Van Vleuten wint tweede etappe Giro Rosa

Ronde van Italië Annemiek van Vleuten, die zaterdag de roze trui pakte, moest tijdens de etappe op een van de steile gravelstroken even van haar fiets. Ze kon al snel weer verder en won.
Archiefbeeld van Annemiek van Vleuten.
Archiefbeeld van Annemiek van Vleuten. Foto Stephane Mahe/Reuters

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft al in de tweede etappe van de Giro Rosa de macht gegrepen. De 37-jarige wereldkampioene soleerde naar de ritwinst en nam ook de leiding in het algemeen klassement. De tweede etappe ging over 124,8 kilometer tussen Civitella Paganico en Arcidosso, over een deel van het parcours van Strade Bianche.

Twitter avatar MitcheltonSCOTT Mitchelton-SCOTT #GiroRosa 🇮🇹 The gravel roads gave us a scare, but @AvVleuten prevails on the second stage and moves into the race lead! 💪🏼 https://t.co/V0Ba2onrqK

Tijdens de rit moest Van Vleuten op een van de steile gravelstroken even van haar fiets, maar ze kon al snel weer verder en soleerde naar de winst. Anna van der Breggen kwam op 1 minuut en 16 seconden als tweede over de finish. „Ik ben heel diep gegaan, want je weet nooit wat er nog komt. Je moet iedere seconde pakken die je kan”, zei Van Vleuten, die een dag eerder met Mitchelton-Scott derde was geworden in de ploegentijdrit.

De kopvrouw van de Australische ploeg ruilt haar regenboogtrui voorlopig in voor de roze trui, als nummer 1 van het klassement. „Het is altijd speciaal om in Italië in het roze te rijden.” Van Vleuten schreef de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, de afgelopen twee jaar op haar naam. Van der Breggen was in 2015 en 2017 de beste. De Giro Rosa telt negen etappes en eindigt volgende week zaterdag in Motta Montecorvino. (ANP)