Colombiaan Daniel Martínez wint zware etappe in middengebergte

Tour de France Martínez was in de slotklim de Duitsers Kämna en Schachmann te snel af. Primož Roglič verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement en Bauke Mollema stapte af na een valpartij.
De Colombiaan Daniel Martínez viert zijn overwinning in de dertiende etappe van de Tour de France.
De Colombiaan Daniel Martínez viert zijn overwinning in de dertiende etappe van de Tour de France. Foto Stuart Franklin/Reuters

De Colombiaan Daniel Martínez heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Education First versloeg in de eindsprint op de steile slotklim naar de top van de vulkaan Puy Mary de Duitser Lennard Kämna.

Martínez en Kämna maakten deel uit van een al vroeg in de etappe ontsnapte kopgroep van 17 renners met verder onder anderen Alaphilippe, Schachmann, Barguil, Soler, Rolland, De La Cruz, Sivakov en D. Martin.

De Colombiaanse klimmer won in aanloop naar de Tour nog de belangrijke voorbereidingswedstrijd Dauphiné Liberé, maar was door een valpartij in de tweede etappe rond Nice al kansloos in het algemeen klassement.

Roglič schudt belangrijke concurrenten af

In de strijd om het algemeen klassement deed geletruidrager Primož Roglič ver achter de etappewinnaar goede zaken. Nummer twee Egan Bernal verloor ruim een halve minuut in de zware slotkilometers. Van de klassementsrenners kon alleen landgenoot Tadej Pogačar in het wiel blijven van Roglič.

Lees ook: De Tour eert oud-renner Raymond Poulidor, de onverzettelijke verliezer, geliefd bij iedereen

De Sloveense kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma leidt het klassement nu met 44 seconden voorsprong op nummer twee Pogačar en 59 seconden op nummer drie Bernal.

De Nederlander Tom Dumoulin deed op de voorlaatste klim belangrijk kopwerk voor Roglič en staat nu dertiende op 4 minuten en 32 seconden. Hij toonde zich tegenover de NOS tevreden over het verloop van de etappe. „Het was heel zwaar, maar het was een mooie dag voor ons.” Volgens Dumoulin was Roglič echt goed vandaag.

Mollema afgestapt na val

De Nederlander Bauke Mollema van Trek-Segafredo moest afstappen na een valpartij. Hij brak zijn pols bij een valpartij, zei zijn teamarts Nino Daniele vrijdagavond tegen persbureau ANP: „Hij heeft een complexe breuk in zijn linkerpols. Bauke zal worden geopereerd, maar we moeten nog even kijken wanneer. We hopen snel. Hij is nu pijnvrij.”

In de etappe van vrijdag kwam Mollema ten val samen met onder anderen Nairo Quintana en Romain Bardet, die even op het asfalt bleef zitten. Mollema was na twaalf etappes de beste Nederlander met een dertiende plek in het algemeen klassement.

Mollema rijdt de finish over van de vierde etappe van de Tour de France van dit jaar. Foto ANP

De 33-jarige renner liet vrijdag voor de start aan de NOS weten dat hij een zware etappe verwachtte, maar dat hij zich goed voelt. „Deze etappe moet ik vol aan de bak.”

Het was de tiende keer dat Mollema meedeed aan de Ronde van Frankrijk. Een keer eerder, in 2012, moest hij ook opgeven.

Twitter avatar LeTour Tour de France™ 🇫🇷 A fall in the peloton saw a scare for local lad 🇫🇷 @romainbardet, but he and the others including @NairoQuinCo have managed to set off again. 🇫🇷 Romain Bardet a chuté avec d’autres coureurs dont @NairoQuinCo. Il sont repartis, entourés de leurs équipiers. #TDF2020 #TDFunited https://t.co/bLkQNYR403