RIVM: afgelopen etmaal 823 nieuwe coronabesmettingen

Afgelopen etmaal zijn 823 mensen positief getest op het coronavirus. Dat aantal is kleiner dan gisteren toen 1.140 mensen positief werden getest op het virus. Het zevendaags gemiddelde loopt verder op, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

Het nieuwe aantal besmettingen beslaat niet altijd slechts de afgelopen 24 uur: ook correcties van eerdere dagen en later verwerkte tests worden in de dagcijfers meegenomen. Woensdag sprak minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) van het hoogste aantal in maanden. „Het gaat niet de goede kant op, dus er is wel reden tot zorg”, aldus de minister.

Acht gemeenten zitten boven de tien positieve tests per honderdduizend inwoners per dag. Delft zit zelfs boven de twintig. Minister De Jonge benadrukte gisteren dat vooral veel nieuwe besmettingen worden geregistreerd in grote steden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei donderdag tegen de gemeenteraad ermee rekening te houden dat het aantal coronabesmettingen komend najaar eerder sterk zal stijgen dan dalen. Daarop lijken de huidige cijfers te duiden, denkt de burgemeester.

De huidige piek is nog niet zo groot als op het hoogtepunt van de pandemie in het voorjaar. Het grootste aantal nieuwe meldingen werd geteld op 10 april. Het RIVM maakte toen melding van 1.394 positieve tests. Bovendien konden in die periode minder mensen worden getest dan nu, waardoor het aantal onopgemerkte besmettingen mogelijk hoger lag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons slowblog: Beroepsvereniging IC-verpleegkundigen: vergroten capaciteit in gevaar