In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in vlammen opgaat, leidde een onbezonnen actie van tennisser Djokovic tot zijn diskwalificatie, eerde China zijn zorgpersoneel voor de aanpak van de coronacrisis en zetten honderden Rohingya na zeven maanden op boten te hebben doorgebracht weer voet op vaste bodem.
Deze Wit-Russische vrouwen verzetten zich tegen een poging van politieagenten om hen te arresteren. De vrouwen waren de straat op gegaan om hun steun te uiten aan oppositieactivist Maria Kolesnikova. Zij werd maandag van de straat geplukt in hoofdstad Minsk door gemaskerde mannen en in een busje gestopt. Onvrijwillig werd ze naar de Oekraïense grens gebracht om gedeporteerd te worden, maar bij de grens verscheurde Kolesnikova naar verluidt haar paspoort. Daarop werd ze vastgezet, en wordt verdacht van hoogverraad.
Foto Stringer/EPA
Grote bosbranden teisteren de Verenigde Staten al dagen. Droge wind wakkert de vlammenzee aan waardoor ook nieuwe brandhaarden ontstaan. Hoewel bosbranden in de zomer in de Verenigde Staten vaker voorkomen, zijn wetenschappers het over één ding eens: klimaatverandering zorgt ervoor dat bosbranden vaker voorkomen, intensiever branden en gevaarlijker zijn. Alleen al in Californië is meer dan 2,5 miljoen hectare grond, gewas en bos in vlammen opgegaan. Zeker zeven personen zijn overleden. In Oregon zijn een half miljoen mensen geëvacueerd wegens de vernietigende natuurbranden, die al vijf dorpen in de as legden.
Foto Brittany Hosea-Small/AFP
China eerde dinsdag zorgpersoneel en anderen voor de aanpak van de corona-uitbraak. President Xi Jinping prees vooral China’s aanpak en beleid om de uitbraak onder controle te krijgen en reikte de hoogste Chinese onderscheiding uit aan dokter Zhong Nanshan. Xi gebruikte de bijeenkomst ook voor partijpolitiek.
Foto Mark Schiefelbein/AP
Onbezonnen en vol frustratie slaat Novak Djokovic een tennisbal weg als hij naar zijn stoel loopt na het verliezen van een game aan tegenstander Pablo Carreno Busta in de vierde ronde van de US Open. Maar de bal, die niet hard, maar ook niet zacht werd geslagen, belandt op de keel van de lijnrechter. En dus volgde, in lijn met de reglementen, diskwalificatie van de man die zijn titel verdedigde op het Amerikaanse tennistoernooi, het eerste grandslamtoernooi dat sinds de uitbraak van corona weer gespeeld wordt.
Foto Al Bello/Getty Images/AFP
Een vlammenzee heeft het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in de as gelegd. In het kamp, dat officieel ruimte heeft voor bijna drieduizend vluchtelingen, zaten meer dan 13.000 ontheemden. Het kamp was afgesloten nadat er enkelen positief waren getest op het coronavirus. Mogelijk hebben vluchtelingen uit frustratie over de barre leefomstandigheden en de afsluiting de brand aangestoken. De ramp heeft het debat over de opvang van vluchtelingen in Nederland weer aangewakkerd. Het kabinet besloot donderdag om honderd vluchtelingen – vijftig kinderen en vijftig andere kwetsbare migranten - uit Moria naar Nederland te brengen. Maar de opname van honderd migranten gaat af van het totale vluchtelingenquotum dat Nederland afsprak met de UNHCR.
Angelos Tzortzinis/AFP
Na een pro-Trump-bijeenkomst voor het parlementsgebouw in Salem, Oregon, achtervolgen rechtse demonstranten een Black Lives Matter- demonstrant. Het gebeurt in de VS vaker dat groepen die ideologisch tegenover elkaar staan, elkaar bij protesten bewust opzoeken. Zo zijn vaak bij antiracismeprotesten ook rechtse actiegroepen aanwezig, vaak met veel wapenvertoon. Fysiek geweld wordt vaak niet geschuwd.
Foto David Ryder/Getty Images/AFP
Bij de 107e editie van de Tour de France gelden dit jaar bijzondere regels: zo zijn hordes fans en journalisten bij start- en finish niet toegestaan, maar heel beperkt én met mondmasker op en worden de wielrenners op de rustdagen getest op het coronavirus. Tot nu toe zijn alle renners coronavrij, Tourbaas Christian Prudhomme testte deze week wel positief en zit nu volgens de regels thuis. Dit jaar is het ook voor het eerst dat naast de bekende rondemissen ook jonge mannen als hosts bij de prijsuitreiking op het podium staan.
Foto Marco Bertorello/AFP
Zeven maanden hebben ze op zee gezworven: 14 kinderen, 181 vrouwen en 102 mannen. In de nacht van zondag op maandag kwamen deze gevluchte Rohingya aan in Atjeh, het westelijkste puntje van Indonesië. De Rohingya ontvluchtten geweld in Myanmar en kwamen in uitzichtloze vluchtelingenkampen terecht in Bangladesh. Op zoek naar een beter leven stapte deze groep in maart op gammele boten en kwamen dus pas maanden later weer aan wal. Deze week doken via media voor het eerst twee getuigenissen op van gedeserteerde Myanmarese militairen die verklaarden het bevel te hebben gekregen voor het stelselmatig uitmoorden van de Rohingya.
Foto Rahmat Mirza/AP
Het is een bijzonder gezicht: de leden van de beruchte MS-13- en Barrio-18-bendes in de overvolle gevangenis van Quezaltepeque in El Salvador, in ondergoed en met mondkapjes op. De cellen in deze en een andere gevangenis werden maandag gecheckt na berichten dat er met de bendes afspraken waren gemaakt: minder moordpartijen en politieke steun in ruil voor meer privileges in gevangenissen.
Foto Yuri Cortez/AFP
Op het stand van Akrotiri (Cyprus) spoelde deze week een gestreepte dolfijn (Stenella coeruleoalba) aan. Ook in Nederland spoelde deze week een dier aan, bij Terneuzen: een butskop van zes meter. De moederwalvis was een paar dagen eerder nog zwemmend gezien in de Westerschelde.
Foto Emily Irving-Swift/AFP
Zondag was er weer een spannende interland tussen Duitsland-Nederland. Een bijzondere bovendien. In de Duitse stad Wuppertal troffen de twee elftallen elkaar. Op enkel voetbalschoenen en sokken aan droegen de spelers geen kleding, het rugnummer was op borst en rug geschilderd. De naakte wedstrijd was een protest tegen de groeiende commercialisering van het (professionele) voetbal. Duitsland won de wedstrijd met 7-5.
Foto Leon Kuegeler/Reuters
Bewustwording, dat hoopt deze Palestijnse kunstenaar te bereiken. Door het schilderen van een mondmasker op het gezicht van een jong kind moeten mensen bewuster worden van manieren om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.
Foto Mohammed Abed/AFP
Nadat het aantal besmettingen in een aantal steden toenam, met name in Arabische en ultraorthodoxe Joodse steden, verscherpte Israël de coronabeperkende maatregelen. Ook in Bnei Brak, een stadje nabij Tel Aviv met een grote populatie ultraorthodoxe Joden. In de synagoge daar moeten plastic schermen besmettingen voorkomen en de gelovigen de ruimte geven te bidden.
Foto Menahem Kahana/AFP