Laatste nieuws Covid-19

Aantal positieve coronatests weer onder alarmerende signaalwaarde

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zondag 13 september het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij rondom het coronavirus. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • De Israëlische minister Yaakov Litzman voor Volkshuisvesting is uit de regering van premier Benjamin Netanyahu gestapt. Hij protesteert daarmee tegen kabinetsplannen voor een nieuwe landelijke lockdown van drie weken.
 • Ruim duizend (1.087) mensen in Nederland hebben de afgelopen 24 uur een positieve coronatest teruggekregen. Daarmee liggen de cijfers weer onder de zogeheten signaalwaarde die de overheid hanteert.
 • De politie in de Australische stad Melbourne heeft zondag bij een protest tegen de coronamaatregelen zeker 74 mensen aangehouden en 176 boetes uitgedeeld.
Volg hier het coronablog van maandag 14 september

Israël vanaf vrijdag drie weken in lockdown

In Israël gaat vrijdag zoals verwacht een nieuwe landelijke lockdown in, om de toename van het aantal besmettingen in het land te stoppen. De maatregelen zullen drie weken van kracht zijn, heeft premier Benjamin Netanyahu vandaag bekendgemaakt. Inwoners moeten volgens persbureau Reuters binnen 500 meter van hun huizen blijven, maar mogen wel reizen naar hun werk, al gelden ook daar beperkingen.

Overheidsinstellingen zullen met minder personeel bemand worden. Andere kantoren en bedrijven hoeven niet dicht, maar mogen geen klanten ontvangen. Scholen en winkelcentra zullen drie weken dicht gaan, supermarkten en apotheken blijven wel open. Verder mogen maximaal tien mensen bijeen zijn bij bijeenkomsten binnenshuis en maximaal twintig mensen in de open lucht.

Vrijdag begint een periode met veel belangrijke joodse feestdagen. Eerder op de dag maakte minister Yaakov Litzman voor Volkshuisvesting daarom bekend dat hij opstapt uit protest tegen de plannen.

Netanyahu zei in een televisietoespraak zich ervan bewust te zijn dat de maatregelen van iedereen een zware tol zullen eisen. „Dit is niet het soort feest dat we gewend zijn. En we zullen het zeker niet kunnen vieren met onze uitgebreide families.”

Aantal positieve coronatests weer onder alarmerende signaalwaarde

Ruim duizend (1.087) mensen hebben de afgelopen 24 uur een positieve coronatest teruggekregen. Daarmee liggen de cijfers weer onder de zogeheten signaalwaarde die de overheid hanteert. Dat blijkt zondag uit cijfers van het RIVM op het coronadashboard. Per 100.000 inwoners zijn 6,2 inwoners positief getest. Zaterdag lag dat getal met 7,1 per 100.000 inwoners boven de signaalwaarde. Ook vrijdag ging deze alarmbel op het coronadashboard af.

Er zijn nu twaalf gemeenten waar per 100.000 inwoners meer dan 10 mensen per dag positief getest worden. Sinds gisteren zijn daar onder meer Nijmegen (173 nieuwe besmettingen in de afgelopen week) en Bergeijk (27 nieuwe besmettingen afgelopen week) bijgekomen.

Het aantal ziekenhuisopnames is ten opzichte van gisteren niet veranderd en blijft daarmee relatief laag. De afgelopen drie dagen werden gemiddeld elf patiënten opgenomen in het ziekenhuis en drie op de intensive care.

Israëlische minister stapt op uit protest tegen mogelijk tweede lockdown

Politiek gesteggel in Israël vanwege het coronabeleid: minister Yaakov Litzman voor Volkshuisvesting is zondag uit de regering van premier Benjamin Netanyahu gestapt. Hij protesteert daarmee tegen kabinetsplannen voor een nieuwe landelijke lockdown van twee weken. Litzman wilde de beslissing van de regering daarover, die later op zondag wordt verwacht, niet afwachten.

De plannen voor de nieuwe lockdown zijn opgesteld omdat in de afgelopen dagen het aantal besmettingen flink is toegenomen. Als de maatregelen worden goedgekeurd, wordt de lockdown komende vrijdag van kracht, vlak voor het Joods Nieuwjaar Rosj Hasjana. Zondag 27 september is Jom Kipoer, de belangrijkste joodse religieuze feestdag. Litzman is van de ultraorthodoxe partij Torah Judaïsme, die zeven zetels in het parlement heeft. In zijn ontslagbrief aan premier Benjamin Netanyahu schrijft Litzman dat door een lockdown tijdens de feestdagen „honderdduizenden mensen” niet naar de synagoge kunnen komen om te bidden, citeert de krant Haaretz.

In het buitenland: protesten tegen maatregelen, versoepelingen en kleine brandhaarden

 • In miljoenenstad Seoul zijn vanaf zondag de coronamaatregelen twee weken versoepeld. Inwoners van de Zuid-Koreaanse miljoenensatad kunnen ook na 21.00 uur weer in een restaurant plaatsnemen, en ook internetcafés, gyms en andere uitgaansgelegenheden mogen weer open. Er gelden wel restricties op de grootte van bijeenkomsten en mensen moeten waar mogelijk afstand houden. Grote evenementen zoals sportwedstrijden zijn nog verboden. De versoepeling is volgens de autoriteiten bedoeld om de economie te helpen, voordat vanaf eind september, rondom de Chuseok-feestdag, weer twee weken lang strenge regels van kracht zijn. Normaliter reizen Koreanen dan massaal af naar hun geboorteplaats. In de afgelopen dagen rapporteerde de Koreaanse gezondheidsautoriteit KCDC dagelijks ruim honderd nieuwe positieve gevallen.
 • Journalisten van persbureau AFP schrijven over de heropgravingen van aan Covid-19 overledenen in Irak door nabestaanden. Zij zoeken in de woestijn bij Najaf, waar veel coronadoden zijn begraven, naar hun familieleden om die elders te ruste te leggen. Maandenlang mochten families van overleden coronapatiënten het lichaam niet meenemen om in familiegraven te begraven. Autoriteiten vreesden dat de lijken het virus nog steeds zouden kunnen verspreiden en richtten een speciale begraafplaats in. Er mocht hoogstens één familielid aanwezig zijn bij de begrafenis, de vaak gehaaste ceremonies vonden veelal ‘s nachts plaats. De restricties zijn opgeheven nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begin september in een communiqué stelde dat „de kans op overdracht bij het hanteren van menselijke resten” laag is. Irak is een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten: voor zover bekend raakten ruim 280.000 mensen besmet en zijn bijna 8.000 patiënten overleden.
 • Een bordje geeft aan dat mensen aan ‘social distancing’ moeten doen in een burgerrestaurant in Seoul, Zuid-Korea.
  Foto Ahn Young-joon/AP
  Nabestaanden dragen de lijkkist waarin een aan Covid-19 overleden familielid is begraven, om diegene in een familiegraf opnieuw te begraven in Irak.
  Foto AFP
  Betogers tegen de coronamaatregelen in Melbourne.
  Foto Erik Anderson/EPA
 • Het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen heeft nieuwe beperkende maatregelen ingevoerd op het nachtleven in de gemeente. Aanleiding is het stijgende aantal besmettingen, vermoedelijk deels veroorzaakt door een 26-jarige Amerikaanse vrouw die ondanks symptomen niet in quarantaine is gegaan. Dat melden Duitse media. Restaurants moeten de komende dagen om uiterlijk 22.00 uur sluiten en in het openbaar, ook in restaurants en kroegen, mogen maximaal vijf mensen samenkomen.
  De vrouw, die in Garmisch-Partenkirchen woont, ontwikkelde symptomen na een vakantie in Griekenland en liet zich daarop testen. Ondanks het advies om de quarantaineregels op te volgen, ging de vrouw in kwestie toch naar haar werk in een bar en bezocht ze vermoedelijk ook een aantal andere kroegen. Zeker 24 van haar collega’s zijn ook besmet met het virus. De lokale gezondheidsautoriteiten roepen iedereen die de afgelopen week in het nachtleven van Garmisch-Partenkirchen is geweest op zich te laten testen. Zaterdag testten 54 mensen positief op het virus in de gemeente, die in totaal zo’n 26.000 inwoners kent.
 • De politie in de Australische stad Melbourne heeft zondag bij een protest tegen de coronamaatregelen zeker 74 mensen aangehouden en 176 boetes uitgedeeld. Demonstranten zouden onder meer aangehouden en beboet zijn voor het niet dragen van een mondkapje, dat in de stad verplicht is in het openbaar. Ook zouden sommige betogers fruit van een nabijgelegen marktkraam naar politie hebben gegooid, zo melden Australische media.
  Er zijn tijdens het protest geen agenten gewond geraakt. Of dat ook voor de betogers geldt, is niet duidelijk. In totaal kwamen er zo’n 250 mensen af op de demonstratie. Met leuzen als „Vrijheid” en „Macht aan de mensen” zetten ze zich af tegen de geldende coronamaatregelen.

Het laatste nieuws

Welkom in het coronablog van zondag 13 september. Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in Nederland en wereldwijd. Het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • De GGD’s hebben tijd nodig om gehoor te geven aan het verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven op een coronatest.
 • De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft het testen van het Oxfordvaccin in het Verenigd Koninkrijk hervat. Dit gebeurde nadat de Britse medicijnautoriteit MHRA had geconcludeerd dat het veilig was om weer te beginnen.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 1.231 nieuwe positieve coronatests teruggekomen. Zaterdag werd voor de tweede opeenvolgende dag de signaalwaarde op het coronadashboard overschrijden.
Lees hier: al het nieuws van zaterdag 12 september