Laatste ontwikkelingen Covid-19

Teststraat Schiphol tijdelijk gesloten door gebrek aan testcapaciteit

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 11 september het laatste nieuws bij over de coronacrisis in Nederland en wereldwijd. Dit was het belangrijkste nieuws:

  • Het testbeleid wordt tijdelijk aangepast, zodat medewerkers uit de zorg en het onderwijs versneld een afspraak kunnen maken. Minister Huge de Jonge heeft vrijdag tot die voorrang besloten, een stap om de overbelasting van het testsysteem en de GGD’s te verminderen.
  • Schiphol sluit tijdelijk de teststraat die daar was ingericht voor het testen van inkomende reizigers, omdat daar eveneens onvoldoende capaciteit is.
  • Van donderdag op vrijdag werden bij het RIVM 1.270 nieuwe positieve coronatests gemeld. Bijna 44.000 mensen zijn nu besmettelijk, is de schatting. De toename in positieve tests duidt op een zorgwekkende verspreiding van het coronavirus in Nederland.
  • Het dragen van een mondkapje heeft in ieder geval in Amsterdam en Rotterdam, waar werd geëxperimenteerd met een plicht, niet geleid tot gedragsverandering.
Lees hier het blog dat wordt bijgehouden op zaterdag 12 september

Teststraat Schiphol tijdelijk dicht door gebrek aan testcapaciteit

De coronateststraat op Schiphol gaat vanaf zaterdag tijdelijk dicht. De luchthaven meldt aan persbureau ANP dat het kabinet besloten heeft tot een voorlopige sluiting om de schaarse testcapaciteit in te zetten op de plekken waar dat nu het meest nodig is.

„Wel hoopt Schiphol dat er op korte termijn meer testcapaciteit beschikbaar komt”, laat de luchthaven weten. „Die draagt bij aan het perspectief voor reizigers.” De teststraat was sinds 13 augustus geopend om reizigers uit risicogebieden te testen, ook als ze geen klachten hebben.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Due to the limited testing capacity in the Netherlands, the Ministry of Health, Welfare and Sport has determined that the COVID-19 testing centre at Schiphol will be temporarily closed. https://t.co/o6rq9BfnOY

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) schreef vrijdagavond aan de Tweede Kamer dat er „vanwege toenemende knelpunten in de testcapaciteit bij de laboratoria” eerder al een plafond was gesteld aan het aantal testen. Ook kondigde hij aan dat na een evaluatie zou worden bepaald hoe verder te gaan wordt met het testen van inkomende reizigers op luchthavens, maar hij repte niet over de tijdelijke sluiting.

In de Tweede Kamer was al kritiek dat de openingstijden beperkt waren van 06.00 uur tot 18.00 uur, omdat ook buiten die tijden vliegtuigen aankomen.

Een reiziger die op familiebezoek was in de Amerikaanse staat Utah, gaat door de teststraat op Schiphol. Foto Ilvy Njiokiktjien

Kermis Zetten gesloten en 10.000 euro boete voor kroeg in Meppel

  • De kermis in het Gelderse dorp Zetten is op last van de burgemeester gesloten, omdat de coronaregels er werden overtreden. Er was een maximum van honderdvijftig bezoekers ingesteld en er moest een eenrichtingsverkeer worden gehanteerd, maar dat lukte volgens Omroep Gelderland al twee dagen op rij niet. „Heel spijtig dat we deze beslissing moeten nemen, maar we hebben geen andere keuze”, zegt burgemeester Hoytink-Roubos tegen de lokale omroep. „We maken deze afspraken niet voor niets. Ondanks meerdere waarschuwingen en herstelmogelijkheden heeft de organisatie zich daar helaas niet aan gehouden.” De kermis blijft ook zaterdag dicht.
  • Een café in Meppel heeft een boete van 10.000 euro gekregen voor het niet naleven van de coronamaatregelen. In juli kregen meerdere cafés in de provincie Drenthe een dwangsom opgelegd van de veiligheidsregio met de aankondiging dat bij nieuwe overtredingen een van 10.000 euro zou volgen. Dat is nu het geval bij café De Kansel in Meppel, vertelde burgemeester Richard Korteland tegen RTV Drenthe. „Het is gewoon niet verstandig om feestjes te houden en dansend op de tafel het weekend in te gaan. Daar word je op aangesproken en als je het niet herstelt wordt er uiteindelijk een boete uitgedeeld. Dat is gisteren bij een kroeg gebeurd.”
  • Het EK Veldrijden in Rosmalen zal op 7 en 8 november zonder publiek plaatsvinden. „Het is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk publiek toe te laten. Wanneer de maatregelen eventueel verruimd worden, zullen we daar zeker op inspelen”, zegt Niels Geven van het organiserende Libéma Profcycling tegen persbureau ANP. „Wel is er een beperkt aantal VIP-tickets te koop. In de VIP-ruimte kunnen we de mensen gemakkelijker zittend en op verantwoorde afstand van elkaar plaatsen.” In de Tour de France die momenteel wordt gereden zijn toeschouwers wel welkom, op voorwaarde dat ze een mondkapje dragen.

Tijdelijke aanpassing testbeleid: voorrang voor zorgpersoneel en leerkrachten

Zorg- en onderwijspersoneel krijgt tijdelijk voorrang bij het maken van een afspraak voor een coronatest. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een vrijdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer. Reden voor dat aangepaste beleid is de toegenomen druk op de testcapaciteit.

In de eerste week van september werden volgens de minister gemiddeld 36.800 tests per dag aangevraagd. Deze week werd bekend dat laboratoria en medewerkers overbelast zijn, net als de afsprakenlijn voor een coronatest. Die overbelasting is volgens De Jonge „voor iedereen nadelig, maar voor specifieke groepen in de samenleving nog problematischer”.

Lees ook: De hele klas zit thuis want de leraar wacht op zijn test

De twee beroepssectoren behoren tot die specifieke groepen. Voor medewerkers in de zorg geldt dat professionals met voorrang een afspraak kunnen maken voor een test. In het onderwijs geldt dat leraren met Covid-gerelateerde klachten zich sneller kunnen laten testen, en „personen die nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs krijgen”. Die regels zijn opgesteld vanwege de maatschappelijke impact van het niet naar school kunnen gaan voor zowel de leerlingen als ouders of verzorgenden, als besmette kinderen thuis moeten blijven.

De voorrang is een tijdelijke maatregel, die volgens De Jonge noodzakelijk is vanwege de schaarste aan testcapaciteit. De minister neemt ondertussen stappen die de capaciteit zullen vergroten. Zo heeft hij een derde overeenkomst gesloten met een buitenlands lab voor de verwerking van tests en heeft hij het RIVM gevraagd te kijken naar het in gebruik nemen van antigen-sneltests en innovatieve methoden als aanvulling op het beleid. Die oplossingen bieden echter nog geen oplossing voor de rest van de maand september: „Het tempo waarin de vraag stijgt is deze maand hoger dan het tempo waarmee de beschikbare analysecapaciteit kan toenemen.”

Het is aan de regionale GGD’s om het systeem voor voorrang in te richten.

Alarmbel op het coronadashboard rinkelt om hoog aantal positieve coronatests

Het voorbije etmaal zijn bij het RIVM 1.270 nieuwe positieve coronatests teruggekomen. Dat blijkt uit cijfers die het instituut vrijdag heeft gepubliceerd. Dat daarmee wordt de zogenoemde signaalwaarde van de overheid overschreden. Die waarde duidt op een zorgelijke toename van de verspreiding van het virus. Het RIVM schat dat bijna 44.000 mensen nu besmettelijk zijn.

Het aantal nieuwe ziektegevallen is sinds april niet zo hoog geweest als vrijdag, hoewel er toen minder getest werd dan nu. Sinds 1 juni kan iedereen die coronaklachten heeft zich melden bij de teststraat. Voordien moest aan een aantal eisen worden voldaan, waardoor er waarschijnlijk meer ziektegevallen onder de radar bleven.

Op het coronadashboard van de Rijksoverheid is voor nieuwe ziektegevallen een signaalwaarde van 7 positieve tests per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat die waarde wordt overschreden, betekent volgens die pagina dat er een alarmbel afgaat. Op het dashboard rinkelen nu twee van dit soort bellen: ook het reproductiegetal is hoger dan de signaalwaarde 1. Iedere besmette persoon steekt gemiddeld 1,17 anderen aan. Als het R-getal hoger is dan 1, neemt het aantal patiënten toe.

Het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames is nog niet hoger dan de signaalwaarden. Die cijfers stijgen langzamer dan het aantal positief geteste mensen. Deels komt dat doordat de toestand van coronapatiënten over een aantal dagen of weken kan verslechteren, deels ook doordat momenteel vooral jongere mensen ziek worden. Die komen minder snel in het ziekenhuis terecht dan ouderen.

Rechter vindt de bezwaren tegen de horecamaatregelen onvoldoende onderbouwd

De rechter vindt niet dat de maatregelen die in de horeca gelden tegen verspreiding van het coronavirus verder gaan dan noodzakelijk is. Er is geen sprake van willekeur en dat de horecasector een uitzonderingspositie verdient is „niet dan wel onvoldoende met deugdelijke argumenten onderbouwd”, schrijft de rechter in de motivering van een kort geding, waarin vorige maand uitspraak werd gedaan.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) daagde de Staat toen voor de rechter voor versoepeling van de coronaregels, met name de anderhalvemeterregel. De rechter wees dit toen al af, maar de motivering van de uitspraak werd vrijdag pas gepubliceerd.

KHN vindt dat de maatregelen in de horeca strenger zijn dan noodzakelijk. Zo zou de anderhalvemeterregel zowel binnen als buiten niet moeten gelden voor groepen kleiner dan tien personen. Ook wilde de brancheorganisatie dat het kabinet „objectieve criteria” opstelt op basis waarvan de horeca versoepelingen in de toekomst kunnen doorvoeren.

De rechter wees alle eisen af. Er is continu debat over de besluiten die de regering neemt tegen de verspreiding van Covid-19 en de rechter stelt zich „zeer terughoudend op” bij het beoordelen van de rechtmatigheid hiervan. Alleen als de Staat evident onjuiste keuzes maakt, ziet de rechter plaats voor ingrijpen.

De KHN toonde zich vorige maand teleurgesteld over het oordeel van de rechter, maar zei wel in gesprek te blijven met de overheid over de situatie.

Britse economie groeit met 6,6 procent in juli na recordkrimp in april

De Britse economie is in juli 6,6 procent gegroeid ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het statistiekbureau Office for National Statistics (ONS). De groei komt na een recordkrimp van de Britse economie in april. Toen kromp het Britse bbp met ruim 20 procent in vergelijking met de maand ervoor.

De Britse economie profiteerde in juli van het versoepelen van coronamaatregelen in verschillende sectoren, zoals in de horeca. Hotels, restaurants en pubs mochten vanaf die maand weer open. Ook de woningbouwsector en de autoproductiebranche herstelden in juli, hoewel die cijfers nog steeds „ver beneden” de normale situatie liggen, aldus ONS.

Het Britse bbp was in juli 18,6 procent hoger dan in april van dit jaar, maar alsnog 11,7 procent kleiner dan in februari, voor de coronacrisis wereldwijd gevoeld werd.

Lees ook over hoe het virus de Brexit-onderhandelingen aantast: Corona zit nu ook aan tafel bij de Brexit-gesprekken

Mondkapje leidt niet tot gedragsverandering op drukke plekken

De mondkapjesplicht die deze zomer gold op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam heeft daar niet tot een serieuze gedragsverandering geleid. Mensen hielden zich in die gebieden niet beter aan de regel van het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar, maar ook niet slechter, concludeert het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving na onderzoek. De twee steden gaan op basis van de resultaten niet over tot het verplichten van een mondkapje.

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam experimenteerden in augustus een aantal weken met een mondkapjesplicht omdat het aantal besmettingen met Covid-19 in beide steden sterk opliep. Met het experiment wilden de steden de gedragseffecten laten onderzoeken en kijken of mensen met mondkapjes voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. Het NSCR bekeek hiervoor camerabeelden, observeerde gedrag op straat en interviewde zo’n duizend mensen. De situatie in de zones met een mondkapjesplicht werd vergeleken met drukke plekken elders in de stad waar de plicht niet gold.

Uit het onderzoek blijkt dat het wel of niet dragen van een mondkapje op drukke plekken weinig effect heeft op het naleven van de anderhalvemeter-regel, zegt antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard van het NSCR.

Lees hier het hele artikel: Mondkapje leidt niet tot gedragsverandering op drukke plekken

India vestigt bijna dagelijks recordaantal besmettingen

Het aantal mensen dat positief test op corona in India blijft in recordtempo oplopen. In de eerste tien dagen van september heeft India acht keer een wereldwijd dagrecord aantal nieuwe positieve tests binnen 24 uur gemeld. 1 september werden er 78.169 mensen positief getest. Negen dagen later, donderdag, waren dit er 96.760.

Vrijdag stelde het Indiase ministerie van Volksgezondheid dat veel coronatests overgedaan moeten worden voor mensen die een negatief uitslag hebben gekregen, maar wel symptomen hadden, meldt persbureau AP. India test veel met snellere en goedkopere testen, maar die zijn ook minder betrouwbaar. Daarom moeten mensen met symptomen alsnog een PCR-test ondergaan om te zorgen dat besmettingen niet onopgemerkt blijven.

Sinds april blijft het aantal besmettingen in India toenemen. Het land is sinds deze week het op één na zwaarst getroffen land ter wereld, nadat het Brazilië was gepasseerd. In totaal zijn er in India 4,5 miljoen mensen positief getest op het virus en is bij 76.304 mensen corona als doodsoorzaak vastgesteld.

Lees ook: Hoe bijna een miljoen vrouwen India’s krakende gezondheidszorg overeind houden.

Welkom in een nieuw blog

Welkom in een nieuw coronablog. Hier houdt NRC u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen rondom de coronapandemie. Het belangrijkste nieuws van donderdag 10 september:

  • In het etmaal van woensdag op donderdag zijn 823 mensen positief getest op het coronavirus, zo maakte het RIVM bekend. Acht gemeenten zitten boven de tien positieve tests per honderdduizend inwoners per dag.
  • Met dertig coronapatiënten op de intensive cares in Nederland is er voldoende capaciteit voor de IC’s. Maar er doet zich een ander probleem voor: de GGD’s zijn overbelast met het aantal mensen dat een test wil laten doen. Het is daardoor heel lastig een afspraak te maken voor een test.
  • Ontwikkelingen rondom de vaccins: de International Air Transport Association heeft voorberekend dat voor de wereldwijde verspreiding van coronavaccins achtduizend Boeings nodig zouden zijn, en maakte bekend al in overleg te zijn met luchtvaartmaatschappijen. Het Oxford-vaccin, dat wordt ontwikkeld door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, kan nog steeds voor het einde van dit jaar klaar zijn - als de klinische testen binnenkort kunnen worden hervat.
Lees hier het volledige blog van donderdag 10 september terug.