Dirk Hol wint prijs voor foto in elkaar gezakte Bruins

Prinsjesfotoprijs Hol legde vast hoe minister Bruins overeind werd geholpen na weggezakt te zijn in een Kamerdebat.
De winnende foto van Dirk Hol: minister Bruins zakt in elkaar tijdens een debat over het coronavirus.
De winnende foto van Dirk Hol: minister Bruins zakt in elkaar tijdens een debat over het coronavirus. Foto Dirk Hol

De Prinsjesfotoprijs, de prijs voor beste politieke foto van het jaar, is dit jaar gewonnen door fotograaf Dirk Hol. Vrijdagochtend kreeg Hol de prijs uitgereikt in de Eerste Kamer voor zijn foto van toenmalig minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) die in elkaar was gezakt tijdens een Kamerdebat.

Voorzitter van de jury Bert Verhoeff roemde Hol voor „de uitstekende timing van de foto die de dramatiek van het moment goed toont”. Hol lag languit op de publieke tribune toen Bruins onwel werd bij een debat over het coronavirus. Snel legde hij vast hoe Bruins overeind geholpen werd door ministers Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees.

De Prinsjesboekenprijs is gewonnen door Elma Drayer voor haar boek Witte Schuld over identiteitspolitiek. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden. De andere genomineerden waren Wim Kok, een leven op eigen kracht van Marnix Krop en Het is oorlog maar niemand die het ziet geschreven door onderzoeksjournalist Huib Modderkolk.

Tien fotografen hadden voor de Prinsjesfotoprijs dit jaar 85 foto’s ingezonden. Naast Hol waren ook David van Dam, Phil Nijhuis, Sem van der Wal en Bart Maat genomineerd. Vorig jaar won NRC-fotograaf David Van Dam de Prinsjesfotoprijs.

Bekijk hier de genomineerden