Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo bezoekt Suriname

Suriname Mike Pompeo komt donderdag aan in Suriname. Het is de eerste keer ooit dat Suriname officieel wordt bezocht door een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Naast Suriname zal Pompeo ook buurland Guyana aandoen.
Naast Suriname zal Pompeo ook buurland Guyana aandoen. Foto Petros Karadjias / Reuters

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal een officieel bezoek aan Suriname brengen. Naar verwachting arriveert hij donderdag. Dat schrijft de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Suriname bezoekt.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Ramdin noemt het bezoek van Pompeo „een belangrijk signaal dat deze regering het vertrouwen geniet van de Verenigde Staten”. De enige Amerikaanse minister die Suriname ooit bezocht, was Defensieminister Robert Gates in 2007, toen Ronald Venetiaan president van Suriname was. Naast Suriname zal Pompeo ook buurland Guyana aandoen.

Sinds Chan Santokhi de presidentsverkiezingen won en in juli werd geïnstalleerd, werkt Suriname hard aan het verbeteren van bilaterale relaties met onder andere de Verenigde Staten en Nederland. Na zijn verkiezing had Santokhi al telefonisch contact met Mike Pompeo. Met Nederland werd afgesproken weer ambassadeurs uit te wisselen, nadat de diplomatieke relaties onder de vorige president Bouterse een dieptepunt hadden bereikt.

Correctie (14 september 2020): in een vorige versie van dit artikel werd Defensieminister Robert Gates per abuis Robert Yates genoemd. Dit is inmiddels aangepast.