Gamen is voor mij werk, geen FIFA in de vakantie

In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken.

Illustratie Anne Caesar van Wieren

Hij speelde de game pas één jaar professioneel voor hij Nederlands Kampioen werd. Jonas Ghebrehiwot (24) won dit jaar de finale van de eDivisie, de Nederlandse competitie van voetbalspel FIFA. De e-sporter speelt op dat moment voor voetbalclub PEC Zwolle. Veel professionele FIFA-spelers zijn aangesloten bij bestaande clubs. „Een contract bij PEC hield in dat ik voor hen de wedstrijden in de eDivisie speelde. Verder zijn er niet veel verplichtingen, op regelmatig gamen na. Ik was graag bij de club als er toernooitjes voor jonge FIFA-fans waren. Dat deed ik erbij, omdat het me energie geeft. Met enkel professioneel FIFA geld verdienen, is heel lastig. Er zijn zoveel spelers. Van wat ik verdiende, kon ik mijn huur betalen en wat extra’s. Voor dit jaar heb ik nog geen club, mijn management is in gesprek.”

„Ik ben een voetbalgek. Vroeger voetbalde ik vijf keer per week. Nu kijk ik zoveel mogelijk wedstrijden op televisie. Arsenal en FC Groningen zijn clubs waar ik de meeste sympathie voor heb. Al ben ik niet heel emotioneel betrokken. De afgelopen tijd heb ik de wedstrijden wel onwijs gemist. Mijn passie voor het spel werkt in mijn voordeel bij FIFA. Ik ben nooit een typische gamer geweest. Pas op mijn negentiende kocht ik een eigen Playstation. Mijn kracht is dat ik rustig blijf. Ik begrijp het spelletje en de verschillende tactieken. Elke versie is weer anders, daar ben ik handig in. Ik game zeker geen acht uur per dag. Hoe goed je bent, hangt niet af van hoeveel tijd je erin steekt.”

‘Zonder Instagram of Twitter, breek je als e-sporter niet door. Er zijn geen scouts die op zoek gaan, dus online zichtbaar zijn is belangrijk. Dan kom je via-via, als je goed bent, bij een management terecht, zoals ik bij Bundled. Zij matchen spelers en clubs. En mij dus aan PEC Zwolle. De e-sportcommunity is niet makkelijk om tussen te komen. De sfeer online kan giftig zijn. FIFA is een spel dat mensen soms ontzettend boos maakt. Er zitten bepaalde elementen in waarmee spelers elkaar intimideren. Als iemand na een goal juicht door zijn vinger voor zijn mond te doen, het gebaar voor stil zijn, is dat een grove belediging. Het komt vaak voor dat verliezers winnaars na een wedstrijd online uitschelden. Ik heb mijn gamernaam moeten veranderen, omdat die hetzelfde was als mijn Twitter en Instagram en ik nare berichten kreeg. Ik probeer daar zoveel mogelijk afstand van te houden. Dit blijft toch een bekend nadeel van plekken waar je anonieme accounts aan kunt maken.”

‘Gamen is voor mij werk. Nu heb ik vakantie en speel ik geen FIFA. Met vrienden game ik wel als ik vrij ben. We doen andere spelletjes, schietspellen zijn ontspanning. Call of Duty: Warzone is heel leuk met vrienden in een team. Kunnen we online een beetje met elkaar kletsen. Ik kan ook goed bingewatchen. Spannende series met een goed verhaal, zoals Homeland en Prison Break vind ik geweldig. Misdaad is een interessant thema. De afgelopen jaren kijk ik ook veel documentaires en series over de Amerikaanse rechtsstaat en hoe ze daar zwarte mensen behandelen. Ik huil nooit, maar bij When They See Us liet ik een traan. Een absurd verhaal.”