Laatste ontwikkelingen Covid-19

Onderwijs- en zorgpersoneel moet wachten op voorrang coronatest

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit coronablog hield NRC de ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van zaterdag 12 september:

  • De GGD’s hebben tijd nodig om gehoor te geven aan het verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven op een coronatest.
  • De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft het testen van het Oxfordvaccin in het Verenigd Koninkrijk hervat. Dit gebeurde nadat de Britse medicijnautoriteit MHRA had geconcludeerd dat het veilig was om weer te beginnen.
  • Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 1.231 nieuwe positieve coronatests teruggekomen. Zaterdag werd voor de tweede opeenvolgende dag de signaalwaarde op het coronadashboard overschrijden.
Lees hier verder: het blog van zondag 13 september

1.231 nieuwe positieve tests

De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 1.231 nieuwe positieve coronatests teruggekomen. Dat blijkt zaterdag uit cijfers op het coronadashboard. Het is de tweede achtereenvolgende dag dat de zogeheten signaalwaarde van de overheid wordt overschreden. Dit duidt op een zorgelijke toename van de verspreiding van het virus. Zaterdag zijn per 100.000 inwoners 7,1 personen positief getest.

Het aantal ziekenhuisopnames ligt nog steeds relatief laag. De afgelopen drie dagen werden gemiddeld elf patiënten opgenomen in het ziekenhuis en drie op de intensive care. Dat deze cijfers laag liggen komt omdat de toestand van coronapatiënten over een aantal dagen of weken kan verslechteren en omdat vooral jongere mensen momenteel besmet raken.

Testen van Oxfordvaccin in Verenigd Koninkrijk hervat

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft het testen van het Oxfordvaccin in het Verenigd Koninkrijk hervat. Dit gebeurde nadat de Britse medicijnautoriteit MHRA had geconcludeerd dat het veilig was om weer te beginnen. Dat heeft het bedrijf zaterdag bekendgemaakt.

AstraZeneca voerde onderzoeken uit onder tienduizenden proefpersonen in verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten. De klinische testen waren vorige week wereldwijd stilgelegd vanwege mogelijk ongewenste bijwerkingen. Bij een proefpersoon uit het Verenigd Koninkrijk werd een onverwachte ernstige aandoening vastgesteld. Hierna moest onderzocht worden of dit het gevolg zou kunnen zijn van het vaccin of dat het toeval was.

De farmaceut heeft geen details bekendgemaakt over dit onderzoek maar laat alleen weten dat het veilig is om weer verder te gaan. Donderdag liet AtraZeneca-topman Pascal Soriot weten dat het vaccin nog steeds voor het einde van dit jaar klaar kan zijn, mits de klinische testen weer hervat konden worden.

Volg: de wereldwijde race naar een vaccin

Onderwijs- en zorgpersoneel moet wachten op voorrang coronatest

De GGD’s hebben tijd nodig om gehoor te geven aan het verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven op een coronatest. Hoeveel tijd de GGD’s nodig hebben is niet duidelijk, maar ze gaan de uitvoering van het nieuwe beleid komende week vormgeven.

Zaterdag hebben zich al tevergeefs de nodige docenten en zorgmedewerkers gemeld, aldus koepelorganisatie GGD GHOR. Deze week werd bekend dat laboratoria en medewerkers overbelast zijn, net als de afsprakenlijn voor een coronatest. Minister De Jonge kondigde daarom vrijdag een tijdelijke wijziging van het testbeleid aan, waarin zorg- en onderwijspersoneel voorrang krijgt op een coronatest.

Er zal echter enige tijd overheen gaan voordat de tijdelijke wijziging is doorgevoerd, zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. „Als al die mensen eerst mogen, moeten we een manier vinden om die aanvragen te verwerken. Hoe tonen ze aan dat ze binnen de groep vallen en hoe zorgen we dat ze een plek krijgen? Dat vraagt organisatie en planning.” Over wanneer de organisatie staat, kan GGD GHOR nu nog niets te zeggen.

Foto Markus Scholz/DPA

Restaurant Heerjansdam gesloten na zestien coronabesmettingen

In het Zuid-Hollandse Heerjansdam is restaurant ’t Waaltje voor twee weken gesloten. Zestien coronatests bleken aan het restaurant gelinkt te kunnen worden. Dat heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid bekendgemaakt. Het gaat om vier gasten en negen medewerkers van het restaurant. Van drie personen is de relatie met het restaurant nog onbekend. De besmette mensen zouden in verschillende GGD-regio’s wonen.

Volgens de Veiligheidsregio is er nog geen compleet beeld van het exacte aantal besmettingen rondom het restaurant en hun nauwe contacten. „Hierdoor kan de veiligheid van de gasten en medewerkers niet gegarandeerd worden”, aldus Veiligheidsregio-voorzitter Kolff. „Ik begrijp heel goed dat een horecaondernemer zijn omzet hard nodig heeft, maar dit mag nooit ten koste gaan van de volksgezondheid.”

Bijna 100.000 nieuwe besmettingen in India

In India worden er de laatste dagen bijna 100.000 nieuwe coronabesmettingen per dag geteld. Zaterdag vestigde het land, dat een inwoneraantal heeft van 1,35 miljard, het zoveelste dagrecord van deze maand. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er zaterdag 97.570 positieve testen geteld. Een dag eerder werden er nog 96.551 mensen positief getest.

Het totaal aantal positief geteste mensen in India staat op ruim 4,6 miljoen. Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer besmettingen geteld: 6,4 miljoen. Volgens Indiase media zijn er zaterdag 1.201 nieuwe doden door Covid-19 geregistreerd. Het totale dodental door corona lag zaterdagochtend op 77.472.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in het coronablog van zaterdag 12 september. Hier houden journalisten van NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in Nederland en wereldwijd. Het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Het testbeleid wordt tijdelijk aangepast, opdat medewerkers uit de zorg en het onderwijs versneld een afspraak kunnen maken. Minister Hugo de Jonge heeft vrijdag tot die voorrang besloten, een stap om de overbelasting van het testsysteem en de GGD’s te verminderen.
  • Schiphol sluit tijdelijk de teststraat die daar was ingericht voor het testen van inkomende reizigers, omdat daar eveneens onvoldoende capaciteit is.
  • Van donderdag op vrijdag werden er bij het RIVM 1.270 nieuwe positieve coronatests gemeld. Bijna 44.000 mensen zijn nu besmettelijk, is de schatting. De toename in positieve tests duidt op een zorgwekkende verspreiding van het coronavirus in Nederland.
  • Het dragen van een mondkapje heeft in ieder geval in Amsterdam en Rotterdam, waar er werd geëxperimenteerd met een plicht, niet geleid tot gedragsverandering.
Lees hier het hele blog van vrijdag 11 september terug