Tijdelijke aanpassing testbeleid: voorrang voor zorgpersoneel en leerkrachten

Testbeleid Zorg- en onderwijspersoneel krijgt tijdelijk voorrang bij het maken van een afspraak voor een coronatest. Volgens minister Hugo de Jonge is dat nodig vanwege de toegenomen druk op de testcapaciteit.
Een coronatestbus van de GGD op campus Woudestein, tijdens de Eurekaweek. Tijdens de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam maken studenten kennis met hun universiteit. De introductieperiode vindt dit jaar wegens het coronavirus in aangepaste vorm plaats.
Een coronatestbus van de GGD op campus Woudestein, tijdens de Eurekaweek. Tijdens de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam maken studenten kennis met hun universiteit. De introductieperiode vindt dit jaar wegens het coronavirus in aangepaste vorm plaats. Foto Marco de Swart/ANP

Zorg- en onderwijspersoneel krijgt tijdelijk voorrang bij het maken van een afspraak voor een coronatest. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Reden voor dat aangepaste beleid is de toegenomen druk op de testcapaciteit.

In de eerste week van september werden volgens de minister gemiddeld 36.800 tests per dag aangevraagd. Deze week werd bekend dat laboratoria en medewerkers overbelast zijn, net als de afsprakenlijn voor een coronatest. Die overbelasting is volgens De Jonge „voor iedereen nadelig, maar voor specifieke groepen in de samenleving nog problematischer”.

Lees ook: De hele klas zit thuis want de leraar wacht op zijn test

De twee beroepssectoren behoren tot die specifieke groepen. Voor medewerkers in de zorg geldt dat professionals met voorrang een afspraak kunnen maken voor een test. In het onderwijs geldt dat leraren met Covid-gerelateerde klachten zich sneller kunnen laten testen, en „personen die nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs krijgen”. Die regels zijn opgesteld vanwege de maatschappelijke impact van het niet naar school kunnen gaan voor zowel de leerlingen als ouders of verzorgenden, als besmette kinderen thuis moeten blijven.

De voorrang is een tijdelijke maatregel, die volgens De Jonge noodzakelijk is vanwege de schaarste aan testcapaciteit. De minister neemt ondertussen stappen die de capaciteit zullen vergroten. Zo heeft hij een derde overeenkomst gesloten met een buitenlands lab voor de verwerking van tests en heeft hij het RIVM gevraagd te kijken naar het in gebruik nemen van antigen-sneltests en innovatieve methoden als aanvulling op het beleid. Die oplossingen bieden echter nog geen oplossing voor de rest van de maand september: „Het tempo waarin de vraag stijgt is deze maand hoger dan het tempo waarmee de beschikbare analysecapaciteit kan toenemen.”

Het is aan de regionale GGD’s om het systeem voor voorrang in te richten. Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Alarmbel op het coronadashboard rinkelt om positieve coronatests