoren weer aan de slag en wordt de weekend-lockdown opgeheven.

Afgelopen twee weekenden gold een uitgaansverbod van vrijdagavond tot maandagochtend, maar die maatregel wordt niet verlengd. Er blijft nog wel de hele week door een avondklok gelden van acht uur ‘s avonds tot vijf uur de volgende ochtend en een samenscholingsverbod voor groepen groter dan tien personen. Ook blijven de grenzen en het luchtruim gesloten.

Onder de sectoren die onder vooraf goedgekeurde protocollen weer open mogen, vallen recreatieoorden, casino’s, sportscholen en contactberoepen zoals fysiotherapeuten, kappers en marktverkopers. President Santokhi waarschuwde wel dat de situatie goed in de gaten wordt gehouden en de heropening indien nodig (deels) wordt teruggedraaid: „We starten met de periode die voor ons ligt en zullen strak monitoren of de protocollen worden opgevolgd. We zullen aan het einde van de week de evaluatie doen en waar nodig aanpassingen plegen.”

In totaal testten in Suriname sinds de uitbraak van het virus 4.579 mensen positief. Daarvan genazen 3.788 mensen en overleden 93. Momenteel liggen volgens de officiële cijfers 93 mensen in ziekenhuizen, zeven van die patiënten liggen op de intensive care.

Chan Santokhi

De in juli 2020 tot president van Suriname gekozen Chan Santokhi. Foto Ranu Abhelakh / ANP

WHO meldt nieuw dagrecord besmettingen wereldwijd

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zondag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal gemeld. Er zijn wereldwijd 307.930 besmettingen bijgekomen in 24 uur tijd, bericht Reuters.

De meeste nieuwe gevallen werden geregistreerd in de grote brandhaarden in India (94.372), de Verenigde Staten (45.523) en Brazilië (43.718). Het vorige dagrecord was een week geleden op 6 september. Toen werden 306.857 nieuwe besmettingen gemeld. Wereldwijd wordt nu veel meer getest dan in het begin van de pandemie.

Het dodental nam volgens de WHO met 5.537 toe tot in totaal 917.417. Dat is nog altijd aanzienlijk minder dan het op 17 april geregistreerde dagrecord van 12.430 sterfgevallen.

Het laatste nieuws

Welkom in het coronablog van maandag 14 september. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus in binnen- en buitenland. Het belangrijkste nieuws van zondag:

  • De Israëlische minister Yaakov Litzman voor Volkshuisvesting is uit de regering van premier Benjamin Netanyahu gestapt. Hij protesteert daarmee tegen kabinetsplannen voor een nieuwe landelijke lockdown van drie weken.
  • Ruim duizend (1.087) mensen in Nederland hebben de afgelopen 24 uur een positieve coronatest teruggekregen. Daarmee liggen de cijfers weer onder de zogeheten signaalwaarde die de overheid hanteert.
  • De politie in de Australische stad Melbourne heeft zondag bij een protest tegen de coronamaatregelen zeker 74 mensen aangehouden en 176 boetes uitgedeeld.
Lees hier het nieuws van zondag 13 september terug