Foto’s met een twist voor de dagelijkse glimlach

Straatfotografie Elke dag loopt Moniek Spaans door de stad. Haar oog valt op alledaagse taferelen die bij tweede blik iets heel grappigs hebben. ‘Anders kijken’ heet haar verzameling.

Buitenbeentjes
Buitenbeentjes Foto Moniek Spaans

Beeldend kunstenaar en fotograaf Moniek Spaans (58) wil de kijker elke dag een glimlach schenken. Dat doet ze met behulp van onder meer haar fotoreeks Anders Kijken, waarvan we hier enkele voorbeelden laten zien. Ze noemt zichzelf een „zinsbegoochelaar”.

Elke dag post ze een foto op haar blog, op Facebook en Instagram. „Ik ben niet de enige die elke dag een foto maakt van wat me in de stad opvalt’, zegt ze, „maar ik ben wel de enige die door de combinatie van woord en beeld aan schijnbaar onopvallende situaties een kanteling geeft, een twist. Hierdoor krijgt dat wat je ziet op de foto een andere betekenis.” Opvallend vaak, zoals bij de foto’s ‘Hazenslaapje’ en ‘Aanvaring’ gaat het om kinderspeelgoed dat is afgedankt. „Ja, dat is altijd op een bepaalde manier ontroerend.”

Spaans beschikt over een sterk associatief vermogen: ziet ze een oude printer in een container vol bakstenen, waar ook nog eens een baksteen bovenop is gegooid, dan ziet ze er meteen een 3D-printer in. Spaans nodigt de kijker uit „met andere ogen naar de wereld om je heen te kijken”.

3-D printer

Hazenslaapje
Foto Moniek Spaans
Dubbelganger
Foto Moniek Spaans
Hazenslaapje en Dubbelganger
Foto’s Moniek Spaans

Ze gaat er niet doelbewust op uit om anders te kijken, het is eerder een toevalligheid. Ze woont in Oud-West en haar atelier is in Oud-Zuid. Elke dag loopt ze door de stad en als je wandelt, zegt ze, „zie je meer”. Als opdracht aan zichzelf geldt dat ze nooit ensceneert of iets toevoegt, alles is zoals ze het op straat aantreft. Ze werkt het meest met een compactcamera, de Canon G9X. Haar foto’s Anders Kijken kunnen niet zonder titel. „Het beeld roept het woord op”, aldus Spaans, „en juist die twee samen geven de bijzondere twist aan wat de kijker ziet.”

Aanvaring Foto Moniek Spaans

Streetwise boeddha Foto Moniek Spaans