‘Verbod op onverdoofd slachten strijdig met godsdienstvrijheid’

Rechtspraak Volgens een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie moeten lidstaten „uitzonderingen voor religieuze riten respecteren” wat het verbod op onverdoofd slachten betreft.
Deze dieren werden geslacht voor het Offerfeest in Den Haag.
Deze dieren werden geslacht voor het Offerfeest in Den Haag. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het verbod dat vorig jaar in delen van België werd ingevoerd op onverdoofd ritueel slachten van dieren is strijdig met Europese regels over godsdienstvrijheid. Dat heeft advocaat-generaal Gerard Hogan donderdag aan het Europees Hof van Justitie geadviseerd. Het Hof neemt oordelen van de advocaat-generaal bijna altijd over in een definitief arrest.

Volgens Hogan gaat totaalverbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië in tegen de godsdienstvrijheid en moeten „uitzonderingen voor religieuze riten” worden gerespecteerd. Sommige joden en moslims zouden „diepgaand persoonlijk religieus belang” aan de onverdoofde slachting hechten. Volgens joodse en islamitische regels is geslacht vlees niet koosjer dan wel halal indien het dier eerst wordt verdoofd.

‘Lastig te rijmen met dierenwelzijn’

De advocaat-generaal geeft toe dat het religieus slachten van dieren vaak „moeilijk te rijmen valt met moderne opvattingen over dierenwelzijn”. Toch mogen individuele lidstaten geen maatregelen treffen die uitzonderingen voor bepaalde religieuze groepen tenietdoen, aldus Hogan.

Joodse en islamitische organisaties spanden een zaak aan tegen het Belgische totaalverbod bij het Grondwettelijke Hof in België. Dat vroeg het Europese Hof van Justitie om een zogeheten prejudiciële aanbeveling, een middel waarmee rechters van hogere gerechten om uitleg van regels kunnen vragen. Het definitieve arrest van het Europese Hof volgt later. Het is niet bindend voor rechters in individuele lidstaten, maar, zoals gezegd, wordt het wel vaak overgenomen.