Koele kikker poept levende kevers uit

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Alamy Stock Photo

De Japanse boomkikker wás al interessant.

In 2016 ontdekten biologen dat de soort temperaturen tot -35 graden Celsius kan weerstaan. Ook bleek dat mannelijke Japanse boomkikkers die met de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis zijn geïnfecteerd langer en sneller kwaken, en daardoor mogelijk aantrekkelijker zijn voor vrouwtjes – zo leidt hun zwanenzang tot succesvolle voortplanting én tot verspreiding van de schimmmel.

Nu blijken de boomkikkers ook levende waterkevers van de soort Regimbartia attenuata te kunnen uitpoepen. In Current Biology staat hoe de kevers hun achterpoten gebruiken om door het darmkanaal te bewegen en via de anus te ontsnappen. Bij andere kikkersoorten werkt dit trucje ook, maar niet altijd even goed.